Yedi Gün Haber: Alanya Belediyespor Kulübü’nü bizlere anlatır mısınız?

Mehmet Erken: Ben 2014 yılının mayıs ayında göreve geldim. Belediyespor Kulübü Başkanı olduğum 7 yıllık süreçte çok ciddi atılımlar gerçekleştirdik. Tam kurumsal bir kulüp olma adına birçok yeniliklere imza attık. Şu an bünyemizde 2 bin sporcu ve 16 branş var. Hem vatandaşlardan hem sporculardan talep geldiği müddetçe yeni branşlar açmaya çalışıyoruz. 3 tane ana branşımız var bunlar voleybol, futbol ve basketbol. Bunlardan bir tanesini profesyonel bir ligde oynatma hedefimiz vardı. Bu da voleybol oldu. 3 senedir 1. Lig’de erkek voleybol takımımızla mücadele ediyoruz. Bu yıl takımımızla play-off’lara kaldık.  Ancak play-off’larda başarısız olduk. Önümüzdeki yıl inşallah tekrar buraları hedefleyeceğiz ve Efeler Ligi’ne çıkmaya çalışacağız.

Bununla birlikte kendimize ait 3 tane futbol sahası, 2 tane kapalı spor salonu, 1 tane kapalı olimpik yüzme havuzumuz var. Ayrıca özel işletme gibi açtığımız sadece bayanlara ve çocuklara özel salonlarımız var. Bir tanesi Tosmur Mahallesi’nde bir tanesi Mahmutlar Mahallesi’nde. Buralarda jimnastik, bale ve tekvando derslerimiz oluyor. Yetişkin bayanlarımıza da fitness, zumba ve pilates kursları var. 45 tane eğitmenimiz var. Hepsi belgesi olan profesyonel antrenörler.

“SIKI ÇALIŞTIK AMA OLMADI”

Yedi Gün Haber: Voleybolda gerçekten başarılı bir takım var. Ligi ikinci sırada tamamladınız ancak play-off’ları geçemediniz. 1 Lig’de ve play-off’larda daha fazla tecrübe kazanmak mı istediniz yoksa gerçekten hedef Efeler Ligi’ydi ancak olmadı mı?

Mehmet Erken: Aslında hedefimiz Efeler Ligi’ydi. Orası için hazırlanmıştık. Geçtiğimiz sezon en erken toplanan takımdık. Herkes Eylül ayında toplanırken biz Haziran’da toplandık. Kendi tesisimiz var sporcularımız için. Konaklayabileceğimiz güzel bir tesis. Orada toplandık ve çok sıkı çalıştık ama maalesef yetmiyor. Şampiyonluk havası, play-off havası çok farklı. Takımın uyumu, şans faktörü ve hakemlerle, yöneticilerle yapılan kulisler çok önemli. Biz bu havayı yakalamıştık ama şans faktörü bizim yanımızda olmadı. Yükselemedik ama genel anlamda oralara çıkmakta bizim için güzel oldu. Maalesef Alanya diyince akıllara sadece Alanyaspor geliyor ama diğer branşlar unutuluyor. Biz voleybol takımımızla futbol portföyüne uymayan taraftar kitlesini topluyoruz. Daha önceki maçlarımızda 500-1000 kişilik bir tribünle oynuyorduk. Şu anda seyircimiz yok ama inşallah covid süreci bitince tekrar taraftarlarımızla da buluşuruz.

“GELİRLERİMİZ PANDEMİDEN ÇOK KÖTÜ ETKİLENDİ”

Yedi Gün Haber: Pandemi süreci kulübü nasıl etkiledi peki?

Mehmet Erken: Herkes gibi, bizi de olumsuz yönde etkiledi tabi ki. Kurumsallaşma kapsamında elimizde çok fazla kiralık yer var. Özel şahıslara, şirketlere bunları kiralayarak para kazanmaya çalışıyorduk. Bunun dışında kulübün bir geliri de spor okulları. Maalesef pandemi ile birlikte bütün salonlarımız ve antrenman sahalarımız kapatıldı. Kiraya verdiğimiz yerlerde zarar ettiler ve kiralarını ödeyemediler bu da bizim gelirlerimizi çok kötü yönde etkiledi.

