Koronavirüs yüzünden uluslararası yolcu trafiği rekor düzeyde düşerken, buna rağmen bu yılın ilk 6 aylık döneminde Rusya’ya giriş yapan Türk vatandaşlarının sayısının 80 bini geçtiği bildirildi.

Bunlardan sadece 7 bin 300’ü "turistik amaçlı" giriş yaptı. Rusya’ya gelen Türk sayısındaki artışın, ağırlıklı olarak inşaat işçilerinden ve Rusya’da çalışıp yaşamakta olanların gidiş gelişlerinden kaynaklandığı sanılıyor. Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR tarafından yayınlanan verilere göre, turizm amaçlı olarak Rusya'yı ziyaret eden yabancı ülke vatandaşlarının sayısı 2021'in ilk yarısında pandemi öncesi aynı döneme göre 30 kattan fazla azaldı. FSB Sınır Güvenliği Servisi verilerine atıfta bulunulan açıklamada, toplamda 64 bin yabancı turist bu dönemde Rusya'yı ziyaret ederken, 2019'un ilk yarısında turistik ziyaret sayısı yaklaşık 2 milyondu. İş ve ailevi nedenler ile turizm dahil, yurt dışından Rusya’ya ilk altı ayda girenlerin toplam sayısı ise 5 milyon oldu.

2019’un ilk yarısında bu sayı 15 milyondu. Açıklamada, "Gelen yabancıların çoğu (4,2 milyon) BDT ülkelerinin vatandaşları. BDT harici ülkelerde Türk vatandaşları 80 binle ilk sırada. Daha sonra Filipinler (63 bin 200), Çin (63 bin), Almanya (30 bin 500 bin), Hindistan (26 bin900) sıralanıyor. Bu dönemde en çok turistik amaçlı ziyaretçi yollayan ülke ise 20 bin 500 kişi ile Küba oldu. Turizm uzmanları bu sayının yüksek oluşunun ya uçuş izni olduğu için Rusya’nın transit ülke olmasından ya da Rusya’da okuyan Kübalı öğrencilerin de hesaba katılmasından kaynaklandığını düşünüyor.

Turist akışı açısından ikinci sırayı, 2019'un aynı döneminden (2.9 bin kişi) üç kat daha fazla ziyaretçi yollayan Birleşik Arap Emrilikleri (8.8 bin kişi) aldı. Uzmanlar bu durumu, “Arap devletlerinin vatandaşları, memleketlerinde havanın çok sıcak olduğu yaz aylarında seyahat etmeyi tercih ediyor. Genellikle Avrupa'ya gidiyorlardı ama Kovid yüzünden Avrupa kitle turizmine kapalı olduğu için BAE'den birçok turist Rusya'ya ilgi gösterdi. Ayrıca komşu Katar'dan gelen turist sayısı da dört katına çıktı” diye açıkladı. Turistik ziyarette üçüncü sırada 7 bin 300 kişi ile Türkiye var. Dördüncü Almanya (6,7 bin), beşinci Sırbistan (3,2 bin turist). Pandemi öncesinde Rusya'ya giren turist sayısında lider konumda olan Çin'den gelen turist akışı, 2019'un ilk yarısında 592 bin iken 2021'de 25 kişiye (yirmi beş) geriledi.

Bayram Tatili Ege Ve Akdeniz’e Yaradı! İşte Bayram Tatili Bilançosu Bayram Tatili Ege Ve Akdeniz’e Yaradı! İşte Bayram Tatili Bilançosu