Alanyaspor, Süper Lig'in 6. haftasını da galibiyetle kapattı. Fatih Karagümrük’ü rahat geçen Akdeniz ekibi zirvenin keyfini sürüyor.  Geçtiğimiz sezon gibi lige iyi başlayan Alanyaspor, istikrarlı performansı ile Süper Lig’deki takımları geride bıraktı. Özelikle takımın Başkanı olan Hasan Çavuşoğlu’nun yönetim anlayışı başarının mimarı oldu. Transfer politikasındaki doğru hamleler kulüp bütçesine katkılar sağlarken, ucuz maliyetle yapılan nokta transferler ise başarının kalıcı olmasını sağladı. Bu haberimizde Alanyaspor’un başarısını mercek altına alacağız.

BAŞARI ÇAVUŞOĞLU İLE GELDİ

2011 yılında takımın başkanlığına seçilen Hasan Çavuşoğlu, Alanyaspor’u önce PTT 1. Lig’e, daha sonra Süper Lig’e yükselmesini sağladı. 2015-16 sezonunda PTT 1. Lig’i 3'üncü sırada tamamlayan turuncu yeşilli takım, Süper Lig'e yükselmek için play off oynama hakkı elde etti. İlk turda Balıkesirspor'u eleyen Akdeniz ekibi, final maçında Adana Demirspor ile eşleşti. Konya'da oynanan maçta Adana Demirspor'u normal süresi ve uzatma dakikaları 1-1 berabere biten mücadele sonunda penaltılarla 3-1 yenen Alanyaspor tarihinde ilk kez Süper Lig'e yükselme başarısını gösterdi.

SÜPER LİG’DEKİ İLK SEZON

Süper Lig’deki ilk tecrübesini yaşayan Alanyaspor, 34 maçın ardından 12 galibiyet alarak 40 puan topladı. Ligi 12. Sırada bitiren turuncu yeşilli takım, özellikle oynadığı futbol anlayışı ile futbolseverlerden tam not aldı.  İlk sezonda özellikle Vagner Love,  Emre Akbaba ve Junior Fernandes’in takıma olan katkıları gelecek adına umut verdi. 23 gol atan Love ligde gol kralı olurken, Cenk Tosun ve Eto’o gibi isimleri geride bırakmayı başardı. Küçük bütçelerle Süper Lig’e damga vuran Alanyaspor’un 2017-2018 sezonunda nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyordu.

KRAL TAKIMDA KALDI

Süper Lig’deki ilk sezonunda takım adına sayı üreten Vagner Love, Junior Fernandes ve Emre Akbaba takımda kaldı. Alanyaspor takımının kemik kadrosu ile oynamayan Hasan Çavuşoğlu ve yönetimi, as oyuncuları yedekleyecek birkaç transferle 2017-2018 sezonuna başladı. İlk sezonundaki gibi ligi 12. sırada tamamlayan turuncu yeşilli takım 11 galibiyet alarak 40 puan topladı.  Takım adına en çok gol atan futbolcu 14 golle Emre Akbaba olurken, Love 13, Fernandes 10 golle takıma katkı sundu. Aynı zamanda bu futbolcular transfer döneminin gözdesi oldu.

YÜKSELİŞ BAŞLADI

Vagner Love’yi Beşiktaş’a satan Hasan Çavuşoğlu, forvet hattını Senegalli dünya yıldızı Papiss Cisse ve Antalyaspor’dan alınan Emre Güral ile doldurdu. İlk iki sezonunun aksine ligi 9. sırada tamamlayan Alanyaspor, yükselişe başladı. Ligde 12 galibiyet alan turuncu yeşilli takım, 43 puan topladı. Takıma yeni katılan Cisse attığı 16 golle takımın yıldızı oldu. Galatasaray’a transfer olacağı iddiaları yüzünden futbola kendini veremeyen Emre Akbaba sezonu 2 golle kapattı. Junior Fernandes ise istikrarlı futbolunu 7 golle taçlandırmayı başardı.

FERNANDES’İN BONSERVİSİ ALINDI

Takımda kiralık olarak top koşturan Junior Fernandes, Dinamo Zagrep’ten 2 miyon Euro karşılığında transfer edildi. Mevcut kadrosunu koruyan turuncu yeşilli takım Al-Khor SC’dan Welinton, Anderlecht’den Fabrice N’skala ve Antalyaspor’dan Mbilla Etame’yi bedelsiz olarak kadrosuna kattı. Sezon sonunda bedelsiz olarak alınan Vagner Love, Beşiktaş’a 3 milyon Euro karşılığında satıldı. Bu transfer başarısı gelecek adına da umut verici olmuştu. Giden oyuncuların yerine alınan futbolculardan da tam performans alan yönetim mali yapısı anlamında ligdeki en iyi konumda yer aldı.

