New York, Londra, Milano ve Paris gibi moda başkentlerindeki İlkbahar/ Yaz 2020 koleksiyonlarının sunumunun ardından, geçtiğimiz hafta moda dünyasının kalbi İstanbul'da attı. Bu kez "Together" temasıyla 14. sezonunu tamamlayan MBFWİ'da Türk modasına katkısı olan tasarımcıların ve tasarım markalarının 27 birbirinden farklı konseptli defilesi vardı. Mehtap Elaidi, Çiğdem Akın, Murat Aytulum, DB Berdan, Özlem Süer, Lug Von Siga, Hemington, Join Us, Kadir Kılıç, Sudi Etuz, Kith & Kin ve daha birçok tasarımcının gelecek sezon siluetlerinden oluşan MBFWİ bu yazımda mercek altında. 

Sanat ve Tarihin birleştiği müzede; Mehtap Elaidi 

Beyaz gömlek takıntısı olan annemle yıllarca Nişantaşı'ndaki butiğine gittiğim, kreatif beyaz gömleklerine zamanla bambaşka parçalar da ekleyen Mehtap Elaidi'nin bu sezonki defilesi çok özel bir mekanda gerçekleşti. Dünya çapındaki sergileriyle, caz konserleriyle, açık hava sineması ve sanatla ilgili sertifika programlarıyla İstanbul'da en sık gittiğim müzelerden biri Sakıp Sabancı Müzesi bu kez Fıstıklı Teras'ta Mehtap Elaidi'nin İlkbahar / Yaz 2020 şovuna ev sahipliği yaptı. Tasarımcı Boğaz manzarasında klasik parçalara kendi eklektik dokunuşlarını katarak koleksiyonunu bir cafe atmosferinde sundu. Elegan siluetleri sert kumaşlarla harmanlayan koleksiyonda, rahat kuplar hakimdi. Canlı mercan, nar çiçeği, beyaz, bej & indigo,  toz pembe & kırmızının uyumu kombinlenmişti. Maksi boy beyaz şemsiyeler, maksi yelpazeler ve sabo terlikler kombinleri tamamlıyordu. 

Derinin umutlu hali; Murat Aytulum

Kreatif deri tasarımlarıyla ayrışan Murat Aytulum'un NO 34 SS 20 şovu Zorlu PSM'de rengarenk balonların eşlik ettiği neşeli bir atmosferde deri casual wear'den oluşuyordu. Blok renklerin kullanıldığı kombinlerde; sarı, siyah, kırmızı ve indigo hakimdi. İlkbahar / Yaz koleksiyonunda dinamik deri mini elbiseler, etek ve şortlar, eşofman üstleriyle ve gömleklerle kombinlenen deri parçalar yer alıyordu. 

12 Bin Göbeklitepe; Yelda Aslan

M.Ö. 12.000 yıl öncesine dayanan insanlık tarihinin ilk tapınaklarından ve artık Unesco Dünya Miras Listesi'nde yerini alan Türkiye sınırlarındaki Göbeklitepe'den ilham alan tasarımcı Yelda Aslan, ressam Serra Erdoğan ile ortak bir projeye imza attı. Serra Erdoğan'ın İlk Vahiy, T Turnaları, Öfke, Görkemli Arzu, Siluet, Korku ve İkilik tablolarından esinlenilen desenler ve renklerle oluşturulan SS 2020 koleksiyonunda; şort- ceketler, yüksek bel pantalon - crop top, bomber ceket,80'ler esintili balon kollar, mini ve maksi elbiseler yer alıyor. 

Toçev'in Çırağan Sarayı'ndaki etkinliğinde karşıma çıkan ve yine Göbeklitepe, Ana Tanrıça inancı ve mitolojiden ilham alan Fem Tasarım da el yapımı mücevherleriyle radarıma takılanlardan. 

