Alanya’nın genç ve başarılı isimlerinden Uzman Klinik Psikolog Merve Çalış ile güzel bir sohbet gerçekleştirdik.

Yedi Gün Haber: Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Psikolog Merve Çalış: Alanya doğumluyum. Lisans eğitimimi Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünde başarı ile tamamladıktan sonra klinik psikoloji üzerine tezli yüksek lisans yaptım ve uzman klinik psikolog unvanı aldım. Birçok psikiyatri ve psikoloji departmanlarında görev aldım. Doktora için akademik çalışmalarım devam ediyor. Kurucusu olduğum kliniğimde yetişkin, çocuk ve ergen, aile ve çift danışanlarımı görmekteyim.

Yedi Gün Haber:  Tezinizi ne üzerine yazdınız?

Psikolog Merve Çalış: Sosyal medya kullanımı ile sosyal onay ihtiyacı ve kaygı düzeyleri arasındaki ilişki üzerine yazdım.

Yedi Gün Haber:  Psikoterapi nedir?

Psikolog Merve Çalış: Psikoterapi ruh sağlığına ilişkin sorunların konuşulması ve belirli terapi teknikleri uygulanarak çözümlenmesine verilen genel addır. Psikoterapi sırasında, kişi ruhsal durumunu, duyguları, düşünce ve davranışlarını fark etme fırsatı bulur. Psikoterapi sayesinde bir bakıma yaşamınızı nasıl kontrol edebileceğinizi ve değişen koşullarla sağlıklı yollarla nasıl baş edebileceğinizi öğrenirsiniz.

Yedi Gün Haber:  Sizi bu mesleğe çeken şey ne oldu?

Psikolog Merve Çalış: Aslında beni bu mesleğe çeken şey çocukluğumdan beri insanlarla İkili ilişkilerimde sürekli birilerine yardım eden ve arkadaş çevremde danışılan kişi olmamın büyük etkisi var. Lider ve yönlendiren kişilik yapısına sahibim. insanlarla empati yeteneğimin iyi olduğunu düşünüyorum. Kaygı stres ve herhangi bir olayda sakinliğimi koruyabiliyorum. Bundan dolayı bu mesleğin bana uygun olduğunu düşündüm. Danışanlarımdan çok güzel geri dönüşler alıyorum. Onlara iyi geldiğimi gördükçe iyi ki bu mesleği seçmişim diyorum.

Yedi Gün Haber: Hangi terapi yöntemini kullanıyorsunuz?

Psikolog Merve Çalış: Bir çok kuram ve tekniğe hakimim fakat Bilişsel davranışçı terapi, EMDR terapisi, hipnoterapi, şema terapi, kısa süreli çözüm odaklı terapi ve oyun terapisi en çok kullandıklarım. Akademik yayınlar ile mesleğimi daha ileriye taşımak istiyorum.

Yedi Gün Haber: Uzman klinik psikolog olarak mutlu insanı nasıl tarif edersiniz?

Psikolog Merve Çalış: Bence mutlu insan kendisiyle barışık, sevebilen, çalışkan ve  üretken insandır.

Yedi Gün Haber: Pandemi döneminde danışanlarınızın şikayetlerinin özellikle yoğunlaştığı alanlar nelerdir?

Psikolog Merve Çalış: Pandemi döneminde hijyene ve kişisel bakımımıza özellikle dikkat etmemiz gerektiği için obsesif kompulsif bozuklukta artış olduğunu söyleyebilirim. Aynı zamanda anksiyete bozukluğunda da artış gözlenmekte.

Yedi Gün Haber: Bu mesleği seçmek isteyenlere neler önerirsiniz?

Psikolog Merve Çalış: Yalnızca istemekle olmaz. İstemek, sevmek, sürekli kendini geliştirmek ve inanmak gerekiyor. İnsanların en hassas dönemlerinde yanlarında oluyoruz. İyi bir psikolojik sağlamlık gerekiyor.

Yedi Gün Haber: Size ulaşabilmek için web siteniz var mı?

Psikolog Merve Çalış: Tabii. www.mervecalis.com.tr adresinden ulaşılabilir. Ayrıca İnstagram’da @psikoterapistmervecalis adresinden ulaşabilirsiniz. Ofisimiz de Şekerhane Mahallesi, Tokuşlar Sokak, Besim Ömer Apartmanı’nda. 25 Metreli yolda bulunan Hancı Pastanesinin hemen yanı.