Yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen aşının Faz 3 çalışmaları kapsamında Akdeniz Üniversitesi’nde başlatılan aşı uygulama çalışmaları ile ilgili Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde Basın Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Hastane Başhekimi Prof. Dr.  Ender Terzioğlu, Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Özge Turhan, Dr.Öğr.Üyesi Mustafa Gökhan Ertosunve Tıp Fakültesi öğretim üyeleri katıldı.

bir yıldır bütün dünyayı etkisi altına alan  Koronavirüse karşı tedavi edici spesifik bir ilaç henüz bulunamadığını vetüm insanlığın ümidini aşıya bağladığını ifade etti.

Dünyada Faz 3 çalışmasına kadar ilerleyen güvenli birkaç firmanın aşısının gündemde olduğunu belirten Rektör Özkan, “Biz de Akdeniz Üniversitesi olarak Çin'e ait inaktif aşının Faz 3 çalışmasına girmeye karar verdik. Bugün ilk uygulamasını yapıyoruz. Aşı çalışmaları Hastane BaşhekimimizProf. Dr. Ender Terzioğlu başkanlığında ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özge Turhan veDr.Öğr.Üyesi Mustafa Gökhan Ertosun koordinatörlüğünde yürütülecek.İnşallah aşı güvenli bir şekilde sonuçlanır ve dünya bu illetten kurtulur dedi.” dedi.

Rektör Özkan, “Faz 3 çalışması hem üretilen aşıya erken ulaşım açısından bir avantaj sağlamakta hem de bilimsel katkıları nedeni ile üretim onayı için gerekli sürecin hızlanmasını sağlamaktadır. Bu doğrultuda Akdeniz Üniversitesi olarak COVID-19 pandemisine karşı yürütülen bu aşı çalışmalarının içerisinde yer almaktan gurur duyuyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’deki aşı çalışmalarının da bir an önce başarıyla sonuçlanmasını temenni eden Rektör Özkan, “İnşallah Türk aşısı da hem ülkemiz de hem dünyada en kısa sürede uygulamaya girer, onlara da başarılar diliyoruz.”dedi.

Akdeniz Üniversitesi Aşı Uygulama Merkezlerinden Biri

Aşı çalışması hakkında bilgi veren Hastane Başhekimi Prof. Dr. Ender Terzioğlu, “Dünyada bir çok uygulamada olan aşı var.Bunlardan bir tanesi inaktif aşı olan Çin tarafından üretilen aşıdır.Türkiye’de bununla ilgili 20’ye yakın merkez var. Bunlardan bir tanesi de Akdeniz Üniversitesi. Aşı çift kör placebo kontrollü aşı olarak Faz 3 çalışması yapılıyor. Çalışma tamamlandığında sonuçlarıda başarılı olursa ruhsatlanıp herkese yapılmaya başlanır. Türkiye’deki çalışmada da özellik riskaltında olan sağlık çalışanları ve gönüllülere uygulanacak.” şeklinde konuştu.

Aşı Uygulamasında İlk Gönüllü Rektör Özkan

Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özge Turhan ise,“Bilim dünyasında üniversitemizi dünyaya tanıtan Rektörümüzün bu aşı çalışmalarına katılması ayrı bir anlam ifade ediyor bizler için. Akdeniz Üniversitesi olarak Rektör Hocamız öncülüğünde giriyoruz bu çalışmaya ve ilk aşıyı da kendisine uyguluyoruz. Şuanda 23 merkezde 1000 doz aşıya ulaşılmış durumda.Şu ana kadar gelen verilerde ciddi bir yan etki yok, güvenli görünüyor. İlerleyen günlerde güzel sonuçları sizlerde de paylaşacağız.” diye konuştu.

Toplantı sonrasında Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’aEnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özge Turhan tarafından aşı yapıldı.