Gebeliğin tanısını idrar testi, kanda b-HCG bakılması ve son olarak da Ultrasonda gebelik kesesinin görülmesi ile koyuyoruz.Ultrasonda 5. Haftada bebeğin kesesini izleyebiliyoruz. 6. Haftada ise  ilk kalp atışlarını duyabiliyoruz.

Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?

Adet gecikmesi, bulantı ve kusma (sabahları daha fazla olacak şekilde), Sık idrara çıkma, yorgunluk hissi, memelerde şişkinlik,  ağrı ve hassasiyet,vaginal mukozada renk değişikliği, cilt renginde koyulaşma, karın üstünde doğrusal çizginin belirginleşmesi ve artık ileri evrede bebek hareketlerinin hissedilmesi  olarak belirtebiliriz.

Gebelikte en önemli konular , doktor kontrolleri ve yapılması gereken testler, beslenme, demir ya da vitamin kullanımı, cinsellik, egzersiz, ve son olarak da doğum şeklidir. Bunlar hakkında ayrı ayrı makaleler paylaşıyor olacağım sizlerle. Gebelikte doktor kontrollerini sağlıklı giden her gebelikte, 32.haftaya kadar ayda bir kez, 32.-36. Haftalar arasında 15 günde bir kez, 36.haftadan 40. Haftaya kadar haftada bir kez yapıyoruz.

İlk muayenede,  gebeliğin ultrason ile tespiti, tansiyon ve kilo ölçümü, kan ve idrar testi yapılmalı. Ultrason ses dalgalarının ekrana görüntü olarak yansıtılması esasına dayanır. Bebek üzerinde zararlı bir etkisi saptanmamıştır.İlk 3 ayda bebeğin kromozomal hastalıklarına yönelik (Down Sendromu vb)kan ve ultrason testleri yapılmaktadır. Böyle bir durum var ise gebeliğin erken dönemlerinde tanı koymak çok önemlidir.

Hafta Hafta Gebelik

İlerleyen gebelik haftalarında, bebeğin gelişimi ve büyümesinin takibi, cinsiyeti,organlarının detaylı incelenmesi (20.-22. Haftalarda)  ve anne ile bebek arasındaki kan akımlarının değerlendirilmesi önemlidir.Doktorunuzun uygun gördüğü ve tavsiye ettiği testlerin tamamlanması ile 40.haftanın sonunda doğum zamanı gelmiştir. Bazı bebekler 2 hafta önce bazıları 2 hafta sonra doğabilir, bunları normal kabul ediyoruz. (Prematüre konusuna ayrıca değineceğiz)

Doğum Eylemim Başladı Mı? Hastaneye Ne Zaman Gitmeliyim ?

Kasılmalar düzenli aralıklarla gelmeye başlar , 10 dakikada 3 kez, her bir kasılma 50 sn kadar sürecek şekilde geldiğinde, kasılmaların istirahatle geçmemesi halinde,  giderek şiddetlenmesi halinde, amniotik sıvının gelmesi ya da kanama olması halinde hastaneye gitme zamanı gelmiştir. Halk arasında nişan denilen kanlı sümüksü akıntının gelmesi aciliyet göstermese de doktorunuza mutlaka haber vermelisiniz.

Bundan sonraki aşama ise o mucizevi an doğumdur. Her hasta için doğum şekli kendisine özgüdür. Anne ve bebeğin sağlığı iyi olacak şekilde vücudunuzun izin verdiği, doktorunuzun uygun gördüğü doğum şekli ile hayatın mucizesi olan bebeğinizi kucağınıza aldığınızda hayatınız bambaşka olacak ve siz artık eski siz olmayacaksınız