Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektör Adaylarından olan Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Dilmaç ve ekibi kuşaklara göre oy kullanım tercihi araştırması yaptı. 75 ilde 2 binden fazla katılımcı ile yapılan araştırma da çarpıcı bilgilere ulaşıldı.

Siyasi partiler, seçmenlere yön vermek için propaganda, reklam ve kampanyalar yürütüyor. Peki, bu durum kuşakların oy kullanımına nasıl yansıyor? Bu sorunun cevabını yaptığı geniş çağlı araştırma ile Prof. Dr. Bülent Dilmaç verdi. Dilmaç, “Değerler, kişilik özellikleri ve bunların sosyal çevrelerinin seçim tercihine etkileri var mı yok mu? Bununla ilgili bir çalışma gerçekleştirdik.” dedi.

 Yapılan araştırmaya göre Z kuşağının yüzde 60’ı oy verirken hem parti hem de siyasi lidere önem veriyor. Bu oran Y kuşağında yüzde 50. X kuşağındaysa yüzde 44 oldu. Dilmaç konuyla ilgili, “Yani Z kuşağı için siyasi parti ve lider oldukça önemli. Bu oran Y ve X kuşağında ise oldukça düşüyor.” şeklinde konuştu.

Araştırma X kuşağı katılımcılarının yüzde 70’i kendilerini milliyetçi ve muhafazakâr olarak ifade ederken, Y kuşağı katılımcılarının yüzde 50’si kendilerini milliyetçi olarak tanımlarken, yüzde 17’si herhangi bir ideolojisi olmadığını söyledi. Z kuşağında ise katılımcıların yüzde 32’sinin herhangi bir ideolojiye kendilerini ait hissetmedikleri ortaya çıktı.

KADINLARIN TERCİHİ DAHA DEĞİŞKEN

İl Başkanı Çetin Basın Toplantısında Konuştu! "Belediye Başkanlığı Yargıyı Etkilemez" İl Başkanı Çetin Basın Toplantısında Konuştu! "Belediye Başkanlığı Yargıyı Etkilemez"

Seçim tercihinde kuşaklar arasında farklılar göze çarptı. Yapılan araştırmaya göre kadınlar erkeklere göre daha değişken. Dilmaç, “Kadınlar parti ya da siyasi partinin ekonomik politikalarına göre daha fazla tercihlerinde değişiklik yapıyorlar. Kadınlar gerek siyasi partilerin liderlerine gerekse de ekonomik politikalara göre siyasi görüşlerini daha çok değiştirmeye meyilliler. Ayrıca bekar olanlar evli olanlara göre seçim tercihleri daha çok değişkenlik gösterebiliyor.”