Oğuz Korum’un yazısı şu şekilde:

Dünya Tiyatro Günü’nde ABT Ücretsiz Olarak Sahne Alıyor Dünya Tiyatro Günü’nde ABT Ücretsiz Olarak Sahne Alıyor

“Evet değerli dostlar bir Ramazan ı daha yarılıyoruz..Bugün 14.günü. salgın dolayısıyla  yine evlerdeyiz. Hayır dileyelimde hayır gelsin başımıza..Evet ramazan ayındayız..pekii eski Alanyada  eski ramazanları konuşmaya ne dersiniz..yine zaman tünelinde bir yolculuğa çıkalım ...Osmanlı döneminide görmüş 105 yaşında vefat eden  şükrü yeni alpten  yazdığım kitap için Alanyada eski ramazanlar hakkında geniş bilgiler almıştım.. RAMAZAN TOPU.Bu gün olduğu gibi  kale yamacında atılırdı. ESKİ ALANYADA  BAYRAM HAZIRLIĞI: Bir hafta evelinden  başlardı.Evler temizlenir.imkanı olanlar yeni giysiler diktirirlerdi.Bayram sabahı erken  kalkılır.Bayramın havasına girilirdi.Erkekler bayram namazına giderler.Namazdan sonra  mezar ziyaretine gidilir.şimdilerde kaldırılan  murt pürü yani mersin  dalı dikilir.fatihalar okunurdu.Genelde köylerde bayram sabahında  bayanlar tarafından etrafa hoş koku veren KÜNNÜKdenen tütsü yakılırdı.köylerde  pişi yapılır  komşulara dağıtılırdı.ESKİ ALANYADA İFTAR DAVETLERİ: iftar davetleri genelde  15 ten sonra başlar varlıklı aileler hocaları.akrabalarını. komşuları  sırayla iftira çağırırlardı.Davetlerde iki ayrı odada erkekler ve kadınlar için yer sofraları hazırlanırdı.Büyük çorba taşları mahalli deyişle kazan enikleriyle yani küçük kazanlarla getirilen çorba  sebze yemeği pilav hoşaf  ortadan yenirdi. Ancak bu ortadan yemenin öyle bir adabı vardıki günümüzün alafranga servislerinden daha nezih ve temizdi.sofra hizmetinde görev alanlar biri sabunlu diğeri sıcak suyla  ıslatılmış el bezleri gezdirdikleri gibi abdest almak  isteyenler içinde leğen ibrik  havlu  hazır olurdu.sofra çabuk  toplanır  cemaat oluşturup akşam namazını kılan erkekler yaşlarına ve saygınlıklarına göre divanlara bağdaş kurup  kahvelerin içenlerdi.teravihe kadar sohbet edilirdi.. ŞÜKRÜ YENİ ALP OSMANLI DÖNEMİNİDE GÖRDÜĞÜNDEN BANA YAZDIĞIM KİTAP İÇİN ANLATMAYA  DEVAM ETMİŞTI..Kuyular önünde  kaleli  Ahmet hocanın dedesi  kocabaşın Ahmet efendi  ramazanda çocuk okuturdu.buraya MEDRESE denirdi. Çocukların ailelerinden para alınırdı. 40 para alınırdı.hiç unutmam bu paranın  bir tarafında devleti aliyei Osmaniye yazardı.çocuk okutan hocaya bir kat çamaşır  getirilirdi..yıl..1916..ESKİ  RAMAZAN HAZIRLIKLARINDAN. camiler temizlenir.

