Alanya’da yaşayan büyük değer Ferhat Muratal’ın koordinesinde ilerleyen Rota Sanat Merkezi’nin desteklediği Tiyatrota’nın kurucu yönetmeni olan ve aynı zamanda Alanya Belediye Tiyatro sanatçısı Mustafa Erman Doğan ile sizler için keyifli bir sohbet gerçekleştirdik:

“MİSYONUMUZ NİTELİKLİ İŞLER SAHNEYE KOYMAK”

Yedi Gün Haber: Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Mustafa Erman Doğan: Tiyatro sanatçısıyım. 11-12 yıldır bilfiil tiyatro sanatının içinde; gerek tiyatro oyuncusu olarak, gerek yönetmenlik yaparak ve genç arkadaşlarımıza yol göstererek yer aldım. Bazı eğitimler vererek, bunun yanında diksiyon çalışmaları da yaparak yolumuza devam ediyoruz.

Yedi Gün Haber: Rota Sanat Merkezi’nde neler yapıyorsunuz? Burayı bize anlatabilir misiniz?

Mustafa Erman Doğan: Rota Sanat Merkezi, aşağı yukarı 1 yıl önce kuruldu. Kurulması bu pandemi dönemine denk geldi. O yüzden çok zorlu yollardan geçti. Sanat merkezimizin kurucusu, kurucu müdürü Ferhat Muratal. Ben Rota Sanat Merkezi’mizde tiyatro yönetmeni olarak bulunuyorum. Rota Sanat Merkezi’miz tiyatro grubumuz olan Tiyatrota’yı destekliyor. Ben de yönetmen olarak bulunuyorum, fakat tüm faaliyetlerine vakıfım. Enstrüman dersleri, şan-solfej, yaratıcı drama, yabancılara Türkçe gibi eğitimler veriyor merkez. Bunun yanında Rota Sanat Merkezi’mizin asıl misyonu etkinlikler yapmak, nitelikli tiyatrolar sahneye koymak, nitelikli konserler sahneye koymak. Sanat merkezimiz hem Tiyatrota’yı destekliyor hem de Alanya Büyük Koro ve Orkestrası'nı hayata geçirdi.

“BURADA EĞİTİM ALANLAR BUNU SAHNEYE TAŞIMALI”

Koro-orkestramız da pandemiden dolayı seyirciyle hiç buluşamadı ama iki online konser verdi. Biri 29 Ekimde, biri de Çanakkale 18 Mart programında oldu. Alanya Belediyesi ile ortak bir çalışma yürüttük. Çanakkale Oratoryosu Vasıf Adıgüzel’in bestelediği, Sabah Duru hanımın libratosunu yazdığı bir eseri seyirciyle buluşturdu ama online olarak. İşte süreç biraz rahatlarsa inşallah hem tiyatromuzu hem konserlerimizi seyirciyle buluşturmayı planlıyoruz. Bizim asıl amacımız bu. Burada enstrüman dersleri veriliyor, tiyatroya dair bazı dersler veriliyor, yaratıcı drama dersleri veriliyor. Hepsi var ama bizim asıl görevimiz sahne sanatları. Mutlaka burada enstrüman dersi alan bireylerin konser yapabilmelerini sağlamak. Orkestranın içinde sanat merkezinin desteklediği Büyük Koro ve Orkestrası’nın içinde bu arkadaşlardan faydalanmak. Onları profesyonel hayata geçirmek gibi misyonlarımız var. Az önce de söylediğim gibi pandemiden dolayı şimdilik ağır gidiyoruz.

“ALANYA’NIN TİYATROYA BAKIŞI ÇOK İYİ”

Yedi Gün Haber: Tiyatroya Alanya’nın ilgisi yoğun oluyor mu? Nasıl karşılanıyor?

