Beslenmenizde domatese daha çok yer verin.

Güneşten korunma için cildinizi beslemelisiniz. Ancak nasıl? Örneğin, cildinizin UV ışınlarına daha dayanıklı hale gelmesini sağlayacak olan besinlere beslenmenizde daha fazla yer vererek. Bu yiyeceklerden biri de domates. Güneşten korunma için güçlü antioksidanlara ihtiyacınız var ve kurutulmuş domates de dâhil olmak üzere domatesin her formunun cildinizin güneşten korunma için ihtiyacı olan doğal direncini artırdığı biliniyor.

Beslenmeyle devam: Güneşten korunma için lahanagiller!


Lahanagiller önemli
Lahanagiller ya da turpgiller familyasının etkili bir güneşten korunma sağladığını yapılan bilimsel araştırmalar sayesinde duymadan kalmamıştır diye ümit ediyoruz. Dünya üzerindeki en sağlıklı bitkiler olarak ün kazanmış olan bu kahraman grupta hangi bitkileri sayabiliriz, bakalım. Örneğin brokoli, lahana, Brüksel lahanası, Çin lahanası ve karnabahar, lahanagiller familyasına ait bitkiler. Cildinizi doğal olarak zararlı UV ışınlarına karşı güneşten koruma görevini üstlenen, cildinizin bu zararlı ışınlara karşı direncini artıran ve içinde bulunan sülfürofan adlı bileşen sayesinde kansere karşı en güçlü savaşçılardan olan bu bitkileri bol bol tüketmelisiniz.

Kendin yap: Doğal güneş kremi yapımı

Güneşten korunma yukarıda da bahsettiğimiz gibi sadece pahalı ve kimyasal içeriği yoğun güneş kremlerini kullanmakla olacak iş değil. Siz de doğal olandan yanaysanız, bu pratik ev yapımı güneş kremi sayesinde doğal güneşten korunma yöntemlerinizle övünmeye başlayabilirsiniz:




Malzemeler:

  • ½ su bardağı badem yağı (Zeytinyağı da olabilir)
  • 2 yemek kaşığı shea yağı
  • ¼ su bardağı Hindistan cevizi yağı
  • 2 yemek kaşığı çinko oksit (Eczanelerden ya da internet üzerinden satın alabilirsiniz.)
  • 10 damla havuç tohumu yağı
  • 10 damla mür yağı
  • 25 damla lavanta yağı
  • 10 damla vanilya özütü (tercihe bağlı)

Yapılışı:

Geniş bir kapta çinko oksit haricinde bütün malzemeleri karıştırın. Yarısına kadar su koyduğunuz bir sos tenceresinin üzerine içinde malzemelerin bulunduğu kabı yerleştirip, bütün malzemeler iyice bütünleşene dek benmari usulü ısıtın. Ardından çinko oksit ekleyerek iyice karıştırın. Temiz bir kavanoza karışımınızı dökün. Soğuma aşamasında arada bir karıştırmayı unutmayın ki çinko oksit karışıma yerleşebilsin.


Bol bol yeşil çay tüketin.
Yeşil çayın mucizeleri saymakla bitmiyor. Hem metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olması hem de içerdiği kateşin adlı madde sayesinde güneşten korunma için önemli olması, aynı zamanda kanser ve cilt hastalıklarıyla da savaşması tam yaz mevsiminin ruhuna uyuyor. UV ışınlarının uzun süreli zararlarına ve güneş yanıklarının neden olduğu ağrı ve acıyla savaşmada içerdiği tanik asit sayesinde yeşil çay yine sahneye çıkıyor. Araştırmalar günde 2 bardak yeşil çayın güneşten korunma için etkili olduğunu, hatta çilek ve naneyle tüketildiğinde etkisinin arttığını gösteriyor.



 

Görüldüğü üzere basit ama etkili beslenme değişiklikleriyle güneşten korunma konusunda seviye atlayabiliyoruz. Üstelik tamamen doğal bitkisel yağlardan oluşan bir güneş kremimiz de var. Sıklıkla dile getirilen 12:00-15:00 saatleri arasında güneşten korunmanız gerektiği gerçeğini de kabul ederseniz, bu yaz güneşin zararlı ışınlarından en az zararla kurtulmamanız işten bile değil.