Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), HEGEM Vakfı (Şiddetle Mücadele Vakfı) ve Bağımsız Arabulucular Derneği'nin (BADER) katkıları ile düzenlenen İnsan Hakları, Şiddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk Projesi Paneli, Ankara'daki KGK Genel Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirildi.

HEGEM Vakfı Genel Başkanı Adem Solak’ın moderatörlüğünde düzenlenen panele BADER Başkanı Avukat Arabulucu Dursun Yassıkaya ve HEGEM Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Yahya Mustafa Keskin de konuşmacı olarak katıldılar. Panelin açılış konuşmasını KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim yaptı. 

‘KGK OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ’

KGK olarak böyle bir projede yer aldıkları için gururlu olduklarını belirten Genel Başkan Mehmet Ali Dim, “Küresel Gazeteciler Konseyi olarak sizleri burada ağırlamaktan onur duyuyoruz. Bu programı sizlere İnsan Hakları, Şiddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk Projesi Paneli olarak tanıttık. Küresel Gazeteciler Konseyi olarak bu projenin içinde olmaktan son derece gururlu olduğumuzu belirtmek istiyorum. Dünyada pek çok ülkede uygulanmış ve başarı elde etmiş çok önemli bir proje. Hatta şiddetin önlenmesi konusunda yüzde 50-60 oranlarında başarı elde etmiş bir proje. Bu proje ülkemize biraz geç gelmiş de olsa bugün 25 üniversite tarafından destekleniyor olması, Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı tarafından destekleniyor olması önemli. Buradaki paydaşların arasında Küresel Gazeteciler Konseyi’nin olması da çok önemli. Bizler de medya desteğini, üyelerimiz ve diğer medya kurumları nezdinde vermeye gayret edeceğiz. Bu panelin duyurulması ve basına servis edilmesi noktasında da üzerimize düşeni yapacağız" dedi.

SON 10 YILIN VERİLERİNE GÖRE HAZIRLANDI

Panelde, İnsan Hakları, Şiddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk Projesi'ne ilişkin şu bilgiler verildi:

HEGEM Vakfı tarafından son 10 yılda 81 il düzeyinde yapılan saha araştırmalarının verilerine göre hazırlanan projeye 500’den fazla bilim insanı ve uzman katılıyor. Saha aktörleri yetiştirmeyi amaçlayan proje bağlamında HEGEM Vakfı ile Küresel Gazeteciler Konseyi arasında 10 yıllık işbirliği protokolü imzalandı. Bu işbirliği protokollerinin en önemli amacının, Türkiye’de işbirliği içinde şiddetle sivil mücadele seferberliği olduğu belirtildi.

GÜÇLÜ BİR ORTAKLIK İRADESİ ORTAYA KONDU

Proje kapsamında, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve 25 Devlet Üniversitesi ile Cumhurbaşkanlığı On Birinci Kalkınma Planı ve İnsan Hakları Eylem Planı çerçevesinde işbirliği protokolleri imzalandı. Proje kapsamında KGK ve HEGEM Vakfı işbirliğinde etkili sonuçlar için izlenecek yol ve yöntemlerin tartışılması amacıyla düzenlenen panelde kamu yararı adına yerel gazetelerin HEGEM sisteminde yer alan binlerce bilim insanından yararlanmasının öncelikli hedef olduğuna vurgu yapıldı.

PROJENİN SAHADAKİ TAKİPÇİSİ KGK OLACAK

Proje kapsamında 10 yıl içinde tüm illerde ve büyük ilçelerde Çocuk Hakları İzleme Komisyonları’nın kurulması hedefleniyor. Kurulan bu komisyonlarda KGK temsilcileri de doğal ve süreli üyeler olacak. Bu proje ile 3 yılda 300 bin, 10 yılda da 3 milyon  şiddetle mücadele saha aktörü ve sosyal arabulucu yetiştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca proje kapsamında yüzde 90’dan fazlası şiddet tanımına giren 9 milyon üzerindeki dosya sayısının kısa zamanda aşağılara çekilmesi hedefleniyor. Proje Sertifika Programları kesin kayıtları 11 Şubat 2022 Cuma günü 25 pilot ilde başlayacak. KGK üst yönetimi ve il temsilcileri, projenin sahadaki takipçisi, gözü, kulağı olacak.

İŞTE PROJEYE KATILAN İSİMLER

Proje Genel Koordinatörü Prof. Dr. Yahya Mustafa Keskin, Arabuluculuk Daire Başkanı Çağdaş Özer, HEGEM Vakfı Başkanı Adem Solak, Bağımsız Arabulucular Derneği Başkanı Dursun Yassıkaya, KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, Proje Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Kazaz, Prof. Dr. Sezai Özçelik, Dr. Öner Solak, Proje Saha Koordinatörleri Prof. Dr. Şükrü Ada, Nurettin Konaklı, Ahmet Külekçi, Mehmet Canpolat.

Milli Savunma Bakanlığı Duyurdu! Oranın Adı Artık 'İncirlik Üssü' Değil Milli Savunma Bakanlığı Duyurdu! Oranın Adı Artık 'İncirlik Üssü' Değil