VUHAN NASIL BİR ŞEHİR? 
Çin'den dünyaya yayılmaya başlayan koronavirüsün ortaya çıktığı Vuhan, Pekin veya Şangay kadar ünlü bir şehir olmasa da, dünyanın her yeriyle bağlantılı büyük bir metropol.Yerel yönetim kent nüfusunun 11 milyon, Birleşmiş Milletler (BM) verileri ise 8,9 milyon olduğunu söylüyor. Bu sayı neredeyse Londra kadar ve Ankara'nın yaklaşık iki katı büyüklüğünde.İlk olarak Aralık 2019'da bulunduğu için adına 2019-nCoV denilen virüse karşı Vuhan'da alınan önlemleri ve kentin özelliklerini BBC derledi.

HANGİ ÖNLEMLER ALINDI? 
Çin yönetimi şehirde toplu taşıma hizmetlerini geçici olarak askıya aldı. Şehirden toplu taşımayla dışarı çıkışlar da Perşembe yerel saatle sabah 10.00'dan itibaren kısıtlandı.Wall Street Journal, kentten ayrılan son trenlere bilet alabilmek için insanların birbiriyle yarıştığını, kalabalık tren garından yola çıkan trenlerin neredeyse tüm koltuklarının dolu olduğunu yazdı.

ŞEHİRDEN ÇIKILIYOR MU? 
Gazeteye konuşan 25 yaşındaki muhasebeci Lai Xuan, gece saat 2'de eşinin kendisini uyandırarak şehirden çıkışların kısıtlanacağını söylediğini ve bunu duyar duymaz şehirden çıkma isteğiyle gara gittiğini anlattı.Havalimanı da, diğer ulaşım araçları gibi süresiz olarak kapatıldı.Virüsün yayıldığı tahmin edilen balık pazarı ilaçlama için kapatıldı.

ÇALIŞMA EMRİ 
Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, kamu yetkililerine bu konuda daha fazla bilgi paylaşma ve uluslararası yetkililerle birlikte çalışma emri verdi.Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin'in attığı adımları takdir eden bir açıklama yaptı.Örgütün genel direktörü Tedros Ahanom Ghebreyesus, "Çok çok güçlü önlemler alıyorlar. Duruma uygun adımlar atıyorlar ve bu çok önemli" dedi.

YAVAŞLAR MI?
Ghebreyesus, Çin'in aldığı önlemlerin hem ülkelerinde hem de dünyada virüsün yayılmasını yavaşlatacağını belirtti.Çin'de Ay takvimine göre yeni yıl kutlamaları hazırlıkları var. Yılın bu döneminde milyonlarca Çinli ülke içinde seyahat ediyor.

SINIRLI SEYAHAT 
Yetkililer, mümkün olduğunca seyahatlerin sınırlı tutulması yönünde çağrılar yapıyor.Havalimanlarına da yolcuların vücut ısılarını kontrol edebilen termal kameralar yerleştirildi.

NEYE DİKKAT ETMELİ? 
Virüsten korunmak için önlemler şöyle listeledi:
- Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmak
- Açık havada koruyucu maske takmak
- Ateş, öksürük ve nefes darlığı belirtileri gösteren hastalarla temastan kaçınmak
- Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun kısımlarını kapatmak ve kullandıkları mendilleri sık sık değiştirmek- Canlı hayvanların bulunduğu çiftlik ve pazarlardan, kesimhanelerden uzak durmak- Canlı ya da ölü hayvanlarla temastan kaçınmak- Et, balık ve yumurta benzeri hayvansal ve su ürünlerini iyi pişmiş şekilde tüketmek
- Ellerini su ve sabunla sık sık ve özenle yıkamak- Seyahat sırasında yanlarında el temizleme jeli benzeri dezenfektan bulundurmak
- Yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerin görülmesi halinde acilen bir doktora başvurmak

ALAN GENİŞLİYOR 
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan söz konusu virüsten şu ana dek 647 kişinin etkilendiği belirtilirken, vaka sayısında Vuhan'ın başkentliğini yaptığı Hubey eyaleti başı çekiyor.Virüse bugüne kadar, Tibet Özerk Bölgesi ve Çinghay eyaleti dışında Çin'in tüm eyalet, özerk bölge ve özel idari bölgelerinde rastlandı. Bununla birlikte koronavirüs, ülkenin Guangdong eyaletinde 32, başkent Pekin'de 22, Şanghay'da 16 kişide tespit edildi.

BELİRTİLERİ NELER? 
Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni koronavirüs, solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor.NCoV'in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.Yeni koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti.

ÖNEMLİ AÇIKLAMA 
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin’de ortaya çıkan koronavirüs ile ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etmek için erken olduğunu bildirdi.DSÖ Acil Durum Komitesi, Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve ülke geneline yayılan yeni tip koronavirüs ile ilgili Cenevre'de bugün gerçekleştirdiği toplantının ardından basın açıklaması yaptı.Komite Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronovirüsle ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etmek için erken olduğunu söyledi.DSÖ'nün virüsle ilgili gelişmeleri yakından izlediğini belirten Tedros, "Bugün acil durum ilan etmememiz, DSÖ'nün olayı ciddi bulmadığı veya ciddiye almadığı anlamına gelmiyor." ifadelerini kullandı.

KORKUTAN ÖLÜM 
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve ülke geneline yayılan yeni tip koronavirüsten ilk kez Hubey eyaleti dışında ölüm görüldü.South China Morning Post'un haberine göre, başkent Pekin yakınlarındaki Hıbey eyaleti sağlık komisyonu, Vuhan'daki yakınlarını ziyaret eden ve dün yaşamını yitiren 80 yaşındaki bir erkeğin yeni tip koronavirüs taşıdığının tespit edildiğini açıkladı.

76 KİŞİYE KARANTİNA 
Bu kişiyle yakın temas kuran 76 kişinin karantina altına alındığı belirtildi. Hıbey'deki ölümle Çin'de yeni tip koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısı 18'e yükseldi.Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan virüse şimdiye kadar Hong Kong ve Makao Özel İdari bölgelerinin yanı sıra ABD, Japonya, Güney Kore, Tayland, Suudi Arabistan, Singapur ve Vietnam'da rastlandı.

Çin'de 'Koronavirüs'ü alarmı 
Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli hastalığın" görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.