TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Alanya Temsilcisi İhsan Erman Kaptanoğlu, 17 Ağustos 1999’daki Marmara Depremi’nin ardından Türkiye’nin deprem koordinasyonunda kaydettiği ilerlemelere rağmen halen yaşanan eksiklikleri ve sorunları vurguladı. Kaptanoğlu, AFAD tarafından koordine edilen risk yönetimi ve afet yönetim sistemi gibi önemli organizasyonların örnekler olduğunu belirtirken, Kahramanmaraş ve çevresindeki tarihsel depremlerin tekrarlama periyotlarının dolduğunu ve büyük bir deprem riskinin olduğunun yetkililere ilettildiğini ifade etti.

Kaymakam Ürkmezer Duyurdu! Sahile Konuşlanan Orkinos Çiftlikleri Uzaklaştırıldı Kaymakam Ürkmezer Duyurdu! Sahile Konuşlanan Orkinos Çiftlikleri Uzaklaştırıldı

‘DEPREM BİLİM KURULLARI KURULMALI’

Kaptanoğlu, özellikle imar affı ile yapı denetiminin vatandaşa bırakılması ve deprem riski taşıyan yapıların korunması gibi uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini, ayrıca kamu denetiminin sağlanması ve Jeofizik Mühendisi istihdamının artırılması gerektiğini belirtti. Aynı zamanda, deprem bilim kurullarının kurulması ve uzman olmayan kişilerin depremle ilgili açıklama yapmasının engellenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

‘ANTALYA DEPREM BÖLGESİ DEĞİLDİR SÖYLEMİ TERK EDİLMELİ’

Kaptanoğlu, jeofizik mühendislerinin deprem risk analizlerinde daha etkin bir rol üstlenebileceğini ve kentsel dönüşüm süreçlerinde katkı sağlayabileceğini ifade ederek, yerleşim yerlerinin seçiminde jeofizik yöntemlerin kullanılması gerektiğini belirtti. Kaptanoğlu, “Antalya bir deprem bölgesi değildir” söyleminin terk edilip, “Deprem hayatımızın bir parçasıdır” anlayışına geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Editör: Can KISA