Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, TÜİK verilerine göre Aralık ayında Türkiye genelinde yapılan toplam konut satışının, geçen yılının aynı ayına göre yüzde 33,4 oranında azalarak 138 bin 577 adet olarak gerçekleştiğini açıkladı. 2023 yılının tamamında toplam konut satışının geçen yıla oranla yüzde 17,5 artış gösterdiğini kaydeden ATSO Başkanı Bahar, “2023 yılının tamamında, toplam konut satışları geçen yıla göre yüzde 17,5 oranında artış kaydetmiştir. Aralık ayında 6 bin 743 konut satışının gerçekleştirildiği Antalya'da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39,6 oranında gerileme yaşanmıştır" diye konuştu. Ali Bahar, “Açıklanan veriler bize konut satışlarında ciddi bir gerileme olduğunu gösterse de Antalya'nın aylık bazda toplam konut satışlarında İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından birçok alanda olduğu gibi dördüncü sırada yer aldığını gösteriyor. Ayrıca bu düşüş trendi gerek yabancı vatandaşların oturum izinlerine getirilen kısıtlama, gerekse konut fiyatlarındaki yükseklikler nedeniyle bir süre daha devam edecek" ifadelerini kullandı.

YABANCILARA KONUT SATIŞINDA SON 3 YILIN EN DÜŞÜK SATIŞI

Aralık ayında Türkiye genelinde 2 bin 64 adet yabancıya konut satışı gerçekleştirildiğini kaydeden Başkan Bahar, “Toplam konut satışları içerisindeki yabancılara yönelik konut satış payı yüzde 1,5 olmuştur. Bu pay Antalya'da ise yüzde 9 olarak gerçekleşmiştir. Hem yerli hem yabancıya yönelik konut satışlarında gerileme yaşandığını görebiliyoruz" dedi. Aralık ayında Antalya'da satılan 6 bin 743 adet konutun yalnızca 609 adedinin yabancılara satıldığını belirten Başkan Ali Bahar, “Bu sayı 2021 yılı mayıs ayından bu yana yaşanan en düşük aylık satış adedidir. Özellikle Rusya - Ukrayna savaşı sonrasında aylık 2 bin 500 adetleri bulan yabancı konut satışları ciddi şekilde gerileme eğilimine girdi. Bu durum konut fiyatlarında da kendisini gösterdi" diye konuştu.

SATIŞLARDA HIZLI GERİLEME

Özellikle son iki yıldır yoğun dış göç alan Antalya'da konut talebinde hızlı yükseliş yaşandığını dile getiren ATSO Başkanı Bahar, “Bu nedenle de Antalya Türkiye'nin en yüksek konut fiyatlarına sahip il haline geldi. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de yabancılara satılan her 2 konuttan 1'i Antalya'da satılmaktaydı, ancak gelinen noktada yabancı vatandaşların oturma izinlerinde yaşadıkları problemler ve artan konut fiyatları nedeniyle satışlarda hızlı bir gerileme yaşanmıştır" ifadelerini kullandı. Başkan Bahar, “2022 yılı ekim ayından bu yana Antalya yabancı konut satışında Türkiye'de ilk sıradaydı. Ancak yılın son ayında 609 adet gibi son yılların en düşük satış sayısı ile İstanbul'un ardından ikinci sıraya gerilemiştir" dedi.

FAİZ ARTIŞLARI KONUT SATIŞLARINA DA YANSIDI

ALTSO'dan Liderlik Semineri ALTSO'dan Liderlik Semineri

Konut fiyatlarındaki artışlar ile birlikte faiz oranlarındaki artışa da dikkati çeken Başkan Bahar, “Konut talebinde yaşanan gerileme yalnızca yabancı talebindeki azalıştan kaynaklamamıştır. Kredi faizlerindeki artışlar da bu gerilemede önemli bir etken oldu" diye konuştu. TÜİK verilerine göre 2023 yılında kredi çekerek ev sahibi olmak isteyenlerin sayısında ciddi azalmaya işaret eden Bahar, “2022 yılında Antalya'da 661 adet kredili konut satışı gerçekleşirken bu sayı 2023 yılında 171 adette kalmıştır. Bu da bize kredi ile ev sahibi olmak isteyenlerin sayısında ciddi gerileme olduğunu kanıtlamaktadır. Bu rakamlar, kredi faizlerindeki artışın konut piyasasına etkisini açıklar niteliktedir" dedi.

KAYNAK: My Gazete

Editör: Can KISA