AKBABA GALATASARAY’IN YOLUNU TUTTU

2018-2019 sezonunda gençlere de yatırım yapan Hasan Çavuşoğlu ve yönetimi Sporting Lizbon’dan genç Türk futbolcu Merih Demiral’ı 3.5 milyon euroya transfer etti. Vagner Love’nin yerine ise Çin’in Luneng takımında forma giyen Papiss Cisse bedelsiz olarak takıma alındı. Daha önce ligimizde çeşitli takımlarda forma giyen Djalma ise 600 bin Euro karşılığında Alanyaspor’a imza attı.  Bu transferlerle birlikte turuncu yeşilli takım gücüne güç kattı. Sezon sonunda ise Emre Akbaba rekor bir transfer bedeli ile Galatasaray’a gitti. Kasasına 4 milyon Euro gibi büyük bir para giren Akdeniz ekibi transferdeki anlayışının başarı getirdiğini göstermiş oldu.

MERİH DEMİRAL’DAN TRANSFER REKORU

2019-2020 sezonunda ise Bakasetas, Siopis, Yacine Bammou gibi oyuncularla sözleşme imzalayan Alanyaspor bu transferlerde toplan 2 milyon Euro harcadı. Bu sezonda sportif başarının yanı sıra rekor transfer ücretleriyle kasasını dolduran Akdeniz ekibi büyük bir başarı gösterdi. Merih Demiral’ı İtalya’nın Sassuolo takımına 8 milyon euroya satan turuncu yeşilli takım, Villafañez’ de Monarcas Morelia takımına 2 milyon euroya sattı. 

YENİ TRANSFERLER GÖZ DOLDURUYOR

Hali hazırda ligin zirvesinde yer alan Alanyaspor’da sezon öncesi bir yaprak dökümü yaşandı. Takımın başarısında önemli rol oynayan Welinton, Fabrice N’skala Beşiktaş’a imza atarken, Papiss Cisse Fenerbahçe ile anlaştı. Süper Lig’e çıktığından beri takımda yer alan Junior Fernandes ise İttihad Kalba’nın yolunu tuttu. Forvet hattını Davidson, Bareiro ve Babacar ile dolduran Akdeniz ekibi transfer başarısını bir kez daha ortaya koydu. İlk 6 haftada Davidson 6 gol, Bareiro 3 gol, Babacar 2 golle takıma katkı sundu. Gençlere yatırım yapmaya devam eden Hasan Çavuşoğlu Beşiktaş’tan Alpay Çelebi, Fatih Aksoy, Ahmet Gülay’ı kadrosuna kattı. Aynı zamanda altyapıdan Hamza Özdemir ve Erdinç Mergen A takıma yükselerek forma savaşı için mücadele ediyor.

AVRUPA HAYALİ GERÇEKLEŞTİ

2019-2020 sezonuna fırtına gibi başlayan Akdeniz ekibi uzun süre zirvede kaldı. Aldığı seri galibiyetle, oynadığı futbol anlayışı ile görsel bir şov sunan turuncu yeşilli takım, rakiplerinin korkulu rüyası oldu. Emre Akbaba’yı Galatasaray’a gönderen Akdeniz ekibi, elde ettiği gelirle sportif başarının yanı sıra mali yapıda da başarı elde etti. Ligi Fenerbahçe ve Galatasaray’ın üstünde tamamlayan Alanyaspor 57 puanla 5. sırada yer aldı. Tarihinde ilk defa Avrupa Kupalarında mücadele edecek olan Akdeniz ekibi Rosenborg ile eşleşti. Koronavirüs nedeniyle ön elemeler tek maçlı sistemde oynandı. Deplasmanda Rosenborg’a konuk olan Alanyaspor, güzel futboluna rağmen 1-0 yenilerek Avrupa’ya veda etti.

ZİRVENİN SAHİBİ ALANYASPOR

Ligde 5'inci yılını geçiren Akdeniz ekibi, geçen sezon olduğu gibi bu sezon da hem ligde hem kupada başarılı olup, adını yine Avrupa kupalarına yazdırmak istiyor. Kadrosundan 16 futbolcu gitmesine rağmen yerine gelen oyuncularla oldukça başarılı bir takım kuran Alanyaspor'un ortaya koyduğu performans, rakiplerini de kendisine karşı temkinli olmaya zorluyor. Alanyaspor, 7'nci haftadaki Göztepe deplasmanı sonrası 8'inci hafta evinde Trabzonspor'u ağırlayacak. Alanyaspor'un aldığı sonuçlardan büyük mutluluk duyan taraftarlar rakiplerini puansız göndereceklerinden emin. Süper Lig'e fırtına gibi giren Akdeniz temsilcisi sezonu namağlup olarak sürdürüyor. 6 maçta 15 gol atıp kalesinde sadece 2 gol gören Alanyaspor, namağlup serisini geliştirme peşinde.

 TRANSFER BAŞARISI

2016-2017 sezonunda Süper Lig’e yükselen Alanyaspor yaptığı transferlerle adından söz ettirdi.  İlk sezonunda Vagner Love’yi Monaco’dan bedelsiz olarak transfer eden turuncu yeşilli takım yaptığı hamlelerle başarıyı getirdi. Akdeniz ekibi aynı sezon Junior Fernandes ve Fabrice N’Skala’yı çok düşük bir bedelle kiraladı. Emre Akbaba’yı da Antalyaspor’dan alan turuncu yeşilli takım, kemik kadrosunu oluşturmaya başladı. Özellikle nokta atışı transferler başarının gelmesini sağladı. Love, Fernandes ve Emre Akbaba ortaya koydukları performansla taraftarı mest etti.