Ne tür bir vejetaryen olacağınıza karar verin
Vejetaryen mi yoksa vegan mı? Öncelikle neler yiyebileceğinize karar vermelisiniz. Sadece et, tavuk, balıkmı yoksa süt ürünlerini de mi hayatınızdan çıkarmak istiyorsunuz? Bundan sonraki hayatınızda yiyip, yemeyeceklerinizin bir listesini hazırlamayı deneyin.
Yeni piramidinizi öğrenin
Tıpkı et yiyenler gibi vejetaryenler de sağlıklı beslenme ipuçları içeren bir yemek piramidine sahiptir ve bu besinler yolculuğunuz boyunca size yardımcı olurlar. Bu yeni piramidinizdeki besinleri ve porsiyonları bir uzmana danışarak belirlemeniz iyi bir fikir olabilir.
Yavaş ve emin adımlarla ilerleyin
Etsiz bir yaşama geçmek ilk bakışta zor gelebilir. Tüm yeni alışkanlıklar gibi bu büyük değişime de alışmanız zaman alabilir. Bunun için diyetinizden et grubunu yavaşça eksiltmeyi deneyin. Örneğin, haftanın belirli günlerini etsiz beslenmeye ayırın. Sonrasında yavaş yavaş öğünleri artırmak daha kolay olur.
Sevdiğiniz yiyecekleri alternatifleriyle değiştirin
Vejetaryenliğe yavaş adımlar atmanın başka bir yolu da basit değişiklikler yapmaktır. Barbeküyü seviyorsanız, sebzelerden oluşan bir barbekü partisi verin. Burger yemeden nasıl duracağınızı bilemiyorsanız, acılı sebzelerin ve sosların 0alabileceği patatesli menüler hazırlayın. Yerini doldurabileceğiniz şeyler bulduğunuzda vazgeçmesi daha kolay olacaktır.
Etiketleri kontrol etmeyi unutmayın
Vejetaryen olmaya karar verdiyseniz, yiyeceklerin etiketlerini okumaya ya da menüleri ince eleyip sık dokumaya hazırlıklı olmalısınız. İçlerinde sizin tercih etmeyeceğiniz yağlar ve ürünler kullanılmış olabilir.
Protein konusunda endişelenmeyin
Belki de en çok tereddütte kalınan konu protein eksikliğidir. Ancak yeşil mercimek başta olmak üzere pek çek baklagilde en az et ürünlerinde olduğu kadar protein olduğunu düşünürsek, bunun için çok fazla endişelenmenize gerek yok. Ayrıca soya ve kinoa gibi alternatif besin kaynaklarını da sıklıkla kullanabilirsiniz.
Çinkoyu ihmal etmeyin
En az proteinler kadar, vücudun çinkoya da ihtiyacı vardır. Hatta, artık etten vazgeçtiğinize göre, daha fazla çinko; yani kuruyemiş, tahıl tüketmelisiniz.
Vejetaryenler İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri
Bol bol yeşillik tüketin
Bu dönemde, lahana gibi yeşillikleri mutlaka öğünlerinize dahil etmelisiniz. Çünkü bunlar büyük bir kalsiyum kaynağıdır ve sizin de doğal takviyelere, et yiyenlere göre daha çok ihtiyacınız var.
D vitaminini unutmayın
Süt ürünlerini ortadan kaldırırsanız diyetinizde D vitamini eksik olabilir. Bazı vejetaryen kahvaltılık gevrekler, D vitamini bakımından zengindir ve diğer bir iyi kaynak da taze sıkılmış portakal sularıdır.
Tuzu sofranızdan eksik etmeyin
Vejetaryenlerin yeterince alamadığı başka bir besin; iyot. Neyse ki özellikle Türk mutfaklarının olmazsa olmazı tuz, sizin için sağlıklı kalmanın basit bir yolu. Ancak katkısız, kaya tuzu olmasına özen göstermekte fayda var.
Vejetaryenler İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri
Yeni tarifler deneyin
Bu zamana kadar tariflerinizin çoğunda et varsa, şimdi biraz araştırma yapmanız gerekiyor demektir. Bunun için sosyal medyadan veya lezzetli yemek sitelerinden yardım alabilir, sevdiklerinizle farklı tatları paylaşabilirsiniz.
Vejetaryen restoranlar keşfedin
Yeni yaşam tarzınızı fırsata çevirebilirsiniz. Vejetaryen menüleriyle lezzetli alternatifler sunan restoranları keşfedin. Hatta yer verdikleri sebzeler, size evde hazırlayabileceğiniz yemeklerde de bir fikir sunabilir.