Alanya Karadenizliler Derneği’nin ( ALKARDER) genç ve başarılı başkanı Muhammet Köse ile yedigunhaber.com olarak sıcak ve samimi bir röportaj gerçekleştirdik.

Yaptıkları yardımlar ve düzenledikleri etkinliklerle Alanya’nın en büyük derneklerinden olan ALKARDER’in Başkanı Muhammet Köse, ile gazetemiz muhabirleri Burak Öztunç ve Aslıhan Polat’ın gerçekleştirdiği röportaj sizlerle:

yedigunhaber.com: Bizleri kırmayıp, bu haftaki konuğumuz olduğunuz için teşekkür ederiz. Kısaca kendinizi tanıtı mısınız?

Muhammet Köse: Öncelikle hoş geldiniz. İsmim Muhammet Köse. Aslen Rizeliyim. Alanya Karadenizliler Derneği’nde son iki dönemdir Yönetim Kurulu’nda görev almaktaydım, şimdi de başkanlık nasip oldu. Tempo Bilgisayar isimli işletmeyi 15 yıldır Alanya’da işletmekteyim. Bilgisayar ticareti yapıyoruz.

yedigunhaber.com: Bir başkan seçilme yani bir seçim süreci yaşandı. Peki, bu süreçte neler yaşandı, sizi başkanlığa iten şey neydi?

Muhammet Köse: Beni başkanlığa iten tek şey iyilik yapmak. İyilik yapmaya Karadenizliler Derneği’nde başladık, onu daha da büyütmek beni başkanlığa itti. Seçim süreci olarak bizde bayrak yarışı vardır. Öyle çok itilaflı seçim süreçleri olmaz. Hizmet yarışı olur. Daha önceki başkanlarım Mehmet Balıkçı ve Ali Hancı önderliğinde de zaten ben yönetim kurlundaydım. Başkanlarımızdan bayrağı devraldık bir süreliğine biz bu bayrağı taşıyacağız. Daha sonra gelen arkadaşlarımız buna devam edecek.

yedigunhaber.com: Derneğin bugüne kadar yaptığı faaliyetler var. Sizce bu faaliyetler yeterli mi, daha da arttırılabilir mi?

Muhammet Köse: Güzel sorunuz için teşekkür ederim. Şimdi ALKARDER ne yapıyor önce bunu bilmek lazım. Derneğin daha önceki yönetimlerinde olmam benim için bir şans. Çünkü dernekte neler yapıldığını, neler hedeflendiğini en iyi bilenlerden biriyim. Derneğimizin bugüne kadar yaptığı hizmetleri şöyle sıralayabiliriz:

Karadenizliler Derneği 5 katlı hizmet binamız ve 4 tane Sevgi Evi yaptı. Yani hiç evi olmayan insanlara barakalarda yaşayan ve yaşam koşulları kötü olan Alanyalı vatandaşlarımıza birleşerek ve kendileri çalışarak ev yaptı. Son 3 yılda 5 bin 344 erzak kolisi dağıtmış ve bu erzak kolilerini bire bir elden teslim etmiş bir dernek. Bu anlamda Türkiye’deki iyi derneklerden birisi olduğumuzu düşünüyoruz.  Sadece Alanya ve Antalya değil Türkiye’de erzak dağıtma konusunda çok hassas ve başarılı bir derneğiz. Hani bir hasta vardır, bu hasta hastaneye gider tedavi olur ancak bir de acil servis kısmı vardır. Biz acil servis gibiyiz. Şehrimizde, büyük mahallelerimizde de tabi ki ihtiyaç sahipleri var ama daha önceliği biz dağ köylerine verdik. 17 dağ köyünde hemen hemen her eve dokunduk ve erzakları birebir elden kendimiz teslim ettik. Derneğimize hayırsever hemşerilerimiz ve Alanyalı vatandaşlar erzak katkısında bulundu, biz de bunları birebir giderek, araştırarak elden teslim etki. Sadece Ramazan ayında değil, her hafta belli periyotlarla, belli köylere gittik. Oralarda erzak yardımında bulunduğumuz kişilerle ilgili notlar alıyoruz. Kırmızı, yeşil ve sarı şeklinde. Kırmızı not aldıklarımıza her ay, sarı olanlara 3 ayda bir yeşil olanlara 6 ayda bir mutlaka tekrar gidiyoruz.

Yine Karadenizliler Derneği olarak sürekli olarak Kızılay’a kan bağışında bulunuyoruz. Dernek binamızda Kızılay bir stant açıyor.

