TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, koronavirüse karşı yerli aşı ve ilaç çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Virüs benzeri parçacıklara (VLP) dayalı aşının tarihi ile ilgili müjde veren Mandal, "Yerli VLP aşısını yılsonuna kadar kullanıma sunmayı planlıyoruz." dedi.

"AŞIMIZIN YENİLİKÇİ ÖZELLİĞİ VAR"

VLP aşısının yenilikçi özelliğinden bahseden Mandal, şöyle devam etti:

"VLP aşısındaki özellik, virüsü taklit ediyor ama insanlarımızı bu enfeksiyona karşı koruma amaçlı olarak. Bugün yine geldiğimiz aşamalarda 17 projemizin, 7 tanesi aşı projemiz. 3'ü ön planda giden aşılarımız. Bunlardan birincisi olan VLP aşımızla ilgili yakın zamanda Sayın Bakanımız da paylaştılar. Ben ve kendileri faz 1'de gönüllü olmuştu. İnşallah bu haftanın sonunda biz de ikinci dozlarımızı olacağız. Bu ay sonunda da faz 2'ye geçmiş olacağız. Sonrasında da Ağustos aylarında faz3 çalışmalarına başlayabilmeyi planlıyoruz."

"AĞUSTOS'TA İKİ İLAÇ KULLANIMA GİRECEK"

Mandal, yerli koronavirüs ilacı çalışmalarıyla ilgili de konuştu.

Ağustos ayında iki ilacın kullanıma sunulmasını planladıklarını belirten Mandal, "Bu sürecin diğer aşaması olan ilaç ve diğer tedavi yöntemlerinde de iki yeni molekül, başka hastalıklarda kullanılan molekül, koronavirüs tedavisinde faz2 çalışmalarına başlıyor. Birisi Ankara Üniversitesi'nde geliştirilen ilaç tedavisi. Diğeri Bahçeşehir Üniversitesi'nde geliştirilen bir ilaç. Bu ilaçların da mevcut tedavi yöntemlerine göre çok daha etkili olduğunu gözlemledik." ifadelerini kullandı.

Alanya EAH’de Daha Önceden Yoktu! Çocuk Nöroloji Uzmanı Atandı Alanya EAH’de Daha Önceden Yoktu! Çocuk Nöroloji Uzmanı Atandı