Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün İran'dan gelen Türk Hava Yolları uçağın rotasını hastanenin hazır olması nedeniyle, İstanbul'dan Ankara'ya çevirdiklerini söyledi.

Bakan Koca  yaptığı açıklamada ''Dün için bahsettiğimiz uçağın gelişi Ankara'ya planlanmamıştı normalde İstanbul seferiydi." dedi.

"Uçağı niye Ankara'ya çevirdik? Hastanemizin hazır olması. İstanbul'da da hazırlıklarımız tamamdı." ifadelerini kullanan Koca daha önce de personelin deneyiminin varlığı Ankara'yı daha uygun gördüklerini" anlattı.

'İranlı hiç kimseyi almıyoruz'

Koca "Çin'de enfeksiyonun kaynağı Wuhan kentiydi. İran'da ise Kum ve Meşed bölgesi. Bu süreçte Türkiye'ye getirilmemesi gelmemeleri özel bir yaklaşımla Wuhan'dan getirdiğimiz yolcularımız gibi getirme noktasında yaklaşımımız oldu. İranlı hiç kimseyi almıyoruz bu süreçte. Şu an Çin'den Wuhan dışından gelebilecek olanlarla ilgili 14 günlük gözlem uyguluyoruz." dedi.

Koca Kum ve Meşed geçmişi olanları özel karantinaya aldıklarını,23 kişi alındığını ve 28 İranlı'nın da sınırlardan geri çevrildiğini ifade etti.

Fahrettin Koca "Risk kapıya geldi, son derece önemli. Bölgemizde her geçen gün artıyor yayılım. Tedbirlerimizi almamız, sınırdan girişleri önlememiz gerekiyor. Bütün hazırlıklarımız var. Yapılması gereken ne ise her noktada hazırız." dedi.

İlk günden itibaren bütün illerde referans hastaneleri oluşturduklarını anlatan Koca "Wuhan'dan gelen uçuşlar durduruldu. Başka ülkeler üzerinden gelip Çin'e uğrayan herkesi 14 gün gözetim altına alıyoruz. Bundan sonraki süreçte İran ile benzer durumu yaşayacağız. Son 14 gün içinde İran'a uğramış kişiler oldu. İran ile ilgili pazar günü kapattık. Sınırdan içeri girenleri önlememiz gerekiyor. Cuma gününden itibaren pazar gününe kadar o süreçte 28 kişiyi geri gönderdik.'' diye konuştu.

'Kum ve Meşhed geçmişi olanları 14 gün sınır ve sınıra yakın bölgelerde tutacağız'

Koca şöyle devam etti:

"Dün geceden itibaren 00.00 itibariyle tamamen yasak kondu hiç kimse alınmadı. Sınır bölgesinde sahra hastaneleri de oluşturup burada 14 günlerini tamamlama noktası içindeyiz. 4 sınır kapısında sahra hastaneleri oluşturacağız. Kum kenti veya İran'dan Türk vatandaşımızın gelme durumu söz konusu olursa Elazığ Van gibi hastanelerde karantina almayı. Kum ve Meşhed geçmişi olanları 14 gün sınır ve sınıra yakın bölgede tutmak, ülke içine almamak yeni yaklaşımımız. Türk vatandaşımızı sahipsiz bırakmak istemiyoruz. Türkiye'deki vatandaşımızı da korumak durumundayız. Uçak içinden Kum ve Meşhed teması olan yolcu olmamalı diyorsunuz.''

'Gelen uçakta koronavirüs vakası yok'

İran'dan gelen uçakta hiçbir yolcunun sonuçlarının pozitif olmadığını, koronavirüsü hastası olmadığını söyleyen Fahrettin Koca "Kuluçka döneminde negatif çıkabilir yaş durumu dahil olmak üzere her hasta için risk analizi yapılıyor olacak buna göre gerekirse 14 güne kadar gözlem altında bulundurmak üzere yaklaşım sergilenecek." dedi.

Koca vakaların saklandığı iddiaları konusunda da "Tedavi zincirini bırakıp, 'Sonucunuz negatif, gidebilirsiniz' mi denecek? Böyle bir şey olabilir mi?'' diye konuştu.