Doğum İzni Kaç Gün Sürüyor? Nasıl Kullanılıyor?

çalışan anne

Yeni düzenlemeyle doğum öncesi 8, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere raporlu olarak geçecek olan doğum izni; buna ek olarak 6 aya kadar ücretsiz izin kullanma hakkı ile sonrasında kısmi (part-time) çalışma hakkını kapsıyor.

Doğum öncesi 8 haftalık rapor, gebeliğin 32'inci haftasında başlar, doktor onayıyla bu süre 37'inci haftaya kadar uzayabilir. Bu durumda aradaki çalışarak geçen süre doğum sonrası rapora eklenir. Bu süreç SGK onaylı raporlu olarak geçeceğinden işveren açısından bu süre çalışanın SGK’ sının askıda kalacağı süre olacağından, ücret ödemesi ve SGK prim ödemeleri yapılmaz. Bu durum aslında tamamen işverenin inisiyatifinde. Çalışan bu rapor süresi sonunda rapor dönemine ait SGK’ dan ücretini alabilir.

Süt İzni Nedir?

çalışan anne

Doğum yapan bir annenin, bebeklerinin 1 yaşını doldurana kadar işletmelerden, doktor raporu dahilinde ve doğum belgesi dahilinde, 1 aylık süreyle süt izinleri alma hakkı bulunuyor. Süt izni, her gün için 1,5 saat olurken, çoğul gebeliklerde bu süreç farklılık gösterebiliyor. Yine hamile kadınların da günlük yasal olarak çalışma süreleri 7,5 saatin üzeri olmaması da ek bilgiler arasında yer alıyor.

Süt İzninden Ne Kadar Süre Faydalanılabilir?

Süt izni, doğumdan sonra başlar ve bebek 1 yaşına gelene kadar devam eder. 1 yaşına gelmiş olan çocuk için, anneye verilen süt izni hakkı ortadan kalkar ve günlük çalışma standartlarına dönüş yapılır.

İşçi kadınların anne olduktan sonraki haklarını kısaca özet geçecek olursak;

Kadın işçi doğum yaptıktan sonra 8 hafta boyunca analık izni kullanır.
Doğum sonrası analık izninin bitiminden itibaren isterse 6 ay ücretsiz izin alabilir.
Çocuk bir yaşına gelinceye kadar, anne işçi günde 1,5 saat süt izni kullanabilir.
Doğumdan sonraki 1 yıl boyunca anne işçi gece çalıştırılamaz.
Doğumdan sonraki bir yıl içinde anne işçiye fazla çalışma yaptırılamaz.
İş yerindeki kadın işçi sayısı 150’nin üstünde ise, anne işçilerin çocukları için kreş açılması ya da bir kreşle anlaşılması zorunludur.
İş yerindeki kadın işçi sayısı 100-150 arasında ise, emzirme odası açılması zorunludur.
Anne işçi dilerse yarı zamanlı çalışmaya geçebilir.
Anne işçi dilerse, çocuğu ilkokul çağına gelene kadar kısmi süreli çalışabilir.
Engelli çocuğu olan anneye, bir yıl içerisinde 10 güne kadar ücretli mazeret izni verilir.