Genlerin etkisi nedir?

Yüzde, olması gerekenden daha genç yaşta kırışıklık oluşmaya başlamasının vitamin eksikliği, tütün ürünleri kullanımı, cildin yeterince nemlendirilmemesi ve çevre kirliliği gibi birçok sebebi olabilir.

Bazı şanslı insanlarda 60 yaşını geçene kadar kırışıklık görülmez fakat herkes bu kadar şanslı değil. Genler kısmen cildinizin görüntüsünü belirler ancak çevre, beslenme, egzersiz, alışkanlıklar vb. etkenler de vardır.

Krem reklamlarının iddia ettiğinin aksine tüm görüntünüzü kökten değiştirecek bir mucize veya gizli formül yoktur ancak genç yaşta kırışıklık oluşmasını önlemek için bazı prosedürler mevcuttur.

Cildiniz gençken güzel bir dokuya, doğal bir neme ve sıkılığa sahiptir. Zaman geçtikçe alt deri çeşitli faktörlerden etkilenir. Cilt sağlığınızı etkileyen ve böylece erken kırışıklık oluşumuna yol açan başlıca faktörler şunlardır:

  • Zihinsel huzurunuz (stres, depresyon ve üzüntünün cildi yaşlandırdığı ve etkilediği kanıtlanmıştır)
  • Beslenmenizde vitamin eksikliği
  • Alkollü ürünler, kafein, rafine şeker ve tütün ürünleri gibi maddelerin aşırı tüketimi
  • Özellikle öğle vaktinde ve yaz aylarında güneşe aşırı maruz kalma
  • Çevre kirliliği (büyük bir şehirde yaşamak, arabalarla dolu caddelerde yürümek vb.)
  • Cilt bakımını ihmal etmek (cildin su ihtiyacını karşılamamak, cildi yıkamamak veya nemlendirmemek)
  • Kötü diyetler (bir haftada 20 kilo verebileceğinizi iddia eden o mucize diyetler)
  • Yeterince su içmemek (kışın günde 2 litre, yazın günde 3 litre)

Genç Yaşta Kırışıklık Oluşumunu Nasıl Önleyebilirsiniz?

Bu ipuçları sayesinde cildiniz çok daha sağlıklı, genç ve doğal görünecek. Ayrıca zamanın değil ihmalin göstergesi erken oluşan kırışıklıklardan kurtulacaksınız.

Yüzünüze iyi bakın: Haftada bir derinlemesine bir temizlik, günde bir kez de biriken toksinleri (duman, sigara dumanı, makyaj vb.) atmak için diğer “temel” bakımları yapın. Dışarı çıktığınızda cildinizi en azından birkaç saat korumak için sabahları cildinizi iyice nemlendirin. Ev yapımı bakımları, sabunları ve nötr ürünleri tercih edin ve bu ürünleri her gün bol miktarda kullanın.

Beslenmenize dikkat edin: Yediğiniz her şeyin cildiniz üzerinde bir etkisi vardır. Yaşlanmayı önlemek için tüketilmesi tavsiye edilen bazı besinler vardır. Bunlara örnek olarak, C vitamini yönünden çok zengin olan besinler (özellikle turunçgiller) verilebilir çünkü bu besinler ciltteki elastin ve kolajen miktarının artmasına yardımcı olur. Bir de; ıspanak, domates, brokoli, avokado, üzüm gibi ünlü “antioksidanlar” vardır.

Ani kilo değişimlerinden kaçının: Ani kilo değişimlerinin cildiniz üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Bu yüzden, kilo vermeyi veya kilo almayı planlıyorsanız, bunu yavaş yavaş gerçekleştirmelisiniz. Cilt, beslenmenize bağlı olarak gerilir veya büzülür. Bu da cildin doğal esnekliğini yitirmesine sebep olarak kısa sürede kırışıklık oluşumuna yol açar.

Cildinizi UV ışınlarından koruyun: Tüm yıl boyunca güneşe en çok maruz kalan bölge olduğundan, özellikle yüzünüzdeki alt deri güneşten aşırı derecede etkilenir. Her gün, oldukça zararlı olan ultraviyole ışınlarının saldırısına maruz kalır. Erken kırışıklık oluşumunu önlemek istiyorsanız, güneşe çok fazla maruz kalmaktan kaçının. Güneşe maruz kalacağınız zamanlarda, en az 30 faktörlü iyi bir güneş koruyucu krem kullanmayı unutmayın.

Sigarayı bırakın: Kırışıklıklar, sigaranın sağlığa verdiği birçok zarardan biridir. Sigara dumanı cilde zarar veren toksinler içerdiği için erken kırışıklık oluşumuna yol açar. Sigara içenlerin cildi her zaman daha “cansız” veya kırışıktır. Ayrıca dudakların etrafındaki kırışıklıklar, sigaranın içe çekilmesinden dolayı oluşur.

Kırışıklıklar için Ev Yapımı Doğal Çözümler

Bira mayasını, su ve yoğurt veya buğday rüşeymi ile karıştırın. Mimik çizgilerinizin üzerine hafifçe damlatarak yayın. Kurumasını bekleyin ve suyla durulayın.

  • Göz çevresinde oluşan kırışıklıkları, yani kazayağını önlemek için Hint yağını nazikçe gözlerinizin çevresine sürün.
  • Her gün avokado yağı veya kakao yağını kırışıklıklara uygulayarak nazikçe masaj yapın.
  • Birkaç beyaz üzümü ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkarın. Ağız ve göz bölgenize bu üzümleri sürün. Makyaj yapmadan önce, üzümlerin suyunun kurumasını bekleyin. Ayrıca üzümden bir smoothie hazırlayıp yüzünüze uygulayabilirsiniz. Uyguladıktan 20 dakika sonra yüzünüzü yıkayıp temizleyin.
  • İki yemek kaşığı elma sirkesi, üç yemek kaşığı bal ve yarım çay kaşığı arı polenini karıştırın. Yüzünüzü ılık suyla iyice ıslatın (boynunuz dahil) ve bu karışımı uygulayın. Beş dakika bekletin ve yüzünüzü durulayın.
  • Üç yemek kaşığı zeytinyağı, yarım çay kaşığı kakao yağı, bir yemek kaşığı balmumu ve iki yemek kaşığı gül suyu ile ev yapımı, kırışıklık karşıtı bir krem hazırlayabilirsiniz. İlk olarak, balmumu ve yağları benmari usulü ısıtın. Yağlar eridiğinde ocağın altını kapatın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra gül suyunu ekleyin ve hamur elde edene kadar iyice karıştırın. Erken kırışıklıkların oluştuğu bölgelere geceleri bu kremi uygulayın.