Tüm dünyada turizmciler, tüketicilerden iadeleri durdurmanın yollarını arıyor. Avrupa’da da “iptal etme, ertele” çağrıları giderek yayılıyor. Türkiye’de de turizmciler çareyi iptalleri ertelemekte buldu.

Tura Turizm Perakende İcra Kurulu Üyesi Ayşin Arca, 2021, 2022 ve 2023 yıllarına kupon satmaya başladıklarını duyurdu. Tura Turizm’in söz konusu yıllar için yüzde 30-50 arasında indirimli turlar satacağını belirten Ayşin Arca “Tura Turizm olarak vatandaşımız evde otururken bu durumu nasıl aşabileceğimizi düşündük ve gerek tur firmaları gerekse uçak firmalarından önümüzdeki 3 yıl için fiyat aldık. Kupon satışını hayata geçirdik. Tüm paket turlarda geçerli olacak 300 TL, 500 TL, 900 TL’lik kuponlar 2023 yılına kadar geçerli olacak ve yüzde 30, 40, 50 oranında indirim sağlayacak” dedi.

AVRUPA’DA İADE YERİNE KUPON SİSTEMİ

Fransa, Belçika, Hollanda ve İtalya dahil olmak üzere birçok AB ülkesi, seyahat acentelerinin salgın nedeniyle tatilleri iptal edilen müşterilere kupon dağıtmalarına izin veren programlar sunmaya başladı.

Alman tur operatörleri, Almanya’da da acentelere kupon dağıtma hakkı verilmesini istiyor. Bu şekilde tur şirketlerinin, mevcut rezervasyonları iptal etmek yerine, rezervasyonları koronavirüs salgını sonrasına erteleyebileceği belirtiliyor. Fransa’da, mevcut rezervasyonların korona salgını sonrasına yapılmasına olanak sağlayan, 18 ay içinde rezervasyon yapılmaması durumunda ise para iadesini zorunlu kılan kuponlar dağıtılmaya başlandı.