GÜNDEM

Cumhuriyeti inşa eden kadınlar

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bugüne kadar tarihimize iz bırakmış Cumhuriyet Kadınlarımızdan bazılarını sizler için haberimizde derledik…

Latife Hanım: Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım Cumhuriyet tarihimizin en önemli figürlerinden olmuştur. Kadınlara seçme seçilme hakkının verilmesi hususunda çok önemli adımlar atan Latife Hanım Çankaya Köşkü’nde kendisine bir çalışma odası hazırlatmış ve kadınların toplumda ve iş hayatında olduğunu herkese göstermek istemiştir.

Halide Edip Adıvar: Halide Edip Adıvar sade bir yazar değil adeta bir toplum mühendisi olarak Cumhuriyet’e çok büyük katkılar sağlamış önemli bir isimdir. Mor Salkımlı Ev ve Türk’ün Ateşle İmtihanı gibi çok önemli romanlar kaleme almış ve o günleri bizlere yaşatmış, hissettirmişti. O dönemde dahi Cumhuriyet’in asi kızı olarak tanımlanmıştır.

Sabiha Gökçen: Dünyanın ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen, Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızım dediği bir isimdir. Birçok savaşa katılan Gökçen, günümüzde hala kadınların vatan ve millet sevgisi ile savaşabileceklerinin, ülkeyi savunmanın sadece erkeklerin işinin olmadığını en büyük kanıtıdır

Semiha Es: Hürriyet’in başrolü, kadın gazetecilerin ve fotoğrafçılarının ilham kaynağıdır. Sadece mesleğinde başarılı olmakla kalmamış, Kore’de Vietnam’da savaş muhabirliği yapmış ve tüm dünyanın takdir ettiği bir isme dönüşmüştür.

Müzeyyen Senar: Cumhuriyet’in divası. Mustafa Kemal Atatürk’ün sahneden dinleyip hayran olduğu, tam bir modern Cumhuriyet kadınıdır. Plakları ve kasetleri ülke sınırlarını aşmış dönemin en önemli sesi olmuştur. Erkek hegomanyasındaki müzik sektörünü yıkan kişidir.

Semiha Berksoy: Semiha Berksoy, Türk sahne hayatının ilklerinde olmuş bir sanatçımız. Aldığı oyunculuk, şan ve resim eğitimleri sonrası bu üç sanat dalında da zirveye çıkmış bir kadındır. Ölümünden önce dünyanın en önemli sanat merkezlerinin şeref konuğu olmayı başarmıştır.

Samiye cahid Morkaya: İstinye Köprüsü ile Zincirlikuyu arasında 9.5 kilometrelik bir parkur... Samiye Cahid Hanım (Morkaya) o parkurda yapılan otomobil yarışını 1932’de birincilikle tamamladı. Yarışın ertesi günü tüm gazeteler birinci sayfalarını ona ayırmıştı. Otomobil kullanan kadın sayısının bir elin parmaklarını geçmediği bir dönemde, zorlu bir yarışı erkek sürücülere toz yutturarak kazanan bir kadın...

Keriman Halis Ece: Önce Türkiye daha sonra tüm dünyada güzelliği ile baş döndürmüş ve girdiği tüm yarışmalarda kraliçe seçilmiş bir Cumhuriyet kadınıdır. Neredeyse tüm dünyayı dolaşıp davetlere katılan, Türkiye’yi temsil eden bu güzel ve entelektüel kadına, Soyadı Kanunu sırasında Atatürk, kraliçe anlamına gelen ‘Ece’ soyadını verdi.