Adnan Aslan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Her alanda ulaşamadığı ciğere mundar demeyi alışkanlık haline getirmiş yalan ve iftirayı kendilerine meslek edinmiş malum sendikanın öğretmenleri adeta küçümseyerek kandırmaya çalıştığı ve kendini gülünç duruma koyduğu, tamamen çamur at izi kalsın mantığından hareketle mesnetsiz yalanlarına karşı işte gerçekler:

Yalan 1: Üyeler arasında yardımlaşma ve dayanışmanın sağlanması maksadıyla kurulan İLKSAN, yolsuzluk ve usulsüzlüklerle anılır hâle getirilmiştir. Sandık, yıpratılmış, itibarsızlaştırılmış, mevcut sorunları halının altına süpürülmüş, derde deva, sadra şifa hiçbir faaliyet gerçekleştirememiştir. Ne yazık ki, bugüne kadar misyonunu kaybetmiş ve yönünü şaşırmış bir hâlde, fırtınada sürüklenen gemi misali kaçınılmaz sonuna doğru sürüklenmektedir.

EBS için acı gerçek 1: 1996 yılında Türkiye Gönüllüsü ve 3 milyon (3 TRİLYON) borçla devralınan İLKSAN her türlü engellemelere rağmen bugün kasasında 2 milyar nakiti olan bir kurum haline gelmiştir. Sandık geçmişte 1 yılda ödeyebildiği yardımlarını bugün 3 günde öder hale gelmiştir. İLKSAN cahili bir güruhun bunları anlaması beklenemez. İLKSAN yönetiminin gerçekleştirdiklerini hayal dahi edemez Genel Başkanımız Tuncer YILMAZ’ ın deyimiyle hava tahmin raporu vermeye devam ederler.

Yalan 2: Bugün İLKSAN, yerinde sayan, üyesine yeni imkânlar sunamayan, üyelerinin birikimini büyütemeyen, kaynaklarını değerlendiremeyen, en önemlisi çağın gerisinde kalmış, atıl bir yapıya bürünmüştür. Sandığın amacının ne olduğu, hangi hedefe doğru yol aldığı belirsizdir. Yapılan harcamaların yerindeliğini sorgulayacak bir merci bulunmamaktadır.

EBS için acı gerçek  2: 1996 da öğretmenin 1 aylık maaşı kadar Emekli İkramiyesi veren İLKSAN’ın Türkiye Sevdalısı emanetçilerinin gayreti ve emeği ile aradan geçen 25 yılda İLKSAN Emekli İkramiyesini maaşın 10 katına çıkardığını, İLKSAN’ın çağın gerektirdiği yeniliklerle donatıldığını, İLKSAN’ın yasa gereği bağımsız kuruluşlarca denetlendiğini her nedense ifade etmekten imtina etmektedirler. Memuru masada satanlar İLKSAN’ı da satmanın peşinde oldukları aşikardır.

Yalan 3: İtirazımız; üretimden, yatırımdan kaçan, ülkemiz için neredeyse sıfır istihdam oluşturan, millî gelire herhangi bir katkıda bulunamayan, üyesinin birikimini heba eden, üyelerine katma değer oluşturmayan, faiz kısır döngüsüyle zincirlenmiş olan Sandığın mevcut yönetim tarzınadır.

EBS için acı gerçek 3:   Memuru buçuklara mahkum eden malum zihniyetin İLKSAN cahili olduğu bir kez daha kanıtlanmıştır ki İLKSAN’ ın kuruluş gayesi istihdam değildir İLKSAN kar amacı güden ticari bir kuruluşta değildir. Karşılıksız Yardım misyonu olan  Sandığımızı, Kâr gayesi ile kurulan sistemler ile mukayese etmek ve İLKSAN’ı yönetmeye talip olanların mevzuatından bi haber olmaları  en hafif ifadeyle cahillik değilde nedir?

Yalan 4:  Birikimi büyütemeyen mali anlayış

2020 Eylül ayı verilerine göre 28 yıl boyunca İLKSAN’a aidat ödeyen bir öğretmenin alacağı emekli yardımının toplam tutarı sadece ve sadece 40 bin TL’dir. İLKSAN’ın herhangi bir üretim tesisi veya fabrikası yoktur. Enflasyon oranlarının altında emeklilik yardımı yapmaktadır. 300 bine yaklaşan üye sayısı ve toplamda 1,9 milyar liralık varlığı ile İLKSAN, birkaç basit bankacılık işlemi yapan küçük bir işletme görünümündedir.

Ebs için acı gerçekler 4: İLKSAN’ın mali yapısı hakkında Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanlığının hazırladığı ve İLKSAN’ın mali yapısının sağlamlığını tescil eden Aktüerya raporunu kabul etmediklerini belirten bu güruh, 28 yıl ve toplam 8 bin lira yatıran bir eğitimcinin alacağı rakamı belirterek aslında merdi Kıpti şecaat arz ederken sirkatini ortaya koymuştur. Bunu birörnekle açıklarsak 28 yıl aidat ödeyen bir eğitimci 2020 itibariyle 9bin lira aidat ödediği var sayılırsa faize yatırsaydı 15,390 tl altın alsaydı  32,500 tl Altın alsaydı 36,200 tl dolar alsaydı 20,365 tl parası olacaktı ancak ilksan’dan emekli olurken kesilen aidatları karşılığında 46,686 tl emekli ikramiyesi  alacak. Malum sendika matematiktende sıfır çekmiştir.

