-ÖZEL HABER-

Güney Marmara’da, hem deniz, hem de su kaynaklarının kirlenmesine neden olan müsilaj tehlikesi giderek artıyor. Marmara’yı aşan müsilaj akıntı ile Çanakkale Boğazına ulaştı. Ege denizine doğru ulaşması beklenen müsilajın Akdeniz kıyılarına kadar gelebileceği düşüncesi Alanya’daki turizm camiasını tedirgin etti.

“AKDENİZ’DE BU ŞEKİLDE OLUMSUZ BİR ETKİ YARATMAZ”

Konuyla ilgili Uzman Moleküler Biyolog Hüseyin Köseoğlu Yedi Gün Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Müsilajın Akdeniz ve Alanya kıyılarında görülme ihtimalinin çok düşük olduğunu belirten Köseoğlu, “Müsilaj sağlık, balıkçılık ve turizm açısından gerçekten önemli bir sorun. Marmara Denizi’nde başlayan müsilajın akıntı ile Çanakkale Boğazını aşıp Ege’ye kadar gelmesi beklenen bir gelişmeydi. Ancak Akdeniz, Ege gibi büyük bir denizlerde mevcut müsilaj çok etkili olmayacaktır. Marmara Denizi kapalı bir deniz ve müsilaj yayılamıyor, kıyılarda birikiyor. Özellikle Akdeniz’de müsilajın bu şekilde toplanması, böyle bir sorun oluşturma imkanı yok. Eğer temizleme çalışmaları hızlanırsa ve müsilajın artması, çoğalması durdurulursa Ege ve Akdeniz için böyle bir sorun söz konusu dahi olmaz.” dedi.

“AKINTI İLE Mİ GELDİ BİLMİYORUZ”

Kanun Teklifi Kabul Edildi! Alanya’da ‘Hanutçuluk’ Yapanlara Sert Ceza Kanun Teklifi Kabul Edildi! Alanya’da ‘Hanutçuluk’ Yapanlara Sert Ceza

Köseoğlu açıklamasında müsilajın Akdeniz ve Ege’de ne kadar tutunabileceğini de henüz bilmediklerini belirterek, “Müsilajın Ege ve Akdeniz’de tutunup tutunamayacağını bilmiyoruz ancak Akdeniz’de bu şekilde toplanamayacağı kesin. Ege Denizi’nde bazı noktalarda görüldüğü belirtildi bu Ege Denizi’nin kendi ürettiği müsilaj mı yoksa Marmara’dan akıntı ile mi geldi onu şu anda bilemiyoruz.” şeklinde konuştu.

“DENİZİMİZİ TEMİZ TUTMALIYIZ”

Deniz müsilajı denilen şeyin bakteri, virüs ve organik atıklardan oluşan bir yapı olduğunun altını çizen Köseoğlu, “Marmara Denizi o bölgedeki bütün endüstriyel atıkların atıldığı bir deniz. Bu endüstriyel atıklar yeşil deniz bakterilerinin üremesine neden oluyor. Bu bakteri elbette denizde yaşayan canlıları kötü etkiliyor ve öldürüyor. Bu bakterinin aşırı üremesi müsilaj oluşumuna sebebiyet veriyor. Akdeniz’de böyle olayları yaşamamak adına denizlerimizi temiz tutmalıyız. Bölgemiz neredeyse tamamen turizm endüstrisi ile hayatta kalan bir bölge. Hem bireysel olarak hem de sanayilerimiz, otellerimiz deniz temizliğine önem vermesi gerekir. Böyle bir şey eğer Akdeniz’de yaşansaydı turizm tamamen biterdi” diye konuştu.