Karadeniz hatıra ormanımız var her yıl ağaç dikme etkinliği yaparak ormanımızı büyütüyoruz.

Yine Karadenizliler Derneği olarak, Milli Eğitimden onaylı bütün okulların katılabildiği 23 Nisan canlı performans resim yarışması düzenliyoruz. Derneğimizin bahçesinde canlı performans sergileniyor. Okullardan belirlenen öğrenciler belirlenen konuyla ilgili orada resimlerini çiziyorlar. Jüri eşliğinde dereceye giren isimler belirleniyor ve hediyelerimiz oluyor. Mesela geçen yıl bisiklet ve tablet gibi hediyeler vermiştik. Zaman zaman Karadeniz konulu, zaman zaman da Alanyaspor konulu resimler çiziliyor. Her yıl bu geleneksel olarak da devam ediyor.

Yine Kutlu Doğum Haftası’na ALKARDER olarak katılım sağlıyoruz. Dernek binamızda bulunan lokantamızda kar amacı gütmeyerek Karadenizliler kültürünü yansıtan yemekleri bulundurmaya devam ediyoruz. Alanya’da yaşayan Karadenizlilere bu yemeklerle Karadeniz’i anımsatmaya çalışıyoruz. Yine burada Karadeniz ürünlerini de onlarla buluşturmaya çalışıyoruz.

Derneğimizin binasında da halk oyunları çalışmaları var. Gönül Dostları Korosu 40 kişilik ekibiyle dernek binamızda çalışıyor. Bu yıl Üsküdar Musiki Cemiyeti’ni ağırladılar ve Kültür Merkezi’nde bir konser verdiler.  Binamızda yine zaman zaman öğrenci kardeşlerimize dersler veriliyor. Hanımefendi kardeşlerimiz zaman zaman burada toplanıp gün, kına gibi etkinlikler yapabiliyorlar. Toplantı salonumuzda tüm vatandaşların hizmetinde.

ALKARDER olarak eve bir hemşeri derneğiyiz ama işimiz Alanya’ya hizmet.

yedigunhaber.com: Alanya’daki hemşeri derneklerini düşünürsek en büyük bina sizin elinizde. Burası sizce yaşayan bir bina mı? Yani, herkes gelebilir her zaman bekleriz diyebilir misiniz?

Muhammet Köse: Evet diyebiliriz. Bize çok sorulan bir soruydu o yüzden teşekkür ediyorum. Dernek binamızı önce bir tanıtmak isterim. Binamız 5 katlı. Binamızın birinci katında Karadeniz Sofrası Restoranı var. Burada hamsi, mıhlama, Çayeli usulü kuru fasulye ve köfte, hafta sonları da açık büfe kahvaltı var. Lokantamız alkolsüz bir aile lokantası. Gelenlerin yüzde 80’i de Alanya’dan. Dernek soframız sadece üyelere değil, Karadenizlilere değil, herkese açık. Gönüllerimiz ve kapılarımız bütün Alanya halkına açık.

İkinci katımızda müdüriyet ve sekretarya var. Orada oturma grubu ve televizyonlu bir yerimiz var. İnsanlar gelip çayını kahvesini içebilir, gazetesini okuyabilir. Bilgisayar kullanabilir, yazıcıdan bir şey çıkarabilirler.

Üçünü katta yani şu an bulunduğumuz başkanlık katında şu anda bulunduğumuz gibi son derece geniş ve ferah bir toplantı salonumuz var. Yönetim Kurulu ile toplantılarımız burada yapılıyor. Bir süt katımızda bayanların  özellikle toplandığı ve günlerini yaptığı, bir araya geldiği mutfağı olan bir toplantı salonumuz var. Yine aynı zaman mescidimiz o katta. Bir üst katta da halk oyunları çalışmaları, pilates, yoga tarzı sporların yapıldığı bir salonumuz mevcut.

Dernek binamız aktif olarak kullanılıyor. Bu binanın büyüklüğü de bize daha fazla sorumluluk yüklüyor. Daha fazla çalışmaya teşvik ediyor. Alanya Karadenizliler Derneği olarak sorumluluklarımızın farkındayız.

yedigunhaber.com: Önümüzdeki süreçte yapmak istediğiniz ne gibi projeleriniz var?

Muhammet Köse: Aslında benim ismim Muhammet Köse ama bana hep erzak Muhammet derler. Derneğimizin 3 tane hedefi var bizde hayatımızda bu hedefleri en ön sıraya koyuyoruz.

