Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Türkiye'de 2021 sezonunda fiyatların ve talebin nasıl olacağını mercek altına aldı. Rusya'nın önde gelen tur operatörlerinin ürün yelpazesinde 500-600 otel olduğunu belirten ATOR, otellerin bu yıl sunduğu erken rezervasyon fiyatlarının geçen yılkinden yüksek olduğuna dikkat çekti.
ATOR'un analizinde şu noktaların altı çizildi:
Rusya'nın önde gelen tur operatörlerinin tamamında Türkiye'ye dönük erken rezervasyonlar 31 Mart'a kadar geçerli.
Rus tur operatörleri esnek kampanyalar yapıyor
Tur operatörleri satışlara pandemi koşullarına göre ayarlamalar yaptı. Örneğin Anex ve Pegas, tur maliyetinin yüzde 20'sini peşin alıyor ve geri kalanın seyahatten 30 gün öncesine kadar ödenmesine imkan tanıyor. Coral Travel ise yine tur bedelinin yüzde 20'sini peşin alıyor ancak kalan kısmının seyahatten 21 gün öncesine kadar ödenmesine olanak veriyor. Tez Tour'da ise peşinat yüzde 25 olarak belirlenirken, kalan kısmın seyahatten 10 gün önce ödeme hakkı tanıyor.
Intourist ve TUI daha esnek
Intourist ise biraz daha değişik bir yol izliyor. Buna göre, 500 ruble peşinatla rezervasyon yapılmasına imkan veren şirket, toplam bedelin yüzde 30'unun 15 Şubat'a kadar, kalan kısmının ise seyahatten en az 14 gün önce ödenmesi şeklinde bir yol izliyor. Ayrıca, 'en iyi fiyat garantisi' veren şirket, erken rezervasyonla satılan ürünün fiyatında bir düşüş olması durumunda, seyahatten 30 gün öncesine kadar bunu olduğu gibi müşteriye yansıtıyor.
TUI Rusya ise 399 ruble ön ödemeyle Türkiye'ye erken rezervasyon alıyor.Tur paketi ücretinin kalan kısmı ise, seyahatten en az 14 gün önce tahsil ediliyor. Bu açıdan bakıldığında en esnek erken rezervasyon kampanyasını TUI'nin yürüttüğü görülüyor.
Erken rezervasyonlar neden azaldı?
Mevcut durumda Rusya'da erken rezervasyon promosyonlarına sahip Ruslara açık tek ülke Türkiye. Ancak buna ve tur operatörlerinin sunduğu cazip koşullara rağmen, Türkiye'nin erken rezervasyon kayıpları oldukça büyük.
Yüzde 80 düştü
1001 Tour'un Satış Müdürü Ksenia Grinkova, 2021 yılının ocak ayında Türkiye'ye dönük erken rezervasyon talebinin 2020'in ocak ayındaki seviyenin ancak yüzde 20'si olduğuna dikkat çekti.
Travelata.ru Pazarlama Direktörü Oleg Kozyrev de benzer şeyler söylüyor: ''Geçen yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda Türkiye'ye dönük yaz sezonu (mayıs-eylül) erken rezervasyon satışları yüzde 80 düştü''
Onlinetours.ru'nun CEO'su Konstantin Pobedkin ise, ''Geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye'ye dönük erken rezervasyon talebinde yüzde 80 düşüş var.'' diyor. Türkiye'ye turist götüren büyük tur operatörlerinden birinin uzmanı da ''düşüş yüzde 80'' diyor.
Rus turist ‘bekle-gör’ modunda
Kış dönemini ağır pandemi koşulları altında atlatan Rus turistlerin ''bekle-gör'' yolunu izlediği belirtiliyor. Bunun arka planında yatan şey ise, pandeminin seyri ile ilgili dünya genelindeki olumsuz tablo.Yeni kilitlenmeler ve kısıtlamalar, insanların erken rezervasyonlardan uzak durmasını, seyahatine yakın günlerde satın alma yapmasını tetikliyor.
İkinci neden charter programlarının belirsizliği
Rus turistlerin erken rezervasyonlara mesafeki durmasının ikinci nedeni ise, charter programlarındaki belirsizlik. 201 yılında Rusya'nın 50 şehrinden Türkiye'ye uçuş planlayan tur operatörleri, bu yıl (bazıları teoride 44 şehirden uçuş planlasa da) pratikte 11 noktadan uçuş yapılacak gibi görünüyor ve bölgesel talep beklemeye alınmış durumda.
Türkiye fiyatları yüzde 5-15 arttı
Türkiye'ye dönük tur fiyatları ise şimdiden geçen yıla kıyasla artmış durumda. Buna göre, Türkiye'deki otel fiyatlarının yüzde 5-15 artmış olduğu, ağırlıklı olarak yüzde 15 civarında arttığı tahmin ediliyor.
Tur operatörleri nisan ayında satışların zirve yapacağını düşünüyor
Tur operatörleri nisan ayına doğru satışların zirve yapacağını düşünüyor. Ancak tatil aramalarının yaz aylarına yoğunlaştığına da dikkat çekiliyor. Anex Tour, Türkiye'ye dönük aramalarda ve rezervasyonlarda bir artış trendi gördüklerini belirtiyor. Şirkete göre insanlar, ikinci dalganın geçtiğine inanıyor.