“ESAS AMACIMIZ SPORCU YETİŞTİRMEK”

Yedi Gün Haber: Futbol ve basketbolda ne durumdasınız?

Mehmet Erken: Futbolda 1. Amatör Lig’deyiz. Basketbolda yıldız bayanlar ve yıldız erkekler liglerinde alt yapı düzeyindeyiz. Voleybol ‘da yıldız bayanlar ligindeyiz. Aslında profesyonel erkek voleybol takımımızı da diğer sporculara alttan gelenlere örnek olsun diye yaptık. Bizim esas amacımız sporcu yetiştirmek. Alt yapıdan oyuncu yetiştirerek, profesyonel takımlara sporcu göndermek istiyoruz. Daha önce bayan basketbol takımımızla profesyonel olmuştuk. 1 sene birinci ligde kaldık sonra düştük.  Şimdi voleybolda aynı durumu yaşamak istemiyoruz. Efeler Ligi’ne çıkıp orada kalıcı olmak asıl mesele. Bunu başarmaya çalışıyoruz.

Futbolda bir hedefimiz yok. Zaten Kestelspor takımımızda profesyonel lige çıktı. Bizleri en iyi şekilde temsil ediyorlar. Bayan basketbol ve erkek voleybol arasında bir tercih yaparak erkek voleybolu profesyonel yaptık. İki tane aynı anda da yürümüyor. Profesyonel takım için maddi gücümüz yalnızca bir tane takımı o seviyelere çıkarmaya yetiyor. Hatta pandemi süreci bu şekilde devam ederse voleybolla ilgili ciddi bir sıkıntı da yaşayacağız. Muhtemelen daha genç ve maliyeti az bir takım oluşturabiliriz.

“TÜRKİYE’DE TEKİZ”

Yedi Gün Haber: Antalya genelinde ne durumdayız peki bu branşlarda?

Konyaspor Deplasmanının Hakemi Belli Oldu Konyaspor Deplasmanının Hakemi Belli Oldu

Mehmet Erken: Akdeniz bölgesindeki tek profesyonel erkek voleybol takımıyız. Buna Adana ve Mersin’de dahil. Basketbolda Mersin, Adana ve Antalya’nın iyi takımları var mücadele ediyorlar. Voleybolda ise bölgeyi sadece Alanya Belediyespor temsil ediyor. Türkiye genelinde kulüpler genellikle tek branş üzerine kuruluyor. Hiç birisi bizim gibi çoklu branş girişiminde bulunmuyor. Onu da araştırdık. Tek isimle bu kadar çok sporcuyu ve branşı bünyesinde barındıran tek kulüp biziz. Bu da bizim için çok önemli bir özellik.

“ALANYA BELEDİYESİ İNANILMAZ DESTEK VERİYOR”

Yedi Gün Haber: Alanya’nın kulübe olan desteği nasıl?

Mehmet Erken: Alanya’nın bize elbette ciddi bir desteği var. Gelen başarılarla herkes gurur duyuyor. Biz Alanya Belediyesi’ni temsil ediyoruz. Bu noktada Alanya Belediyesi’nin de gerek maddi, gerek yer olarak, gerekse de manevi çok ciddi bir desteği var bize. Voleybol takımımızdaki 14 kişilik sporcu ve teknik ekibinin girişlerini Alanya Belediyesi yaptı ve maaşlarını ödüyor mesela. Yine bunun dışında deplasmana giderken otobüs desteğini bize veriyorlar. Birçok büyükşehirde bile takımlar antrenman sahalarına kira öderken, biz kendi tesisimizde rahatça çalışabiliyoruz. Başkan Bey’inde ciddi bir desteği var bize. Adem Murat Yücel sürekli bizlerle ve sporcularımızla ilgileniyor.

