Dünyanın devlerine diz çöktüren koronavirüs salgınında kritik eşikler geride kalmış görünse de Türkiye’yi zorlu bir kış mevsimi bekliyor gibi görünüyor. Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol Merkezi’nin yayınladığı son raporda virüsle ilgili çarpıcı bilgiler yer aldı.

VİRÜS HAKKINDA BİLGİLER VERİLİYOR

Salgına en çok kurban veren ülkelerden biri olan Amerika’da Hastalık Kontrol Merkezi önemli bulguları bir araya getirerek virüse dair önemli bilgileri paylaştı. Yüzeylerde yaşama şansı bulamadığı bildirilen koronavirüsün bulaşması için 1000 adet damlacık alınmasının gerektiği bildirildi. Raporda ayrıca maske kullanılması durumunda 4 dakikaya kadar karşılıklı konuşmada riskin bulunmadığı açıklandı. Kapalı alanlar, düğünler, cenazeler ve toplu gösterilerin virüse olanak sağladığının bildirildiği raporda virüsü taşıyan birinin yürüyerek, bisikletle ya da koşarak trafik sağlaması durumunda risk oluşturmadığı da çarpıcı bilgiler arasında yerini aldı.

ANTALYA’DA BU ORTAMLARIN DIŞINA MI ÇIKILDI?

Antalya’da tatil yapan özellikle yerli tatilcilerin şehir merkezinde ve sahillerde sergilediği görüntüler tedirgin etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da gündeminde olan durumlar tüm ülke tarafından da tepkiyle karşılandı. Salgının buluşma noktası olarak nitelendirilen Antalya’da sosyal mesafeye uyulmaması ise ana sorun olarak göze çarpmıştı.

SALGINDA BAŞARILI KENT

Salgının ortaya çıktığı 10 Mart tarihinden sonra 2 kez haftasonu ve 1 kez de genel sokak kısıtlaması gören Antalya, kısıtlamalarını en erken atlatan illerin başını çekti. Bunda kent insanının tedbirlerini iyi alması ve yerel yönetimlerin uygulamalardaki kararlılığı da eklenince süreç tamamlanmış oldu.

KORONAVİRÜS HARİTASINDA DEĞİŞİKLİK

Uzun süre koronavirüs risk haritasında riskli bölgesi bulunmayan Antalya’da bayram tatilinin son gününde riskli alanlar bir anda artış göstermişti. Son durumda da bir miktar riskli alanı olan Antalya’nın içinde bulunduğu Isparta, Burdur, Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ı kapsayan Akdeniz Bölgesi olarak tanımlanan bölgede vaka sayılarında bazı zamanlara kıyasla vakaların 2’ye katlandığı görüldü.

BAKANLIK GÜN GÜN YAYINLADI

Sağlık Bakanlığı yayınladığı raporda Akdeniz Bölgesi olarak tanımlanan bölgede son 7 gün içinde yani 27 Temmuz 02 Ağustos tarihleri arasında 462 vaka tespit edildiğini bildirdi. Önceki haftaya göre yüzde 14 artış gösteren bölgenin salgının ilk gününden itibaren ortaya çıkan toplam vaka sayısı ise 7 bin 285.

BAYRAMDAN BU YANA SON DURUM

Kurban Bayramı tatiliyle birlikte 31 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında 4 günlük süre içinde Antalya’nın içinde bulunduğu bölgede 247 vakaya rastlandı.

BİR HAFTADA NE KADAR VAKA ORTAYA ÇIKTI?

Söz konusu bölgede son 1 haftada yani 4 günlük Kurban Bayramı tatilinden hemen sonraki süreçte ise 173 vakaya rastlandı. Bölgede tespit edilen vakaların tarih tarih sıralaması ise şu şekilde oluştu:

05 Ağustos 2020 : 99

04 Ağustos 2020 : 74

03 Ağustos 2020 : 59

02 Ağustos 2020 : 65

01 Ağustos 2020 : 60

31 Temmuz 2020 : 63

30 Temmuz 2020 : 70

4 günlük Kurban Bayramı’ndan bu yana vaka sayılarının sürekli yükseliş gösterdiği görülen Akdeniz Bölgesi’nde 30 Temmuz-05 Ağustos tarihleri arasındaki 7 günlük sürede toplam 490 vaka tespit edildiği raporda yerini aldı.

DIŞ TURİZM BAŞLADI

Uzun süredir Avrupa Birliği ve Rusya’dan gelecek haberlere odaklanan Antalya, İngiltere’den ve Rusya’dan gelen haberlerle moral bulmuş ardından Almanya’dan gelen haberle adeta çifte bayram yaşamıştı. Sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre de bayramın ilk günü otellerin yarısının dolduğu bildirilmişti.