CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, askıdaki turizm işçilerinin durumunu Meclis gündemine taşıdı. Salgınla beraber yükselen işsizliğin olumsuz ekonomik etkilerini azaltmaya yönelik verilmeye başlanan kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden turizm sektörünün mevsimlik çalışanlarının yararlanması askıda turizm işçisi olmaları nedeniyle mümkün olmadığını belirten Arı, ‘’ Yüz binlerce askı mağduru turizm işçisi ‘Adalet nerede, lütfen birileri bizleri görsün artık’ diyor’’ dedi.

Yüz binlerce turizm işçisi mağdur

Salgın başlamadan önce askıda olan çalışanların sezonda işlerine döndüğünü ve tam kıştan kalan borçlarını ödemeye başlayacakken pandemi nedeniyle yeniden askıya gönderildiğinin kaydeden Cahit Arı, ‘’Mayıs ayında kısa çalışma ödeneği şartlarını tamamlıyorlar diye 3 ay ödenek alanlar oldu. Temmuzda işine dönebilenler ekimde yeniden askıya gönderildiler ‘merak etmeyin yine ödenek devam edecek’ dendi. Aynı mesai arkadaşları sırf kadrolu olarak sınıflandırıldıkları için ödenekleri 10 ay devam etti. ‘Peki biz ne olacağız’ dediklerinde ‘askı personeli için başvuramıyoruz’ dendi. 1177 lira tutarındaki nakdi ücret desteğine başvurdular ama onu da işten çıkarılmadıkları için alamadılar. Evine ekmek alamayan, çocuğuna süt alamayan, kirasını ödeyemeyen yüz binlerce işçi şu an mağdur’’ ifadelerini kullandı.

En kısa zamanda düzenleme yapılmalı

Turizm sektöründe üvey evlat muamelesi gören askıdaki mevsimlik çalışanların bu mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini kaydeden Arı, ‘’Turizm Bakanının mevsimlik çalışanları işe geri alın çağrısıyla sadece işverenlerin inisiyatifine bırakılmayacak kadar önemli olup Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile beraber Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından en kısa zamanda gerekli düzenlemenin yapılması beklenmektedir.” dedi.

Mağduriyetin giderilmesine yönelik çalışma yapıyor musunuz?

Hem Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı hem de Kültür ve Turizm Bakanına hitaben yazılı soru önergesi veren Cahit Arı, ‘’Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden yararlanamayan askıdaki mevsimlik turizm çalışanlarının bu mağduriyetlerinin çözümüne yönelik bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz? 2019 yılında turizm sektöründe çalışan mevsimlik işçi sayısı kaçtır? Pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden faydalanan askıdaki mevsimlik çalışan sayısı kaçtır? Sorularını sordu.