SAĞLIK

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir?

Abone Ol

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu, aşırı hareketlilik gibi kendini gösteren psikiyatrik sorun. Bu problem doğru tedavi ile ilerleyen yaşlarda ortadan kalkar. Bireyleri hayatları boyunca olumsuz olarak etkileyebileceği için DEHB'in tedavisinin önemli olduğunu belirten Özel Eğitim Öğretmeni ve Psikolog Mine Ağır, konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi.

DEHB belirtileri nelerdir? Çocuklarda DEHB, aşırı hareketlilik şeklinde kendini gösterir. Özellikle küçük yaştaki çocuklar kendileri için riskli davranışlarda da bulunabilirler. Bu nedenle belirtiler dikkatli takip edilmeli. Eğer çocuğunuz, sizi dinliyormuş gibi görünüp ilgisini sürekli başka bir alana kaydırıyorsa, dikkati çok çabuk dağılıyorsa, yoğun düşünme gerektiren işlerden kaçınıyor ve bu işleri yapmaktan hoşlanmıyorsa, verilen komutları izleme de güçlük çekiyorsa, günlük işlerini unutuyorsa bu belirtiler dikkat eksikliğinin bir belirtisi olabilir.

Neden olur? Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. DEHB, genetik bir nedene dayandığı düşünülen, nörobiyolojik bir bozukluktur. Bu nedenle doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası yaşanan problemler de neden olabilir. Doğum öncesinde gelişen sebepler içerisinde; genetik nedenler, gebelikte kullanılan sigara, alkol, uyuşturucu madde, gebelik enfeksiyonları, genetik hastalıklar ve kullanılan ilaçlar vardır. Doğum sırasında gelişen sebepler içerisinde; zor doğum, oksijen yetersizliği, düşük doğum ağırlığı, doğum sonunda uzamış sarılık, erken doğum, ikiz, üçüz gebelikler vardır. Doğum sonrası gelişen sebepler ise; menenjit, ensefalit, kafa travmaları, beyin tümörleri, havale, demir eksikliği, kimyasal zehirlerdir.

Tedavisi Çocuk Nöroloji Uzmanı - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doç. Dr. Ebru Kolsal, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı. DEHB'i erken fark etmek, iyi bir tedavi ve eğitim planına sahip olmak, DEHB'li bir çocuğun veya yetişkinin semptomlarını yönetmesine yardımcı olabilir. Bu rahatsızlığın bazı belirtileri ilaç ve tedavi ile tedavi edilebilir. Uyarıcı olarak adlandırılan ilaçlar, hiperaktif ve dürtüsel davranışın kontrol edilmesine yardımcı olabilir ve dikkat süresini artırabilir. Terapilerle davranışlarda değişiklik ve iyileştirme sağlanabilir. Özel eğitim, çocuğun okulda öğrenmesine yardımcı olur. Yapısı ve rutini olması DEHB olan çocuklara çok yardımcı olabilir. Davranış eğitimi, kötü davranışları iyi davranışlarla değiştirmenin yollarını öğretir. Psikoterapi, DEHB olan birinin duygularını ve hayal kırıklığını ele almanın daha iyi yollarını öğrenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca özgüvenlerini geliştirmeye yardımcı olabilir. Danışma aynı zamanda aile üyelerinin DEHB'li çocukları veya yetişkinleri daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Sosyal beceri eğitimi, sıraya girme ve paylaşım gibi davranışları öğretebilir. çocuk