Mustafa Erman Doğan: Çok iyi karşılanıyor. Eskiden böyle değildi. Yani bundan 10 yıl önce siz bir oyun sahneye koyduğunuzda veya dışarıdan bir oyun geldiğinde; bir temsil yapardı, ikinci temsilde salonun yarısı dolmazdı. Şimdi hiç hakkını yemeyelim Alanya Belediye Tiyatrosu’nun bu konuda çok büyük katkısı var. Kendisi gelişti, Belediye Tiyatrosu kendisi gelişirken Alanya seyircisini de geliştirdi, hazırladı. Her tiyatro oyunu, tiyatro oyunu değildir, müsamere tadında işlere biz tiyatro oyunu demeyiz. Şuan da buraya gelen nitelikli tiyatro oyunlarının tamamı 3 temsil, 4 temsil rahatlıkla yapabiliyor. Beğenilirse daha fazla yapabiliyor. Şimdi biz Tiyatrota olarak henüz seyirciyle buluşamadık. Ama ben şundan eminim, nitelikli bir iş yaparsak eğer çok rahat peş peşe 5 temsil oynayabilecek durumdayız Alanya’da. Ve bu büyüyerek devam edecek.

“AYNI ANDA 4 OYUN HAZIRLIYORUZ”

Yedi Gün Haber: Peki, mevcutta hazırladığınız oyunlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

6. Alanya Uluslararası Çocuk Festivali Başlıyor 6. Alanya Uluslararası Çocuk Festivali Başlıyor

Mustafa Erman Doğan: Oyunların isimlerini paylaşmıyorum şimdilik. Çünkü hem henüz telif aşaması devam ediyor. O yüzden oyunların telifini almadan paylaşmayı pek şık bulmuyorum. Hem de biraz sürpriz olsun istiyorum. Yani biz afişi paylaştığımız zaman görülsün istiyorum ama şöyle bilgiler verebilirim. 12 kişilik bir tiyatro ekibimiz var. Arkadaşlarımın çoğu iki oyunda oynuyor. Ve Tiyatrota şuan aynı anda 4 farklı oyuna hazırlanıyor. Alanya’da en büyük sıkıntımız sahne sıkıntısı. Belediye Tiyatro’muzun bünyesinde iki sahne var. Tabi bütün etkinlikler Kültür Merkezi’nde yapılıyor. Ve Kültür Merkezi şuan kapalı pandemiden dolayı. Haklı olarak açmıyorlar. Biz oyunlarımızı hazırlıyoruz şuan provalarımızı yapıyoruz. Dikkat ederek prova yapıyoruz ama nerede oynayacağımızı bilmiyoruz. Açıkçası biraz önümüz karanlık. Ama 4 oyunla hazırlanıyoruz. 2 kişilik oyunumuz var, 4 kişilik bir oyunumuz var, 7 kişilik bir oyunumuz var, sadece kadın oyunculardan oluşan bir oyunumuz var bir de 10 kişilik bir vodvil’imiz var.

“TURNELERE GİDEREK ALANYA’YI DA TANITACAĞIZ”

Yedi Gün Haber: Peki, bu pandemi süreci biterse seyirciyle buluşulduğu zaman turnelere gitmeyi planlıyor musunuz?

Mustafa Erman Doğan: Tabi, turneyi ben çok önemserim. Turne hem çok geliştirir, büyütür. Mutlaka gidilmelidir. Tabi seçici olmakta fayda var. Gittiğiniz yerde kendinizi, ekibinizi, tiyatronuzu küçük duruma düşürmemeniz gerekiyor. Her turne programı çok nitelikli olamayabiliyor. Seçici olarak turne yapmayı planlıyoruz. Bununla ilgili hatta bazı şehir isimleri var kafamızda. O şehirlerde Alanya’yı ve Tiyatrota'mızı tanıtacağız. Kısa zamanda bu yaz belki birkaç yere gidebiliriz. İlk çıkacak olan 2 kişilik oyunumuz 15 gün içerisinde hazır olmasını planlıyoruz. 2 - 3 yer gezecek oyunumuz. Tabi çok zor ama bizi geliştirecek, tanıtacak, seyirciyle buluşturacak. Bizimde Tiyatrota olarak buna ihtiyacımız var.