Yalan 5:  Sandığın gelirlerinin yüzde 98,49’unu faiz oluşturmaktadır. Üyelerden toplanan aidatlar, Sandığın net faaliyet gelirinden daha fazladır. Örneğin, 2019 yılında üyelerden toplam 253,2 milyon TL aidat toplanmasına rağmen, bu rakama bir kuruş ilave edilememiş, bilakis 1,8 milyon TL zarar edilmiştir.

Ebs için acı gerçekler 5: Bir yardım kurumu olarak kanunla kurulan İLKSAN’ı Kâr ve Ticaret Müesseseleri ile karşılaştırarak, neden az kâr ediyor? diye sorarken, 2020 yılında 286 milyon aidat geliri toplayan kurumun nasıl olup da 25.819 Eğitim çalışanına 294 milyon yardım yaptığını izahtan acizdirler. Zarar eden bir kuruluş karşılıksız yaptığı yardımları nereden karşılamaktadır?

Yalan 6: Anastatü değişiklikleriyle dokunulmazlık zırhına bürünen yönetim, hesap vermekten ve sorumluluk üstlenmekten kaçınmaktadır.

Ebs için acı gerçekler 6: İLKSAN’ın yönetim ve denetim kurulunda 10 üyesi bulunmakta ve 6 üyesi bakanlık bürokratlarından oluşmaktadır.  09.04.1985 tarih ve 3179 sayılı Kanunun 1. maddesi ile Ana Statü hazırlama yetkisi Milli Eğitim Bakanlığına verilmiştir.

Yalan 7: Bugün, İLKSAN’da yapılan harcamaların yerindeliğini ve ekonomikliğini sorgulayacak bir merci bulunmamaktadır. Sandığın 78 yıllık tarihinde, başarılı olmuş, kârlı tek bir iktisadi girişimi, sanayi tesisi, fabrikası, işletmesi veya markası yoktur.

Ebs için acı gerçekler 7: Sandık 3 yılda bir bakanlıkça denetlendiği gibi her yıl iç ve bağımsız denetçiler tarafından da denetlenmek ve kamuoyuna sunulmak zorundadır. Görüldüğü gibi malum buçukcu sendika burada duvara toslamıştır.

İLKSAN’ın 78 yılda üyelerine yaptığı 4,6 Milyar reel kıymete haiz sosyal yardımları ZARAR olarak görüyorlar,  Dünya da ve ülkemizde kendisine benzer sandıklar arasında en çok karşılıksız yardım yapan(Doğum, Evlilik, Ölüm, Cenaze, Malullük, Şehitlik, Sağlık Destek, Emeklilik, Afet ve Terör Mağduriyeti) İLKSAN’ı başarısız olarak görmek acziyetine düşüyorlar.

Yalan 8: Sandığı büyütmeye dönük yatırımı olmayan, üyenin birikimini artırmak yerine ziyan eden, yokuş çıkmanın zahmetine katlanmayıp düzlüğü ve inişi tercih eden, süregelen girdaptan kurtulmak için yaratıcı hiçbir hamlede bulunmayan, çare arama hususunda çaba göstermeyen bir kurum kültürü ile karşı karşıyayız.

Ebs için acı gerçekler 8:  İLKSAN’ın mali yapısını, sadece LİKİT Kıymetlerini esas alıp, hazırladıkları raporlarda kocaman harflerle yazan Maddi Duran Varlıklarını saklayarak beyan eden aldatmayı ve kandırmayı kendilerine meslek edinmiş malum sendika maalesef  İLKSAN gerçeklerinden de habersizdir.

Polsandan  kesilen % 8 ile Oyaktan Kesilen %10 ile eğitmcilerden İLKSAN’a kesilen%2 yi bir tutarak kendi üyesini bile kandırma yoluna giden bir anlayış İLKSAN yönetimine talip olarak yapacaklarının işaretini bugünden vermektedirler.

Sayın İçişleri Bakanımızın “bugün işe başlayan bir polis memurunun takriben 30 yıl sonra emekli olduğunda alacağı varsayılan 350 Bin TL” Polsan emekli ikramiyesini, İLKSAN’ın bugün verdiği 45-50 Bin TL’lik yardım ile kıyaslayanlar ancak kendilerini kandırırlar. Eğitimcilerin sizin yalanlarınıza karnı tok.  

2013 yılından önce yapılan İLKSAN Temsilciler Kurulu Toplantısı'nda Ali Yalçın '2013 yılında hesaplaşacağız” demişti. Güya Seçim oldu, kendileri ezildi. Tarihlerinin en büyük hezimetini yaşadılar. Kendi üyeleri bile EBS ye güven duymuyor Türkiye Sevdalılarına gönül veriyor, destek veriyor. 2016 yılında  güya protesto için seçimlere girmeyenler, sandık batıyor”, “batan sandığın seçimlerini boykot ediyoruz”, “ilksan devlete yük derhal kapatılması gerekir” diyenler, her ne olmuş ise “İlksan’da daha çok emeklilik yardımı vermeye biz talibiz” diye meydanlara çıkmış, bugün yalanlarla teyo pehlivan gibi nara atıyorlar. Şunu unutmayın: Korkutarak üye yaptığınız insanlar vicdanları ve Allah ile baş başa kaldığında doğru kararı dün verdiler İnşallah bugünde verecekler.”