Çin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan ve başlarda kaynağı bilinmediğinden "gizemli hastalık" olarak anılan yeni tip koronavirüs, bugüne kadar çoğu Asya'da olmak üzere 10'dan fazla ülke ve bölgede görüldü.
26 Ocak itibariyle 'koronavirüs'ten ölenlerin sayısı 81 ulaştı.Ölenlerin 27'sinin Huanan Deniz Ürünleri Pazarında çalışan veya ticaret yapan kişiler olduğu açıklandı. Sokağa çıkma yasağının uygulandığı Vuhan'ın yıkılması gündemde.

SES KAYDI SIZDI: 2 BİN 744 ÖLÜ VAR İDDİASI

Karantina altına alınan bölgedeki insan sayısı 60 milyona ulaştı. Kentten sızan ses kaydına göre sadece Vuhan'da 100 bin vaka ve 2 bin 744 ölü var. 30 binin üzerinde Çinli gözlem altında tutuluyor. Bölgede sürekli toplu mezar kazılıyor. Karantina altına alınan şehirlerin dünya ile bağlantısı kesiliyor, şehirlerarası yollar beton bloklarla kapatılıyor. Ormanlar kızıl ötesi İHA'larla izleniyor, kimse şehirden çıkarılmıyor. Şehir dışına çıkmak isteyen vuruluyor. Çin'in virüse kontrol altına alınca Vuhan'ı yıkmayı düşündüğü öne sürülüyor.
Virüs Çin dışında da hızla yayılıyor. Hong Kong ve Macao özel idari bölgelerinde ve Tayvan'da toplam 17 kişi öldü. Tayland'da 7, Japonya'da 3, Güney Kore'de 4, ABD'de 5, Vietnam'da 2, Singapur'da 4, Malezya'da 3, Nepal'de 1, Fransa'da 3 ve Avustralya'da 5, Kamboçya'da 1, Kanada'da 2 vakaya rastlandı.

20 HASTADAN BİRİ...

Lancaster'da bir biyoistatistik araştırmacısı olan Dr. Jonathan Read'in tahminlerine göre, 4 Şubat'a kadar Vuhan'daki enfekte kişilerin sayısının 250 binden fazla olma ihtimali oldukça yüksek. Vuhan'da hastanelerde kontrol edilen her 20 kişiden birinde virüs olduğu tespit edilip onaylanmış durumda. Vuhan Belediye Başkanı Zhou Xianwang, kentte karantina uygulanmaya başlamadan önce korona virüsü salgını ve Bahar Bayramı tatili nedeniyle yaklaşık 5 milyon kişinin kenti terk ettiğini açıkladı. Çin hükûmeti, salgının yayılmasını önlemek için geçtiğimiz Perşembe Vuhan dâhil eyaletteki 14 şehrin tecrit altında tutulacağını duyurmuştu.

1,6 MİLYAR DOLAR ÖDENEK

Hubey eyaletinin Vuhan kentinde virüsün tespit edilmesinin ardından eyaletteki bazı şehirlerde toplu ulaşım hizmetleri durduruldu. Toplam nüfusu 150 milyonu bulan Guangdong ve Ciangşi eyaletlerinde maske takmak zorunlu hale getirildi. Pekin, Şanghay, Tiencin ve Şian kentlerine uzun yol seferi yapan otobüslerin giriş ve çıkışı yasaklandı. Ciddi bir salgına dönüşen virüse karşı yeni yılı tatili 2 Şubat'a erteledi. Eğitimin ne zaman başlayacağının ilerleyen günlerde duyurulacağı kaydedildi. Çin'deki tüm finans departmanları koronavirüs ile mücadele etmek için 1.63 milyar dolar ayırdı. Bu arada yarım milyondan fazla sağlık personeli salgını önleme, kontrol ve tedavisi için çalışıyor. İddiaya göre Çinli bilim insanları, korona virüsünün kök hücresini ayrıştırıp izole etmeyi başardı.

TAHLİYE SÜRÜYOR

ABD, Rusya ve Japonya vatandaşlarının karantina bölgesinden tahliyesi için  Çin'e başvurdu. Japonya, Avustralya, ABD ve İngiltere hava alanlarından sıcaklık taraması ile hasta belirlemeye çalışıyor. Komşu Moğolistan'da tüm eğitim kurumları 2 Mart'a kadar tatil edildi. Kazakistan, Çin pasaportu sahipleri için 72 saatlik transit vizesiz düzenlemesini askıya aldı.

MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU

Hubey eyaletinin Wuhan kentinde virüsün tespit edilmesinin ardından eyaletteki bazı şehirlerde toplu ulaşım hizmetleri durduruldu. Toplam nüfusu 150 milyonu bulan Guangdong ve Ciangşi eyaletlerinde maske takmak zorunlu hale getirildi.

4 BİN 130 SAĞLIK PERSONELİ

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC), Hubey eyaletine, diğer kent ve eyaletlerden yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınıyla mücadele kapsamında 4 bin 130 sağlık personelinin gönderildiğini açıkladı. NHC Medikal İdaresi Yardımcı Direktörü Ciao Yahui, başkent Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, Hubey'e bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla salgına dönüşen yeni tip koronavirüse (2019-nCoV) ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ciao, 24 Ocak'tan bugüne kadar Hubey'e ülkenin diğer kent ve eyaletlerinden, aralarında bulaşıcı hastalık alanında uzman doktorlar, hemşireler ve askeriyeden doktorların da bulunduğu 4 bin 130 sağlık personelinin gönderildiğini bildirdi. u doktorların Hubey'in salgın etkisi altındaki Vuhan ve Huanggang başta olmak üzere diğer kentlerinde göreve başladığını aktaran Ciao, bölgeye sağlık personeli takviyesinin süreceğini, sayının bu akşam itibarıyla 6 bine çıkacağını söyledi.

VİRÜS BULAŞTIĞI ŞÜPHE EDİLEN KİŞİ SAYISI 6 BİN 973

NHC'den gün içinde yapılan açıklamaya göre, 2019-nCoV salgını nedeniyle can kaybı 106'ya, virüsten etkilenlerin sayısı ise 4 bin 515'e yükselmişti.

Virüs bulaştığı şüphesi bulunanların sayısı 6 bin 973, virüsten etkilenen kişilerle temas etmesi nedeniyle müşahede altına alınanların sayısı da 44 bin 132 olmuştu.

YENİ TİP KORONAVİRÜS SALGINI

Yeni tip koronavirüs, ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti.

Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Ülkede yeni tip koronavirüse yönelik yürütülen bilimsel çalışmalarda virüsün genetik dizinin 'Çine özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair ilk sonuçlar elde edilmiş, daha sonra salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı.

Virüsün kısa sürede Vuhan'dan diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak'tan bu yana başta Vuhan olmak üzere Hubey eyaletine bağlı irili ufaklı 17 kentte toplu ulaşım durdurulmuştu.

VUHAN'A GİRİŞLER YASAKLANIRKEN, ÇIKIŞLAR DA ÇOK ÖZEL GEREKÇELERE BAĞLANDI

Söz konusu kentlerde metro, otobüs ve feribot seferlerinin tümü askıya alınırken Vuhan'a girişler yasaklanmış, çıkışlar da çok özel gerekçelere bağlanmıştı. Bu kentler, Çin basınında "mühürlenen şehirler" olarak ifade ediliyor. Buralarda yaşayan toplam nüfus 50 milyonu geçiyor. Salgının patlak vermesinden sonra Vuhan kentine biri bin, diğeri bin 500 yataklı iki hastane yapılacağı ve hastanelerin iki haftada tamamlanacağı açıklanmıştı. Virüsün hızla yayılması nedeniyle Hubey eyaletinin yakınlarındaki Guandong ve Ciangşi eyaletlerinde de maske takmanın zorunlu hale getirildiği açıklanmış, Pekin, Tiencin, Şanghay ve Şian gibi kentlerden diğer kent ve eyaletlere uzun yol otobüs seferleri geçici olarak durdurulmuştu.

Çin'de 25 Ocak itibarıyla başlayan Bahar Bayramı öncesi de ülke genelindeki tapınak, kilise ve camilerde koronavirüs salgının önlenmesine yönelik tedbirler çerçevesinde dini faaliyet askıya alınmıştı.

Çin Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkedeki okulların yarıyıl tatillerinin uzatıldığı ve okula başlama tarihlerinin yerel makamlarca kararlaştırılacağı bildirilmişti.

Ayrıca Bahar Bayramı da 3 Şubat'a kadar uzatılmıştı.