Kellik problemi olan erkeklerin şiddetli koronavirüsten etkilenme olasılığının, tam saçlı bir erkeğe kıyasla 2,5 kat daha çok olduğunu hususunda uyardı.

“Androjenetik alopesi” olarak isimlendirilen erkek tipi kellik, 50 yaşın üzerinde olan erkeklerin hemen hemen 50'sini etkileyen yaygın ile genetik bir saç dökülmesi biçimi olarak karşımıza çıkıyor.

Uzmanlar, saç dökülmesine bağlı ortak bir biyobelirteci olan erkeklerin ciddi kovid-19 enfeksiyonlarına ciddi oranda daha duyarlı olduğunu belirtti. Ekip, koronavirüs için yeni tedaviler ve hatta beklenen bir tedavi için yeni imkanlar sağlayabileceğini dile getirdi.

KELLİĞİN SEBEBİ NEDİR?
Erkek tipi kellik, bedenin ne kadar erkeklik hormonu (androjen) üretimi yaptığını düzenleyen androjen reseptörü (AR) genindeki varyasyonlar aracılığıyla denetleniyor. Kellikten etkilenen erkek kişilerde de androjen üretimi yükseliyor. Bu gen aynı zamanda testosteron ile androstenedion barındıran öteki cinsiyet hormonlarını da denetliyor.

Androjen üretimi koronavirüs enfeksiyonlarında etkisi olduğu değerlendirilen TMPRSS2 olarak bilinen bir enzimin de çoğalmasına yol açıyor. TMPRSS2’nin vücudun kovid-19'un girmesini kolay bir hale getirdiği ve bu sebepten erkeklerin kadınlara kıyasla daha çok şiddetli bir şekilde koronavirüsten etkilenmesine yol açtığı ifade ediliyor.

Uzmanlar, androjenetik alopesi olan pek çok erkeğin koronavirüs rahatsızlığıyla hastaneye kaldırıldığını gözlemledikten sonra AR geni ile güçlü koronavirüs arasındaki bağlantıyı değerlendirdi.

Kayısı Ağaçları Çiçek Açtı, Ortaya Görsel Şölen Çıktı Kayısı Ağaçları Çiçek Açtı, Ortaya Görsel Şölen Çıktı

Çalışmalar, bilhassa şiddetli koronavirüslü erkeklerin hemen hemen % 79'unun erkek tipi kellikten etkilendiğini gözler önüne serdi.

Bilim insanlarının çalışmaları sonucunda, koronavirüs sebebiyle hastaneye kaldırılan 65 erkeğin AR genindeki poliglutamin tekrarı (ya da CAG tekrarı) bölgesinin uzunluğunu, androjen üretimi ve erkek tipi kellik ile ilişkisini ölçtüler.

AR CAG tekrarı 22 nükleotidden (DNA'yı oluşturan moleküller) daha kısa olan erkeklerin, CAG sayısı 22 ya da daha fazla olan hastalara kıyasla koronavirüs sebebiyle ile yoğun bakıma alınma ihtimalinin 2 buçuk kat daha az olduğunu buldular.

Çalışmada yer alan uzmanlardan Andy Goren, “Verilerimiz, daha uzun AR CAG puanlarının daha şiddetli kovid-19 hastalığı ile ilişkili olduğunu gösteriyor. AR CAG tekrar uzunluğunun, yoğun bakım ünitesine yatışları için en fazla risk altında olan erkek Covid hastalarının belirlenmesine yardımcı olmak için bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini gösteriyor. Androjen reseptörü ile bağlantılı bir biyobelirtecin tanımlanması, erkeklik hormonunun Covid-19 hastalığının şiddetindeki önemli rolünü vurgulayan başka bir kanıttır" dedi.

Diğer taraftan, çalışmanın bütün bulguları, 6–7 Mayıs tarihlerinde Avrupa Dermatoloji ve Venereoloji Akademisi (EADV) 2021 Bahar Sempozyumu'nda sunulacak.

EADV yönetim kurulu mensubu ile Varşova Tıp Üniversitesi dermatolog Lidia Rudnicka, ''Bu araştırma, genetiğin rolü ve Kovid-19 hastalığıyla bağlantısı hakkında temel bilgiler sunarak dermatolojinin bilimsel değerini gösteriyor. Bu yıl EADV Bahar Sempozyumu'nda sergilenecek öncü araştırmaların mükemmel bir örneği” dedi.