Küresel ısınma tüm dengeleri değiştirmeye devam ediyor. Küresel ısınmanın mevsimler üzerindeki etkisi, Alanya’nın turizminde de değişime neden oluyor. Turizm cenneti olan Alanya’da sıcaklıkların yüksek seyirde gitmesi, yerli ve yabancı misafirlerin ılıman iklimlere sahip kuzey bölgeleri tercih etmesine yol açıyor. Bununla beraber turizmciler, ilçenin yüksek sezonunun da eylül-ekim tarihlerine kayabileceğini belirtiliyor. Ancak, çok soğuk ülkelerden gelen turistlerin bu sıcaklara rağmen Alanya’dan vazgeçmeyeceği de gelen erken rezervasyonlarla ortaya konuyor.

‘TEKNOLOJİDEN DE YARARLANARAK SORUNLARIN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ’

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) ve Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, turizm sektörünün, iklimle uyumlu hale gelmek zorunda kalacağını belirterek, “Dünya gittikçe ısınıyor. Akdeniz bölgesinde 20’inci yüzyılın başında 14,5 derece olan ortalama hava sıcaklığı, bu dönemde 16,5 dereceye yükseldi, dünya genelinde söz konusu dönemler arasındaki sıcaklık farkı 1,2 derece. Sıcaklık artışı yangınlara, aşırı yağışlara ve çeşitli felaketlere neden oluyor. Gölgede 48-49 dereceleri görüyoruz, nemden klimasız uyuyamıyoruz. Ancak insanoğlu her koşula uyum sağlayabilen bir canlı türü. Teknolojiden de yararlanarak sorunların üstesinden gelmek durumundayız” diye konuştu.

Antalya'da Ramazan Bayramı Bereketi: "Otellerde Doluluk Yüzde 95'i Bulacak" Antalya'da Ramazan Bayramı Bereketi: "Otellerde Doluluk Yüzde 95'i Bulacak"

‘GEREKİRSE TURİZM SEZONU BAHAR AYLARINA KAYAR’

Dahaoğlu, “Turizm sektörünün, iklimle uyumlu hale gelmek zorunda kalacağını ve şehirlerimizin ve turistik tesislerin daha çevre dostu ve önerilen aktivitelerin de daha iklimle uyumlu ve denenmemiş, yenilikçi olması gerektiğini söyleyebiliriz. Gerekirse yüksek sezonumuz bahar aylarına kayar, sonbahara kayar. Ayrıca çok soğuk iklimlerden gelen misafirlerimizin de güneşin tadını çıkarmak gibi bir alışkanlıkları var. Daha yıllarca bu böyle devam edecek gibi duruyor. Daha ılıman bölgelere de kayma olacaktır belki zamanla. Ama doğru tedbirler ve korunmuş yeşil doku sayesinde, daha uzun süre sıkıntı yaşamayız diye düşünüyorum” dedi.

Editör: Can KISA