SAĞLIK

Yürümek mi, koşmak mı daha çabuk zayıflatır?

Abone Ol

Zayıflamak için yapılan egzersizlerde en çok akıllara takılan soru 'Yürümek mi yoksa koşmak mı daha hızlı kilo verdirir?'... Yapılan araştırmalarda, yürümek ya da koşmak arasında birtakım farkların olduğu ancak söz konusu kalori yakmak olunca bu farkın pek de büyük olmadığı ortaya çıktı.

Kilo vermek istiyorsanız egzersiz yapmanız şart. Bunun için spor salonlarına gidiyor, her gün yürüyor, koşu ve direnç egzersizi yapıyoruz. Spor yapmak zayıflama maratonunuzda biraz zorlayıcı olabiliyor. Hele ki söz konusu koşuysa... Kilo vermek isteyenler, spor yapmakta zorlandıkları için çoğu zaman yürüyüş yapmayı tercih ediyor. Peki yürümek mi daha hızlı zayıflatır yoksa koşmak mı?

Zayıflamak için kalori yakmanız gerekir. Kalori yakımını da spor yaparak sağlayabilirsiniz. Yaktığınız kaloriyi kilonuz, hızınız, koştuğunuz mesafe gibi faktörler etkiler. Bu faktörlerin yanı sıra kalori yakımınızı koştuğunuz mesafe gibi eğimli yerlerde koşmak da etkiler.

DARBE VE YÜK FARKI Normal seviyede yürümek, aynı orandaki koşuya göre daha az enerji harcamanızı sağlar. Koşmak ve yürümek arasındaki dinamikler ise birbirinden oldukça farklıdır. Koşarken iki ayağınız da yerden kesildiğinden vücudunuza binen darbe ve yükler artar. Yürürken ise bu darbe ve yük artışı son derece az olur.

Koşmak ve yürümek birbiriyle kıyaslandığında, hızlı yürüyüşün daha etkili olduğunu savunan araştırmalar da mevcut. Hızlı yürüdüğünüzde yaktığınız kalori ile koştuğunuzda yaktığınız kalori arasında çok büyük bir fark bulunmuyor. Yani eğer vaktiniz varsa, hızlı bir şekilde yürüyerek de koşu yapmışçasına kalori yakabilirsiniz.

Koşmak ve yürümek arasındaki bir kıyaslama daha yaparsak, koşuda vücudun daha da zorlandığını ve akciğer ve kalp kaslarındaki yükün arttığını da söyleyebiliriz. Bu da koşuyu daha etkili kılar. Eğer kilolarınız nedeniyle eklemlerinizi zorlamamak istiyorsanız, yürümeyi, formunu korumak içinse koşmayı tercih edebilirsiniz. Her iki şekilde de hemen hemen aynı kaloriyi yakabilirsiniz.