İslam aleminde önemli bir yere sahip olan manevi feyiz iklimi üç aylar ne demektir? Üç aylarda neler yapılmalıdır?

İnanlar için üç aylar, gafletten uyanmanın, kulluk bilinciyle arınmanın adıdır. Üç aylar Müminlerin, her yıl heyecanla gelişini beklediği nadide zaman dilimidir.

Üç aylar, ilahi rahmet ve mağfiretin varlık âlemini kuşattığı, müminlerin topluca ibadete yöneldiği aylardır.

Cenabı Allah'ın kulları için açtığı sonsuz lütuf kapılarının ilki Recep ayıdır. Bu ay Müminlerin, Cenâb-ı Hakk’a iman ve ilticalarının, Resûlüllah’a itaat ve muhabbetinin bir nişanesidir.

Recep ayında, iki mübarek gece inanan gönüllere misafir olur.

Bunlardan biri Regaib gecesidir.                                     

Regaib, bütün istek ve arzularımızı Allah’ın rızasına bağlamaya çalışmak demektir. Bu gece, akıp giden hayatımızda asıl kazancımızın Rabbimize yönelmek, kulluk sözümüzü tutmak olduğunu bize öğretir.

Diğeri ise Sevgili Peygamberimizin (s.a.s.) ümmetine emaneti olan Mescid-i Aksa ile bütünleşen Miraç gecesidir.

Miraç, maddi heveslerden manevi değerlere geçmeyi, fani olandan baki olana yücelmeyi bizlere hatırlatır.

Recep ayından sonra, ruhen ve bedenen Ramazan’a hazırlandığımız Şaban ayı karşılar bizi.

Şaban’ın ortasında parlayan Berat gecesi, kederden ve ilahi cezadan kurtulmanın, af ve afiyete kavuşmanın Allah’a kullukta gizli olduğunu hatırlatır bize.

Üç ayların sonuncusu, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden kurtuluş olan Ramazan-ı şeriftir.

Ramazan; oruç, Kur’ân, infak, zekât, arınma ve tefekkür ayıdır.

Ramazanın son günlerinde kadrini bilenler için bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini ihya ederiz. Ve nihayet Rabbimize itaatkâr bir kul olmanın mutluluğuyla bayrama erişiriz.

- Üç aylarda neler yapılmalıdır?

Müminler, Rabbimize gönülden bağlanmak, O’na hakkıyla ibadet etmek ve güzel ahlaka uygun bir hayat sürmek için üç ayları fırsat bilmelidir.

Bu manevi iklimde hata ve günahlara içten tövbe edilmeli, varsa kötü alışkanlıklar terk edilmelidir.

Bu fırsat günlerinden Müminler, Hakktan ve hakikatten, iyiden ve güzelden yana yeni bir sayfa açmalı, mahzun gönüllere neşe ve sevinç taşımalıdır. “Ben” duygusundan sıyrılıp “biz” olmanın şuuruna varmalı böylelikle dünyada ve ahirette huzura ermeyi ümit etmelidir.

Bu mübarek aylarda imkanlar ölçüsünde oruç tutmalı, gece ibadetlerine ağırlık vermeli ve bol bol Kur'an okuyum anlamı üzerine tefekkür ederek Allah'ın razı olacağı bir hayatı yaşamaya gayret edilmelidir.

Yine bu mübarek ayları bir eğitim imkanına çevirip, yeme içmeden uzak durarak tutulan oruçlar gibi, kötü alışkanlıklara karşı da oruçlu olmalı, yalan, dedikodu, gıybet ve faydasız boş sözlerden uzak durulmalıdır.

-Üç ayların dinimizdeki yeri ve bu aylarda oruç tutmanın hükmü nedir?

İslam âleminde üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır.

Nitekim Peygamber efendimiz (s.a.s.), üç ayların ilki olan Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye niyazda bulunmuştur.

Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayında oruç tutmak farzdır.

Recep ve Şaban aylarında ise; Peygamber efendimizin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği bildirilmektedir.

Bu nedenle, Recep ve Şaban aylarının tamamının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Ancak, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutması kişinin kendi takdirindedir.

-2021 yılında üç aylar ne zaman başlıyor?

Gelişmiş teknolojilerle ay ve güneş hareketlerini izleyen, buna göre namaz vakitleriyle dini gün ve geceleri hesaplayan Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre, içinde Recep, Şaban ve Ramazan aylarının bulunduğu üç aylar, 13 Şubat 2021 Cumartesi günü başlayacak.

Buna göre manevi feyiz ve bereket mevsimi olan üç aylardan istifade etmek isteyen müminler 12 Şubat Cuma’yı 13 Şubat Cumartesi’ye bağlayan akşam itibarıyla üç ayların ilk gününü idrak edecek.

Hicri takvime göre üç ayların ilki ve 29 gün sürecek olan Recep ayının ilk günü miladi takvimde 13 Şubat 2021’de başlıyor.

İkinci ay olan ve 30 gün sürecek Şaban ayı ise 14 Mart 2021 Pazar günü başlayacak.

Üç ayların sonuncusu ve 30 gün sürecek olan Ramazan ayı da 13 Nisan 2021 Salı günü başlayacak.

Şartlarını taşıyan her Müslümanın oruç tutması farz olan Ramazan-ı Şerif için inanlar, 12 Nisan Pazartesi’yi 13 Nisan Salı’ya bağlayan gece ilk teravih namazlarını kılacak ve imsak vakti girmeden sahura kalkarak ilk Ramazan orucuna niyet edecek.

Bu vesileyle başta aziz milletimiz olmak üzere bütün İslâm âleminin mübarek üç aylarını tebrik ediyor; bu aylarda yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların kabul olmasını Cenâb-ı Mevlâ’dan niyaz ediyoruz.