Gazipaşa’nın Güneyköy Mahallesi’nde bulunan ve tarihi M.Ö. 300 yıllarına dayanan Antiocheia Ad Cragum kentinde 2005 yılından bu yana sürdürülen kazı çalışmaları, bu yıl 21 Haziran’dan bu yana devam ediyor. Nebraska Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michael Hoff’un başkanlığında, Kazı Başkan yardımcısı Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nisa Erkovan ve Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Asena Kızılarslanoğlu’nun sürdürdüğü kazılarda, eski alanların restorasyonu ve yeni alanların keşfedilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Arkeolog, mimar, mühendis, antropolog, restoratörler ve arkeoloji öğrencilerinden oluşan, yaklaşık 45 kişilik bir ekiple kazı çalışmaları devam ediyor. Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ve Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Kalaycı, Güneyköy Mahallesi'nde bulunan Antiocheia Ad Cragum kentinde devam eden kazı çalışmalarını ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

‘‘BURADA YAPILAN KAZI ÇALIŞMALARI, KENTİMİZİN TARİHİNE IŞIK TUTUYOR.’’

Başkan Yılmaz, kazı başkanı Michael Hoff’dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Antik kentin Gazipaşa’nın turizmi için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Yılmaz, ‘‘ Burada yapılan kazı çalışmaları, kentimizin tarihine ışık tutuyor. Bir an önce tarihi eserlerin meydana çıkmasını ve halkımızın ziyaretine açılmasını istiyoruz. Kent turizmimizin gelişmesi açısından Antiocheia Ad Cragum Antik Kentinde sürdürülen çalışmalar oldukça önemli. Bizler, Gazipaşa Belediyesi olarak kazı ekibine her zaman destek olmaya devam ediyoruz.’’ dedi.

Kazı çalışmalarıyla ilgili konuşma yapan Prof. Michael Hoff: “Bu yıl kazılara büyük hamamın güneyinde bulunan, daha önceki çalışmalarda ortaya çıkarılan ve tapınak olduğu düşünülen yapıdan başladık. Daha önceden bildiğimiz mozaik zemini açarak, restorasyon ve konservasyon çalışmalarımıza devam ediyoruz. Küçük hamamda ise hamamın giriş kapısı ve sıcaklık bölümünde çalışıyoruz. Ayrıca sütunlu cadde üzerindeki dükkan olarak bilinen galerilerde de kazı çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Başkan Özçelik Corendon Vizyon Toplantısına Katıldı Başkan Özçelik Corendon Vizyon Toplantısına Katıldı

Kazı ekibinden alınan bilgiye göre, antik kentteki küçük hamam, büyük hamam, kuzey tapınak alanı ve sütunlu cadde önünde 21 Haziran’da başlayan kazı çalışmalarının 13 Ağustos’a kadar tamamlanması hedefleniyor.