Bir şehre iyi bir oyunla giderseniz orada sizin seyirciniz oluşuyor. Tekrar gittiğinizde salonun enerjisi farklı olur. Birkaç yıl iyi oyunla gittiğinizde bir şehre hakikaten çok iyi karşılanıyorsunuz. Salonda yer kalmıyor, birçok insan yer bulamadan dönüyor. İnsanların yer bulamaması bizi üzüyor ama motive de ediyor, mutlu da ediyor. Onunda hazzı başkadır. O yüzden mutlaka turneye gidilmeli diye düşünüyorum.

“ONLİNE EĞİTİM ALANLAR NASIL SAHNEDE DURACAKLAR MERAK EDİYORUM”

Yedi Gün Haber: Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Mustafa Erman Doğan: Sanat çok yara aldı bu pandemi döneminde. Şöyle örnek vereyim; biz tiyatroda hastalandım, provaya gelemiyorum diye bir şey yoktur. Bir takım oyunudur.  Futbol gibi düşünürsek, kaleci olmadan antrenman olmaz. Mutlaka gelmelidir. Çünkü takım olarak sahaya çıkılacaktır. Bizde de takım olarak sahneye çıkacağız. Böyle olacaksa o zaman provalarda bütün takımın bulunması gerekiyor. Hem kendisi için, hem ekibi için, hem içinde bulunduğu tiyatro için. Hastalandığımız zamanları ben çok iyi hatırlıyorum. 39 derece ateşle, damar yolum açıkken provalar yaptığımı, sahneye çıktığımı hatırlıyorum. Fakat şuan tiyatro bu şekilde de etkilendi. Özel tiyatrolar sahneye çıkamıyor, sahne yapamıyor, para kazanamıyor. Evet, bu tamam ama kendi içindeki gelişimi de durmuş vaziyette. Tiyatro okullarında mesela konservatuvarlarda dersler online olarak yapılıyor. Çok zor, bu arkadaşlar oyuncu olarak mezun olduklarında nasıl sahne üzerinde durabilecekler çok endişeliyim bu konuda. Prova yapan özel tiyatrolarda da oyuncu arkadaşlarımızın burnu aktığında, diğer arkadaşlarını da riske etmemek için “korona mıyım? değil miyim?” diye emin olamadığı için provaya gelmiyor. Öyle de sekteye uğruyor süreç.

“UMARIM SEYİRCİ İLE TEKRAR BULUŞABİLİRİZ”

Yani bu süreçte tiyatrolar yara aldı, konserler yara aldı. Sadece ekonomik olarak yara almadı. Ben bunu çok paylaşmak istemiştim. Bunu sizin vasıtanızla paylaşmış olayım. Çok teşekkür ederim geldiğiniz için. Bizim fikirlerimizi paylaşmamıza vesile olduğunuz için çok sağ olun, var olun. Gerçekten kendi içinde de çok yara aldı tiyatro. Endişeden, korkudan prova yapamıyorlar. Kendisi için korkmasa bile arkadaşını düşündüğü için provaya gelmemeli miyim diye telefon açıp izin alıyorlar. Mecburen bir an önce atlatıp normal sürece dönmeyi umuyoruz. Tiyatro projemizin yanında yeni bir konser projemiz de var. Ferhat Muratal’ın öncülüğünde Alanya Oratoryosu adında. Biliyorsunuz Alanya’nın fethinin 800. yılı bu yıl. Biz de Alanya’mıza böyle bir hediye sunmak istedik. Bir oratoryo hazırlıyoruz. Libratosunu ben hazırlıyorum. Bestesini Sayın Ferhat Muratal yapıyor. Onu da umuyorum, seyircimizle buluşturacağız.

Yedi Gün Haber: Yedi Gün Haber olarak Rota Sanat Merkezi’nin kapılarını bize açtığınız için teşekkür ederiz.

Mustafa Erman Doğan: Geldiğiniz için, destek olduğunuz için biz teşekkür ederiz. Sizin yaptığınız büyük bir destektir bize. Sağ olun.