Pandemiden önce tribünlerimizde güzeldi. 2 bin üzeri sporcumuz var. Bu da demek ki 2 bin tane evin içindeyiz, 2 bin aile ile beraberiz. Onların bize çok ciddi bir desteği var. Merkezle ilgili hiçbir sıkıntımız yok ancak mahallelerde çok zayıfız. Kulüp anlamında da zayıfız, tesis anlamında da zayıfız. İvedi şekilde doğu ve batı bölgesinde lokasyonun kalabalık olduğu yerler seçilip, futbol sahaları ve spor salonları yapılması gerekiyor. Oralarda da kulüp olarak antrenmanlara başlamamız gerekiyor.

“SPORUN HER TÜRLÜSÜ DESTEKLENMELİ”

Yedi Gün Haber: Alanya’da bisiklet, triatlon ve yüzme gibi pek çok dalda organizasyon yapılıyor. Bunların size katkısı oluyor mu?

Mehmet Erken: Elbette oluyor. Bu yapılan organizasyonların dallarında bizde gelişme gösteriyoruz. Aileler ve gençler hevesleniyorlar en basitinden. Kapalı spor salonunda çok fazla getirisi olmayan, seyirciye kapalı organizasyonlarda oluyor ama küçük büyük demeden sporun her türlüsünü desteklemek zorundayız elbette.

“TAM VERİM ALACAKKEN ÜNİVERSİTEYE GİDİYORLAR”

Yedi Gün Haber: Alanya’da başarılı gençler var mı?

Mehmet Erken: Her dalda başarılı sporcularımız var. Mesela futbol çok ciddi bir ivme kazandı. Antrenörlerimiz eğitimli ve başarılı isimler. Orada büyük bir gelişme var. Çocuklarımızı Altınordu gibi alt yapısı iyi olan kulüplere gönderiyoruz. Aynı şekilde basketbol ve voleybolda da yetiştirdiğimiz sporcuları gönderiyoruz başka yerlere.

Ancak büyük bir sıkıntı var. Muhtemelen Alanyaspor’un da alt yapıdaki sıkıntısı budur. Alanya’da yetişen bir çocuk neden Alanya’daki takımlarda başarılı olamıyor? Bu sorunun cevabı üniversite oluyor. Küçük yaşlarda spora başlayan bir çocuğumuz 17-18 yaşına kadar yeteneği de varsa kendisini çok güzel bizimle birlikte geliştiriyor. 18 yaşında bir üniversite merakı çıkıyor ailenin. Tam verim alacağımız zaman çocuk üniversiteye gidiyor. O yüzden buranın çocukları ile bir takım kuramıyoruz. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde hem spor yapıp hem üniversite okuyorlar. Alanya’da üniversitelerimiz olduğu halde bunu yaşıyoruz.

“BESYO’NUN KATKISI OLACAKTIR”

Yedi Gün Haber: ALKÜ’de de BESYO bölümü açıldı. Nasıl bir iletişiminiz var?

Mehmet Erken: BESYO açıldı birkaç sene sonra da pandemi girdi araya. Daha BESYO mezun veremeden, tam olmadan geri kapanmış gibi bir durum yaşandı. Birkaç defa da görüştük ama şu an yapacak bir şey yok. Gelecek yıllarda BESYO için Alanya’ya ciddi sporcular geleceğini düşünüyorum. Geldikleri zaman da faydalanacağız. Ancak ALKÜ sporcular için ne kadar cazip olacak bilemiyorum. Puanı düşük bir üniversite olduğu için daha başarılı sporcuların gelmesi için oranında gelişmesi lazım elbette.

“HERKESİ SPOR YAPMAYA DAVET EDİYORUM”

Yedi Gün Haber: Şahsi olarak yaptığınız bir spor var mı? Siz neler yapıyorsunuz?

Mehmet Erken: Ben yüzmeyi çok severim. Havuzda değil ama denizde yüzmeyi seviyorum. Onun dışında ara sıra antrenörlerimizle ayak tenisi oynuyorum. Yine voleybol takımı ile maç yapıyorum. Öyle düzenli yaptığım bir spor yok ama herkesi spor yapmaya davet ediyorum.