Evler  mescitler temizlenirdi..yufka ekmek  bolca yapılırdı..erişte yapılırdı.zahire temizlenir  keçi kılından yapma çullara serilir kurutulur bunlar değirmen taşıyla öğütülmüş bulgur yapılırdı.hamur çorbası için malzeme hazırlanırdı. Darı çorbası için darı yarılırdı.Toplu olarak çamaşırlar ýikanırdı.GESİLİKTE. Genelde gesilikler kuyuların yanında olurdu..çamaşırlar küllü  suyla yıkanırdı..ramazanların yaza geldiği zamanlarda kuyu suları azaldığında fevzilerin  çeşmesinden su kabaklarıyla su taşırdık. Güğümleri suyla  doldurur.eşeklere yükler getirir getirirdik.ESKİ ALANYADA CAMİLERİN AYDINLATILMASI:Büyük şamdanlar kullanılırdı.şamdanlıklara bal mumları dikilirdive yakılırdı. Minarelerin etrafına  şerefelerin  zeytin yağı içine  batırılmış fitili kandiller asılırdı..çarşîdaki fenerler yakılırdı.ESKİ ALANYADA RAMAZANLARDA FİNCAN OYUNU MEŞHURDU..Aliimam camisinin  yanında kale camisinin önündeki odada oynanîrdı.Aynı zamanda bu odalarda büyükler sohbet eder küçükler dinlerdi..sohbetler kalede arif efendinin odasında  bayram Alinin odasında  devam ederdi.. ESKİLERDE  İFTAR VE SAHURUN BELİRLENMESİ.eskilerde ramazan topunun açılmadığı zamanlarda iftar ve sahurun belirlenmesi ićin kaleye güvenli  birisi gönderiliyor.kaleden aya bakıyor ..ayı görünce herkese haber veriyor.2 bin nüfuslu o günlerin Alanyasında bütün mahallelerde şenlik varmış gibi tüfek atılırmış..ay görününce oruç bozulurmuş. Dahs  sonraları top atışları başlıyor.pelitoğlu hasan  ve húseyin ağa top atmaya başlıyor.. ESKİ ALANYADA RAMAZANLARDA VAAZ VERENLER.mahmutseydili müderris hasan efendi hoca..Kuddusi efendi..ķızılağaçlî ali efendi.

Yahya efendi..İbrahim  hoca..yaylalı dediş hoca..hacı hafızada..hacı mehmet efendi..SAKALI ŞEŘIF ZÎYARETÎ B BUGÜN OLDUĞU GİBİ RAMAZANIN SON CUMASI YAPILIRDI..ESKİ ALANYADA SAHURDA DAVUL ÇALINIYOR..Büyük hasbahçeden emişin tevfikin oğlu Davulcu murat çalarmîş..ESKİ RAMAZANLARDA DIŞARDAN  NAMLI DİN HOCALARIDA GELİRMİŞ. mesela Eğirdirli hoca....Sarıvelilerli hoca..Gülnar lı hoca.. obalı yakup hoca kale camisinde namaz kı ldırırmış.

.Evlerde kadınlar mukabele yani kuran hatmini bugün olduğu gibi yaparlardı.  Eski Alanyada  ramazanda bütün kahvehaneler  lokantalar saygı için kapanırmış.. MERHUM ŞÜKRÜ YENİALPİN RAMAZAN YEMEKLERÎ KONUSUNDA BANA ANLATTİKLARİ..ramazanda hoşaf ve pilav çok yenirmiş.laba genelde ramazanlarda yapılırmış..cennet taamıdır kabak..sen midene bakma  ..atmaya bak..yenilen bakla ile nohut..midende çalar  tamburla ud.. dediler cennet taamıdır badılcan..yemeye doyulmaz  ..ona dayanmaz can.

1930 RAMAZANINDA AY TUTULUNCA ALANYADA YAŞANANLAR. Kuyular önünün tahta minaresine çıkılıp tüfekler atılır..ay kurtulsun diye selalar verilir..  .EVET DEĞERLİ DOSTLAR ŞÜKRÜ AMCAMİZ OSMANLIDAN CUMHURİYETE GEÇİŞİN BİR KÖPRÜSÜYDÜ.. 105 YAŞINDA VEFAT  EDİNCEYE KADAR PIRIL PIRIL BİR ZEKAYA SAHİPTİ..FOTOĞRAFTA GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ SEVECEN BİR YAPISI VARDİ..ALANYA BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI  ALANYA LİSESİNDEN ÖĞRENCİM ALİ YENİALPIN DEDESİ OLURDU..2006 YILINDA BU BİLGİLERİ KENDİSİNDEN ALMIŞTIM. DETAYLARÎ İÇİN OĞUZ KORUM..ALANYA ..OLAYLAR ..İNSANLAR KİTABİMA  BAKINIZ..SAĞLIK ESENLİK DİLEKLERİMLE...