Alanya’da bulunan turistik Dim Çayı’nın üzerine ikinci hidroelektrik santrali yapımı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin ortaya çıkması büyük tepkiye neden olmuştu. Dim Çayı’nın kaynağı olan Alacami Bölgesi'de yapılması planlanan HES’in, 30 ayda kurulması ve 49 yıllık işletme dönemi öngörülüyor. Projenin maliyetinin 150 Milyon TL’nin üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

BAZI VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

HES projesiyle ilgili alınan "ÇED Gereklidir" kararının, projeden etkilenecek olan Alacami köyünün muhtarlığı ve mahallenin camisinde ilan edildiği belirtildi. “Santralın yapımının ardından Dim Çayı’nın suyu azalırken, bölgenin ekolojik yapısı da büyük zarar gördü ve Alanya’daki plajların bazılarında kum erozyonu meydana geldi.” diyen bazı vatandaşlar, plajların kumsalının küçülmesi anlamına gelen bu erozyona, Dim Çayı’nın taşıdığı alüvyonların azalmasının neden olduğu açıklandı. Bu azalmanın nedeninin çayın suyunun HES tarafından kesilmesi olarak belirtilmiş ve bu olumsuz gelişme nedeniyle çığ gibi tepkiler ortaya çıkmıştı.

DİZDAROĞLU DESTEK VERDİ

Sosyal medya üzerinden başlatılan HES Projesi karşıtı kampanyaya Hürriyet Gazetesi Yazı işleri Müdürü ve Köşe Yazarı Arif Dizdaroğlu destek verdi. Dizdaroğlu, “Birileri para kazansın diye Alanya’nın dünyaca ünlü cennetini yok etmeyin. İnsanlar yeterince öfekli, zorlamayın. HES’inizi alın gidin. Yapmayın, kıymayın Alanya’nın bu dünya ünlü cenetine.” dedi.