Akdeniz Üniversitesi Rektörlük ataması bu ay içerisinde belli olacak. Aday olduğunu aylar önce açıklayan mevcut Rektör Mustafa Ünal ile birlikte diğer adaylar da 23 Haziran-8 Temmuz tarihleri arasında Yükseköğretim Kurumu’na (YÖK) başvurularını yazılı olarak yaptı. Ağustos ayının başında açıklanması beklenen rektör atamaları ile ilgili YÖK’ten kesin bir tarih verilmezken, Akdeniz Üniversitesi için 22 aday başvurusunu gerçekleştirdi. 24 fakülte, 7 enstitü, 1 yüksekokul, 1 konservatuvar, 12 meslek yüksekokulu, 4 bölüm başkanlığı ile 54 araştırma ve uygulama merkezi bulunan Akdeniz Üniversitesi rektör ataması için şimdi gözler atamaları gerçekleştirecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelecek açıklamaya çevrildi.

ATAMALAR NASIL YAPILIYOR?

Daha önce devlet üniversitelerinde, öğretim üyelerinin gizli oy ile rektör adaylarını belirlemesi üzerine seçim yapılıyordu. Toplantıda öğretim üyelerinin en az yarısının hazır bulunması şarttı. Bu toplantıda en çok oy alan altı kişi aday olarak seçilmiş sayılır ve Yükseköğretim Genel Kurulu’nun bu adaylar arasından seçeceği üç kişi Cumhurbaşkanlığı’na sunulurdu. Cumhurbaşkanı, bunlar arasından birini seçer ve rektör olarak atardı. Mevcut rektörlük seçimlerinde ise profesör olan adaylar YÖK’e yazılı dilekçe veriyor ve YÖK tarafından yapılan gerekli incelemelerin ardından üç kişinin yer aldığı dosya Cumhurbaşkanı’na sunuluyor. Cumhurbaşkanı adaylar arasından uygun gördüğünü atıyor. Atanan rektörün süresi 4 yıl olarak belirlenirken, bir kişi aynı devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapamıyor. Ayrıca rektörlük seçimi için daha önce istenilen 3 yıl profesör olma şartı da ortadan kaldırıldı. Bu kararla birlikte bu dönem başvuru yapan adayların ne zaman profesör olduğunun bir önemi kalmadı.

“EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ”

Akdeniz Üniversitesi mevcut Rektörü Mustafa Ünal’ın 9 ay vekaleten ardından da atama ile 4 yıl yaptığı görev süresi sona erdi. Yeni yapılan atamalarda aday olan Ünal’ın yeniden görevde olup olmayacağı merak konusu. Rektör Ünal atamalar öncesi yaptığı açıklamada, hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini belirterek, “Dört yılı aşkın süreyle büyük bir gayretle yönettiğimiz Akdeniz Üniversitesi’nin dünya üniversiteleri ile rekabet edebilir düzeye gelmesi, bölgemize ve ülkemize en iyi şekilde katkı sunması her daim önceliğimiz oldu. Eğitim öğretimin, bilimsel araştırmaların, toplumsal hizmetlerin niteliğini sürekli arttırma arayışı içerisinde kendimizi geliştirerek ‘Eğitimde ve Bilimde Öncü’ üniversite sloganıyla çıktığımız bu yolda her alanda hep daha iyisini hedefledik. Öğrenci odaklı yaklaşımı, eğitim ve öğretimde mükemmellik anlayışı, ulusal ve uluslararası alanda imza attığı bilimsel başarılarının yanı sıra şehrimizin ve bölgemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine önemli katkılar sağlayan iş birliği ve projeler ile bu hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

İŞTE ÖNE ÇIKAN İSİMLER

Akdeniz Üniversitesi rektörlük atamasında 22 adayın olduğu listede öne çıkan isimler, mevcut Rektör Mustafa Ünal, Özlenen Özkan, Hasan Türkez ve Orhan Özçatalbaş olarak gösteriliyor. Öne çıkan isimlerin eğitim ve meslek hayatı ile ilgili kısaca bilgiler şu şekilde:

