ÖZEL HABER

Pandemi nedeniyle zor bir süreç yaşayan Halk Oyunları eğitmenleri sosyal medyada kampanya başlattılar. Profillerini sarı yapan eğitmenler kampanyaya destek bekliyorlar. Bu kampanyaya Alanya’dan da destek olundu. ALKÜ’de görev yapan ve aynı zamanda Halk Oyunları eğitmeni olan Bilgin Karademir, sosyal medya hesabından kampanyaya destek verdi. Karademir, sosyal medya hesabında profilini sarı yaparak şu mesajı yayımladı;

Milli Kültürümüzün en önemli öğelerinden birisi olan Halkoyunları Orta Asya'dan Anadolu'ya varlığı korunarak günümüze kadar taşınmış en önemli kültürel muhtevalarımızdan birisi olarak bu kutlu coğrafyada icra edilmektedir. Bu değerleri icra eden,  icra edilmesine vesile olan insanların bilgi ve becerisini ustalığını gösterdiği alan olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Bugün ülkemizde halkoyunları; düğün, nişan, askere uğurlama, hasat ve yaylaya çıkma törenleri gibi benzeri eğlence geleneklerinin  yanı sıra sportif yarışmalar ve gösterilerde icra edildiği gibi  MEB'e bağlı Halk eğitim merkezlerinde de belirli bir ders saati ücreti karşılığında öğretilerek sürekliliği sağlanmaktadır. Yine Halkoyunlarını Türk halkının "birbiriyle aynı duygu ve heyecanı taşıdığı, sevinçte ve tasada beraber olduğu eğlence aktivitelerinin yanı sıra belli metot/yöntemlerle öğretildiği, yaşatılmaya çalışıldığı ve milli sorumluluk bilincinin olduğu bir alan olarak da görmekteyiz.

Türk ulusunun psikolojisini yansıtan bu değerlerimizi yaşatma gayesinde olan ve bu misyonu layıkıyla yerine getiren Antrenör, Usta öğretici ve eğitmen olarak adlandırılan kişilerin belli bir eğitimden geçmiş, yıllarını feda etmiş kişiler tarafından yaşatıldığını ve aktarıldığını bilmekteyiz.

2019 mart ayında hayatımıza giren ve tüm dünyayı sarmalayan covid19 salgınının, yayılmaya başlamış olduğu günden bu yana hayatlarımızda çok büyük değişikliklere sebep olduğunu görmüş olup gezegenimizde çok büyük hasarlara yol açmış ve geleceğimizi de maalesef olumsuz yönde etkilemiştir.

Tam olarak bu noktadan baktığımızda sosyal yaşamımızı alt üst eden bu salgın iş hayatımızı da etkilemiştir. Sanat/spor/kültür/müzik gibi uğraşlardan kazanç sağlayanlara da büyük bir darbe vurmuştur. Salgın sonrası alınan kararlar üretimden, eğitime, alışverişten sosyal etkinliklere kadar günlük yaşamın her aşamasını etkilemiştir.

Özellikle sokağa çıkma yasağı ile hayat durmuş ve tüm ülkelerde bireylerin evlerinden çıkmaları yasaklanmış ve yasaklarla birlikte tüm spor ve sanat organizasyonları da iptal edilmiştir. Alınan bu kararlarla ülkemiz genelinde gerek üst yönetim gerekse yerel yönetimler salgının daha büyük kitlelere ulaşmaması hususunda büyük çaba ve gayretler gösterdiğine tanıklık etsek de bahsi geçen konularda maalesef tatmin edici yol haritaları çizememişlerdir.

Ancak geçimini yalnızca sportif, kültürel ve sanatsal faaliyetlerden  sağlayan ve yılın 6 ay gibi kısa bir zaman diliminde açılan kurslarla maddi ihtiyaçlarını sağlayan antrenörler, salgından ötürü kursların ve okulların kapatılmasıyla neredeyse açlık sınırının altına gelmiş olup mücadele edecek durumları kalmamıştır. Bunun yanı sıra salgın sonrası alınan kararlar üretimden, eğitime, alışverişten sosyal etkinliklere kadar günlük yaşamın her aşamasını etkilemiştir.

Yukarıda bahsi geçen alanlarla ilgili direk ya da dolaylı yoldan sorumlu kişi ve kuruluşların toplum adına değer taşıyıcı olan antrenör/usta öğretici/eğitmen arkadaşlarımızın bu zor süreçlerini giderme noktasında gerekli tavrı tutumu sergilemelerini beklemekteyiz.

Bu sebeple üzücü duruma farkındalık yaratmak ve katkı sağlamak adına sayfamda sarı fotoğrafı paylaşıyorum.

Mustafa Kemal ATATÜRK'ün, Milli değerimiz için sarf ettiği anlamlı vecizeyle cümlelerime son veriyorum. "Ulusal oyunlarımızı öğrenmek bir şeref; Öğretmek ise kutsallık kazandırmaktır."