Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Moskova’ya ziyaret gerçekleştirdiği zamana denk gelen bir haber, medyada, ‘’Rusya Türkiye uçuş yasağını haziran sonuna kadar uzattı’’ şeklinde yansıdı.

Alınmış bir karar ya da resmi bir açıklama yok

Ancak Rus resmi makamlarının (özellikle de korona salgını sürecini yöneten Operasyon Merkezinin) almış olduğu böyle bir karar ya da yapılmış bir resmi açıklama bulunmuyor. Haberlere dayanak olarak Rus resmi hava yolu Aeroflot’un Türkiye’yi haziran ayı programından çıkarması ve haziran ayı için Türkiye’ye bilet satışını durdurması gösteriliyor.

Aeroflot açıklama yaptı                                                     

Ancak Aeroflot’un yaptığı açıklamada, kararın operasyonel zorluklardan kaçınmak için alındığı anlaşılıyor. Yani haziran ayına dönük satış ve uçuş planı yapılması, ancak Türkiye’nin açılmaması durumunda yaşanacak zorluklardan (iptal, iade vb) kaçınma refleksi öne çıkıyor. Hatırlanacağı üzere, daha önce S7 Airlines da benzer bir karar almıştı. Aeroflot’un açıklamasında, ‘’Operasyon Merkezinin farklı bir karar alınması durumunda programı revize etmeye, satışları başlatmaya ve gerekirse uçuşları artırmaya hazırız’’ ifadeleri dikkat çekiyor.

Operasyon Merkezi yalanladı

Öte yandan, Rusya’daki Operasyon Merkezi, Türkiye’ye uçuş yasaklarına haziran ayının da dahil edildiği haberlerini ‘dedikodu’ olarak nitelendirerek yalanladı. Kurumun açıklamasında, bu minvalde alınmış bir karar bulunmadığı kaydedildi. Açıklamada, ‘’Operasyon Merkezi, Türkiye uçuş yasağının haziran sonuna uzatıldığına dair bilgileri teyit etmiyor.’’ denildi.

Rusya'nın şu ana kadar uçuşların 1 Haziran'da başlayacağına ya da başlamayacağına ilişkin resmi bir açıklaması bulunmuyor. Ancak Rusya’ya bir ziyaret gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un açıklamalarından, Rusya'nın uçuşları başlatma konusunda acele etmeyeceği anlaşılıyor.

Turizmde 2024’e Damga Vurulacak! Erken Rezervasyonda İspanya’nın Önüne Geçildi Turizmde 2024’e Damga Vurulacak! Erken Rezervasyonda İspanya’nın Önüne Geçildi