Vücut ağrıları, boğaz ağrısı, ateş, öksürük, nefes darlığı, yorgunluk ve baş ağrıları ikisinin paylaştığı semptomlardır.

Bir fark mı? Grip olan kişiler genellikle hastalığın ilk haftasında kendilerini hasta hissederler. COVID-19 ile insanlar ikinci veya üçüncü haftada kendilerini en kötü hissedebilir ve daha uzun süre daha hasta olabilirler.

Başka bir fark: COVID-19, gripten daha fazla tat veya koku kaybına neden olur. Ancak bu semptomu herkes yaşamaz, bu nedenle virüsleri ayırt etmenin güvenilir bir yolu değildir.

Bu, Kuzey Yarımküre'de bu sonbaharda grip mevsimi tırmanırken daha önemli hale gelecek olan testlerden vazgeçiyor. En iyi tedaviyi belirlemek için doktorların test sonuçlarını bilmeleri gerekecektir.

Boston'daki Brigham and Women's Hospital ve Harvard Medical School'da bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Daniel Solomon, her iki virüsün aynı anda enfekte olmasının da mümkün olduğunu söyledi.

Virüslerden biri veya her ikisi için test yaptırmanız, testlerin ne kadar mevcut olduğuna ve yaşadığınız yerde hangi virüslerin dolaştığına bağlı olabilir, dedi.

Solomon, "Şu anda grip için toplum bulaştığını görmüyoruz, bu nedenle grip için yaygın testler henüz önerilmiyor" dedi.

Hem grip hem de koronavirüs, burun ve ağızdan damlacıklar yoluyla yayılır. İnsanlar hasta olduklarını bilmeden önce her ikisi de yayılabilir. Grip, enfeksiyondan semptomlara kadar iki ila 14 gün sürebilen koronavirüse kıyasla daha kısa bir kuluçka dönemine sahiptir - yani enfeksiyondan sonra kendini hasta hissetmek bir ila dört gün alabilir.

Ortalama olarak, COVID-19 gripten daha bulaşıcıdır. Ancak COVID-19'u olan pek çok kişi virüsü kimseye yaymazken, birkaç kişi virüsü başkalarına da yayar. Solomon, bu "süper yayılma olaylarının" COVID-19 ile gripten daha yaygın olduğunu söyledi.

Gribi önlemek, dolaşımda olan grip virüsünün türlerine göre özel olarak tasarlanmış yıllık grip aşısı ile başlar. Sağlık yetkilileri, bu yıl rekor sayıda insanın grip aşısı olduğunu görmek istiyor, bu nedenle hastaneler aynı anda iki salgınla boğulmuyor.

COVID-19 için henüz bir aşı yok, ancak birkaç aday son test aşamalarında.

COVID-19'a karşı önlemler - maskeler, sosyal mesafe alma, el yıkama - gribin yayılmasını da yavaşlatıyor, bu nedenle sağlık yetkilileri, sürekli uyanıklığın bu yılki grip mevsiminin şiddetini azaltabileceğini umuyor.

En yaygın semptomlar:

ateş

kuru öksürük

yorgunluk

daha seyrek görülen semptomlar:

ağrı ve sızı

boğaz ağrısı

ishal

konjunktivit

baş ağrısı

ltat alma veya koku duyusunun kaybı

ciltte döküntü ya da el veya ayak parmaklarında renk değişimi

Ciddi semptomlar:

solunum güçlüğü veya nefes darlığı

göğüs ağrısı veya göğüste baskı

konuşma veya hareket kaybı

Ciddi semptomlar gösteriyorsanız derhal tıbbi yardım alın. Doktorunuzu veya sağlık tesisini ziyaret etmeden önce mutlaka telefonla arayın.

Hafif semptomlar gösteren ve başka bir sağlık sorunu olmayan kişiler, tedavi sürecini evde geçirmelidir.

Virüsle enfekte olan kişiler ortalama 5-6 gün içinde semptomları göstermeye başlar. Bununla birlikte, bu süre 14 günü bulabilir.