MUSTAFA ÜNAL

Halen Akdeniz Üniversitesi’nde rektörlük yapan Mustafa Ünal 2002-2003 yıllarında Florence Nightingale Hastanesi’nde görev yaptı. 2004 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda uzman olarak çalışmaya başladı. 2006 yılında Yardımcı Doçent, 2007 yılında Doçent, 2013 yılında Profesör oldu. 2015-2016 yıllarında rektör vekili olarak görev aldığı Akdeniz Üniversitesi’nde 2016 yılının Ağustos ayından itibaren rektör olarak çalışmakta. Akdeniz Üniversitesi Göz Bankası Müdürlüğü’nü 2007 yılından bu yana yürütmektedir. Uzmanlık alanları, keratokonus ve diğer kornea hastalıkları, kornea nakli, fako ile katarakt cerrahisi, kuru göz ve oküler yüzey hastalıklarıdır.

HASAN TÜRKEZ

Başlıca çalışma alanları nano teknoloji temelli ilaç taşıma sistemleri, kanser biyolojisi, bor biyolojisi, genetik toksikoloji, nörodejeneratif hastalıklar ve moleküler farmakoloji olan Hasan Türkez, halen Atatürk Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Üniversite bünyesinde Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanlığı, Dekan Yardımcılığı, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü, Enstitü Müdürlüğü ve Senatörlük görevlerini yürütmüştür. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, üniversiteler ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında kurul üyesi, komisyon üyesi, komisyon başkan yardımcısı ve komisyon başkanı olarak görev yapmıştır.

ÖZLENEN ÖZKAN

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan 2010 yılında bu göreve geldi. Araştırma alanları, Plastik ve Rekonstriktif Cerrahi, Sağlık Bilimleri Temel Alanı, Plastik ve Rekonstrüktif Estetik Cerrah olan Özkan, aynı zamanda AÜ Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda öğretim üyesi olan eşi Ömer Özkan ile birlikte Türkiye'nin ilk yüz naklini gerçekleştirdi. Dünyanın ilk kadavradan rahim naklini de gerçekleştiren Özkan çifti, bu nakillerle dünyada 10 kompozit doku naklini gerçekleştiren doktorlar oldu.

ORHAN ÖZÇATALBAŞ

Çukurova Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Lisans eğitimini tamamlayan Orhan Özçatalbaş, Çukurova Üniversitesi’nde Fen Bilimleri tarım ekonomisi yüksek lisans ve ardından doktora eğitimini tamamladı. Meslek hayatına 2005 yılında Akdeniz Üniversitesi’nde Tarım Ekonomisi Doç. Dr. Olarak başlayan Özçatalbaş, Çukurova Ünv. Tarım Ekonomisi Yrd. Doç. Dr., AÜ Tarım Ekonomisi Yrd. Doç. Dr., Hannover Ünv. Bahçe Bitkileri ekonomisi Doktora Sonrası,  AÜ Tarım Ekonomisi Doç Dr. ve son olarak Prof. Dr. olarak devam etmekte.

AÜ’DEN ADAY PROFESÖRLER:

Mustafa Ünal

Özlenen Özkan

Orhan Özçatalbaş

Mahmut Akyüz

Mustafa Erbaş

Hasan Merdun

Hüseyin Basım

İsmet Balık

Olgun Kitapçı

 AÜ DIŞINDAN ADAY PROFESÖRLER:

Hasan Türkez

Yalçın Yüksel

İbrahim Üzün

Mahmut Demirbaş

Türkan Bayer Altın

Mehmet Hançer

Iraz Haspolat Kaya

Nurgün Koç

Nurhan Papatya

Ali Sarıışık

Fatih Üneş

Yılmaz Çatal

İsmail Hakkı Mirici

Haber: lidergazete.com