Karadenizliler Derneği’nin hedeflerinden ilki değerlerimize sahip çıkmak. Yani Karadeniz kültürünü, Karadeniz duruşunu ve Karadenizlilik hislerine sahip çıkmak. Bunu duygu, düşünce ve yaşantımızla göstermek ve örnek olmak.

İkincisi Alanya ile bütünleşmek. Alanya ile Karadeniz kültürünü bütünleştirmek. Bizim amacımız burada Karadenizlilik veya hemşericilik oynamak değil. Bizim amacımız Karadeniz’i Alanya’da güzel bir şekilde temsil etmek ve Alanya ile kaynaşılmasını sağlamak. Kültürel alışverişe katkı sağlamak. Alanya’dan Karadeniz’e yazları çok fazla tatilci gidiyor. Bunda da bizim katımız olduğu düşünüyorum. Alanyalı vatandaşlarımız Karadeniz’de tatil yapmayı çok seviyorlar ve o bölgeye ilgi gösteriyorlar.

Üçüncü amacımız ise iyilik yapmak. Hedeflerimizde daha fazla iyilik yapmak var. Dağ köylerinde daha fazla eve ulaşmak var. Sosyal yardımlaşmayı daha fazlalaştırmak var. Bizim kendimize yüklediğimiz misyon bu. Bu doğrultuda daha çok çalışacağız.

yedigunhaber.com: Alanya’da yaşayan Karadenizli vatandaşların büyük bir çoğunluğu tanıyorsunuz. Onların derneğe yeterli ilgiyi gösterdiklerini düşünüyor musunuz?

Muhammet Köse: Alanya’da kayıtlı olarak 22 bin küsur Karadenizli var. Karadenizliler Derneği olarak sadece Trabzon, Artvin ilk önce akla geliyor ama biz 18 ili kapsayan bir derneğiz. Geniş bir coğrafyaya hitap ediyoruz. Sorunuzun özüne gelirsek, gönül ister ki Karadeniz’in diğer illerinden de biraz daha katılımlar olsun. Üyelerimiz 18 ilde eşit oranda değil. Bu konuda hemşerilerimize sitem edebiliriz. Çok ilgili hemşerilerimiz de var. Bu dernek binası sıfırdan yapıldı ve büyüklerimizin çok emeği geçti. Ciddi anlamda iyi olan her şeyi destekliyorlar, kötü olan şeylerde de muhalefet ediyorlar. Bu da bizi başarıya götürüyor.

Alanya’da bu kadar mı Karadenizli var derseniz, bu yönetim olarak hedeflerimizden birisi de halkı daha fazla derneğe getirmektir. Bunun içinde Karadeniz yemeklerini maliyet seviyesinde satışa sunduk, Karadeniz şarküteri ürünlerini burada bulundurup bir hizmet vermeye çalışıyoruz. Derneğimize daha fazla katılım nasıl sağlarız bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

yedigunhaber.com: Futbol takip ediyor musunuz bilmiyorum ama hem Süper Lig’de hem de Türkiye Kupası’nda Alanyaspor’da Trabzonspor’da zirve mücadelesi veriyor. Direkt soracak olursak Alanyaspor mu, Trabzon spor mu?

Muhammet Köse: Biz hepimiz Alanyaspor için kenetlendik. Biz bu şehri ve bu şehirde yaşayan insanları seviyoruz. Alanyamızı seviyoruz. Amacımız Alanya’da Karadenizlilik oynamak değil. Amacımız Alanya’da Karadeniz’i temsil etmek ve Alanya ile bütünleştirmek. Bu sorunuza şöyle cevap vereyim. Alanyaspor’un Alanya’daki hiçbir maçını kaçırmadım. İyi bir Alanyaspor taraftarıyım.

yedigunhaber.com: Son olarak Alanya halkına söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Muhammet Köse: Genç bir yönetim kurulumuz var. Hemşerilerimize daha fazla katkıda bulunmalarını daha fazla bizlerin yanında olmalarını rica ediyorum. Sadece ihtiyacımız odluğunda değil, her zaman bizlerin yanlarında olsunlar. Memleketlerine gittiklerinde oradan bir fotoğraf atarak bile hayatın içinde olabilirler. Biz ALKARDER olarak Alanya’da bir horon kurduk, bu horona katılsınlar diyorum.

Alanya halkına da söylemek istediğim de biz Alanya’yı çok seviyoruz. Bu şehirde yaşayanları çok seviyoruz. Derneğimiz sadece üyelere Karadenizlilere değil tüm  Alanya’ya hizmet ediyor. Burası Karadenizliler Derneği değil, burası Alanya Karadenizliler Derneği. En başında Alanya var.