Alanya'da bir dönem Kaymakamlık görevinde bulunan, Giresun Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven, Batmanlıları aşağılayan bir yazı kaleme alan Cumhuriyet Gazetesi yazarına sert tepki gösterdi. Işıl Özgentürk’ü kınayan Hasan Tanrıseven, “Adı Işıl ama yazıları ışıldamayan bu yazarı Batmanlılardan özür dilemeye davet ediyorum” dedi.

Tanrıseven’in yazısı şu şekilde:

“KÜLLİYEN YALAN VE İFTİRA”

Cumhuriyet gazetesi yazarı Işıl Özgentürk, hiç bir bilgi, belge ve dayanağı olmadan bir dedikoduya dayanarak şunları yazmış: O bölgeyi (Batman'ı) çok iyi bilen, bir öğretmen dostum şöyle anlatmıştı: “Buralarda kız çocuklarına hiç değer verilmez, babalar kız çocuklarını çocuktan saymaz, onlar okutulmazlar, mal gibi satılırlar. Mirastan onlara hiçbir pay düşmez. Herhangi bir beceri edinmeleri, yaşamlarını kendi ayakları üstünde sürdürmeleri için hiçbir yardım almazlar."

Bu yazının neresinden tutacaksın, külliyen yalan ve iftira. Sözde yazar sanki Batman'dan değil de 100-200 yıl öncesinin Afrika’sından söz ediyor.

Gazeteciliğin birinci kuralı araştırma yapmak, muhataplarının da görüşünü almaktır. Gazeteci, kulaktan dolma, aşağılayıcı dedikoduları köşe yazısı olarak sunamaz, sunmamalı.

1990 yılında Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün açtığı yarışmada yaptığı araştırmadan dolayı ödüle layık görülen ve ödülünü de Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın elinden alan eski bir gazeteci olarak söylüyorum: Işıl Özgentürk'ün yaptığı gazetecilik değil, yazısı köşe yazısı değil. Dahası Işıl Özgentürk, bu yazıdan sonra yaptığı açıklamada ise hatasını kabul etmek yerine, alaycı tavırlarla yağ gibi üste çıkmaya çalışıyor.

Kınıyorum ve adı Işıl ama yazıları ışıldamayan bu yazarı Batmanlılardan özür dilemeye davet ediyorum.


Işıl Özgentürk