Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol sonucunda sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre köpeklere bu yıl, kedi ve gelinciklere ise 2022 yılı sonuna kadar mikroçip takılması mecburi olacağını söyledi.

ALKÜ’nün Gurur Günü ALKÜ’nün Gurur Günü

Rüzgar uygulamayla hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilmesi, çalınan hayvanların bulunabilmesi ve hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması amaçlandığını ifade etti. Yıl sonuna kadar köpeklerine mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine 10 bin lira para cezası uygulanacağını beliren İlçe Müdürü Rüzgar, “5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca "Kedi Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik" 26.02.2018 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik kapsamında altyapı hazırlıkları tamamlanan PETVET Kayıt Sistemi Hayvan Bilgi Sistemi içerisinde aktif hale getirilmiştir. Sistemle birlikte sahipli köpekler ile sahipli kedi ve gelincikler kimliklendirilerek kayıt altına alınacaktır.

Sahipli pet hayvanlara çip takılarak kimliklendirilecek ve PETVET sistemi üzerinde kayıtları yapılarak takip edilecektir. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz ve Antalya Veteriner Hekimler Odası arasında protokol imzalanmıştır. Protokol kapsamında yetki verilen serbest Veteriner Hekimler ve İlçe Müdürlüğümüz personellerince kimliklendirme ve kayıt işlemleri yürütülecektir. Tüm kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin yetki verilen serbest veteriner hekim ya da İlçe Müdürlüğümüze gelerek hayvanlarının kayıt altına alınması amacı ile başvurmaları gerekmektedir. Uygulama ile yeni doğan ev hayvanının sahibi, doğum tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurmaları gerekmektedir.

Mikroçip takılarak pasaport düzenlenen ev hayvanları 15 gün içinde, ev hayvanlarına yapılan aşılar ve sahip değişikliği gibi bilgileri en geç 15 gün içinde kaydedilecektir. Sahipsiz hayvanların, hayvan barınakları tarafından gerçek veya tüzel kişiliklere verilerek sahiplendirilmesi durumunda, hayvanın sağlık karnesiyle sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde İl veya İlçe Müdürlüklerine başvurulacaktır.

Resmi veteriner hekimler tarafından hayvan için yeni pasaport düzenlenecek ve veri tabanına kaydedilecektir. Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu İl veya İlçe Müdürlüğüne bildirecektir. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler, bu hayvanları sahiplenmek isterse başvurularını İl/İlçe Müdürlüklerine yapacaklardır. Kedi, köpek ve gelinciklere derialtı mikroçip uygulanacak, el terminali aracılığı ile okunabilecek, bundan böyle sokağa terkedilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğu el terminali ile okunarak sahibi tespit edilebilecektir. Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın geçmişine ait tüm hastalıkları kayıt altına alınacaktır. Mikroçip uygulaması Bakanlığımız bünyesinde çalışan Veteriner Hekimler veya onların gözetiminde Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenleri marifetiyle yapılabileceği gibi, imzalanan protokol kapsamında serbest veteriner hekimler tarafından da yapılabilecektir.

Ayrıca 14.07.2021 tarih ve 31541 sayılı resmi gazetede yayımlanan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda yapılan değişikliler yürürlüğe girmiştir.  Söz konusu yeni düzenlemenin geçici 3. maddesinin ikinci fıkrasına göre Pitbull, Terrier, JapaneseTosa, DogoArgentino, FilaBrasilerio türlerini veya bunların melezlerini bahse konu kanun yürürlüğe girinceye kadar sahiplenmiş olanlardan, kanunun yürürlüğe girdiğe tarihten (14/07/2021) itibaren altı aylık süre içende hayvanlarını kısırlaştıran ve buna dair belgeyle bakanlığımıza başvurarak kaydettirenler hakkında idari yaptırım uygulanmayacağı hükme bağlanmıştır. 

Yukarıda ismi geçen tehlike arz eden hayvanların kimliklendirilmesine ilişkin işlemler Kedi, Köpek Ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair yönetmelik kapsamında yapılacaktır. Bu doğrultuda 14.07.2021 tarihinden önce sahiplenilen PitbullTerrier, Japanese Tosa, DogoArgentino, FilaBrasilerio türlerini veya bunların melezleri sahiplerince veteriner fakültelerinde veya veteriner kliniklerinde kısırlaştırılarak, Tarım İl/İlçe Müdürlükleri veya veteriner kliniklerindemikroçip uygulamasına müteakip hayvanının kısırlaştırıldığına dair belge ile birlikte Bakanlığımızın Ev ve Süs Hayvanı Kayıt Sitemi (PETVET)’ne Tarım İl/İlçe Müdürlükleri veya veteriner klinikleri tarafından kaydedilecektir. “dedi.