Çin'den 1 yıl önce yayılmaya başlayan korona virüs mutasyona uğrarken, onay alan aşıların mutasyona uğramış virüs üzerinde etkili olup olmayacağı merak konusu olmuştu. Pfizer ile birlikte aşı geliştiren BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin yaptığı açıklamalarda bu konuya değindi.

"BU İLK MUTASYONA UĞRAYAN VİRÜS DEĞİL"

Ürettikleri aşının mutasyonlara etkisi konusunda problem görmediklerini aktaran Şahin, "Bu ilk mutasyona uğrayan bir virüs değil. Bundan önce de değişik değişik mutasyonlar vardı. Onları biz geçmiş mutasyonları, hepsini kontrol ettik ve bir sakınca, bir problem görmüyoruz. Yeni mutasyonları kontrol için iki hafta gerekiyor. Biz çok korkmuyoruz. Kontrol etmemiz lazım ama aşımız bunda etkili olmayacak diye bir konu yok" dedi.

"ÜZERİNE ÇALIŞMALAR YOK, BİLDİĞİMİZ YENİ ÇIKTIĞI"

İngiltere'de mutasyona uğrayan virüs üzerinde henüz yeterli çalışma olmadığına işaret eden Şahin, "Şimdi bu virüs üzerine çalışmalar yok. Bugüne kadar bildiğimiz yeni çıktığı. Bazı insanlar diyor ki daha çabuk insandan insana bulaşıyor. Bilmiyoruz çünkü bilim dosyasında çıkmadı, makale olarak okumadık daha. Biz genetik mutasyonları laboratuarlarımıza getirdik. Onun üzerine çalışmaya başlayacağız. Bu virüsün genetik kodunun yüzde biri mutasyona uğramış, yüzde 99'u uğramamış. Bizim aşımız çok değişik pozisyonlar aldığı için biz inanıyoruz ki yüzde biri değişmişse dahi yüzde 99'u konsolide edebilecek" ifadelerine yer verdi.

"TÜRKİYE İÇİN YETERLİ DOZ DEPOLADIK"

Türkiye ile aşı konusunda görüşmelerin sürdüğünü hatırlatan Şahin, kısa süre içerisinde sözleşme imzalamanın mümkün olacağını düşündüğünü belirtti. Türkiye'ye aşı göndermekten mutlu olacağını dile getiren Şahin, "Türkiye için yeterli doz depoladık. Nispeten hızlı teslimat yapılabilir" dedi.

TÜRKİYE'DEN VE ALMANYA'DA YAŞAYAN TÜRKLERDEN HARİKA MESAJLAR ALIYORUM"

Türkiye'de akrabalarının olduğunu ve zaman zaman onlarla görüştüğünü anlatan Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu:"Elbette hepsi gururlu ve iyi dileklerde bulunuyor ve heyecan duyuyorlar. Bunu çok güzel buluyorum. Türkiye'den ve Almanya'da yaşayan Türklerden harika mesajlar aldım. Bunları çok güzel buluyorum. Hepsi çok gurur duyuyor. Ne hissettiklerini anlıyorum. Ne yazık ki sadece çok azına cevap verebiliyorum. Hepsine teşekkürlerimi iletin. Başkası bir şeyler başardığında biz Türkler onlarla mutlu olduğumuzu da hissediyorum. Bu her zaman iyi"

"10-15 MİLYON DOZA KADAR YÜKSELTME İMAKANIMIZ VAR"

"BNT162b2" aşısının Avrupa Birliği ülkelerinden onay almasından mutluluk duyduklarını belirten Şahin, "Bu bizim için çok mühim bir olay. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) diğer ülkeler için bir örnek model. 27 ülkeye yollayacağız. Orada başlayacaklar aşılara. Tabii şimdi elimizde yeterince aşı dozu yok. Her