Palazzo di Venezia'da; 10. yılında Lug von Siga

Birkaç saatliğine de olsa beni İtalya'da okuduğum günlere döndüren Lug von Siga'nın Venedik Sarayı'nın bahçesindeki defilesi büyüleyici bir atmosferde gerçekleşti. Markasının 10. yılını kutlayan tasarımcı Gül Ağış, bu kez Shakespeare'in Venedik Taciri eserinden ilham aldığı SS 2020 koleksiyonunu "Venedik Taciri İstanbul'da" olarak nitelendirdi. Yüksek moda markalarının da gelecek sezon koleksiyonlarında sıkça yer verdiği romantik floral desenler, balon kollar ve fırfırlar; Lug von Siga'da nakışlı taftalarla maksi elbiselerde masumiyete bürünmüş. Omuzlardaki fiyonk detaylar, boyundaki çiçek aksesuarlar ve günebakan çiçekleriyle naif bir koleksiyon.

Vintage & Feminen; Kith & Kin

MBFWİ kapsamında 10. yılını kutlayan Kith & Kin markasının kurucusu Serra Kefeli ile defilesi öncesinde backstage de keyifli bir sohbet yaptık. "Be aware, Resist, Change" mottosuyla yola çıkan İlkbahar/ Yaz koleksiyonunda günümüzde eril şiddetin yaygın kültürel pratiğinin altını çizerek, kadının toplumsal yaşamdaki önemini, tüm insanların hiçbir ayrım gözetmeksizin  yalnızca insan oluşlarından dolayı "eşit, özgür ve onurlu" yaşama hakkını savunuyor. 

İlkbahar / Yaz 2020 defilesini bir ofis ortamı atmosferinde sunan Serra Kefeli, kadınları floral printlerle rengarenk ofiste açan çiçekler gibi betimlemiş. Kendisi de neşeli ve optimist biri olan Serra, vintage tutkusunu bu koleksiyonda 60'lar esintili kuplar ve anne ve anneannesinin aksesuarlarını da kullanarak göstermiş. Serra Kefeli'nin "Canlı ve umutlu" olarak nitelendirdiği pembe, turuncu, mavi, canlı mercan, yeşil, mor renkler mini elbiselerde hakim. Koleksiyonlarında ipek saten kumaşlara sıkça yer veren tasarımcı, kadının feminen hatlarına çok yakışan bu kumaşları dokunuşu, vücuttaki hissi,  giyerken verdiği mutluluktan dolayı tercih ettiğini vurguluyor ve kadına gizli bir ışık verdiğini düşünüyor. 

Röportajımızda son yıllarda ülkemizde maalesef artan kadın cinayetlerine de değindiğimizde, bunu eleştirmek için tek bir siluet çizsen ne olurdu diye sorduğumda, Serra Kefeli yine kendi çizdiği çiçek printlerinden umutlu, rengarenk ve güçlü bir kadın elbisesi tasarlayacağını söyledi. 

Barbie X Çiğdem Akın 

Moschino ile yaptığı eğlenceli iş birliğinden sonra, Türk tasarımcı Çiğdem Akın ile aynı koleksiyonda buluşan "Barbie" defilesi MBFWİ'nin en girly defilesiydi. Ben de bir Barbie tutkunu olarak, Barbie'nin imzası olan pembe renk, feminen kuplar, cesur kesimlerin vücut bulmuş halini izlemekten keyif aldım. 

60. yılını kutlayan ve yıllar içinde tutarlı başarısı ile birçok jenerasyon kız çocuğuna ulaşan Barbie'nin ilhamını Çiğdem Akın: "Dünyanın gücü elinizde, yeter ki içinizdeki o hayali ne olursa olsun canlı tutun" diyerek özetliyor. Siyah - beyaz geometrik desenler, pembe tonlar, 'dream it do it' sloganlı pantalon ceketler, mini parti elbiseleri, tül detaylar ve kombinleri tamamlayan yeni nesil kovboy çizmeleriyle Barbie MBFWİ'de adeta canlandı.