Wome Deluxe İncekum Orman Kampı’na Göz Dikti! Wome Deluxe İncekum Orman Kampı’na Göz Dikti!

Antioksidan özelliğiyle bilinen avokadonun Alanya’daki üretimi her geçen gün artıyor. Türkiye'de avokado üretiminde büyük pay sahibi olan Alanya'da hasat başladı. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, üreticileri erken hasat ve avokado hırsızlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Göktepe, “Geçtiğimiz kış ayında yağmurun az yağması nedeniyle doğu mahallelerinde kuraklık yaşanıyor. Kayıtlı olan 3 bin 900 tane sondaj kuyusunun yaklaşık 2 bin 500’ünün ya suyu kurudu ya da ciddi anlamda suyu azaldı.

Muz üretiminde günlük yaklaşık 3-4 ton su kullanılıyor. Avokado bahçeleri de ciddi anlamda sulamaya ihtiyaç duyuluyor. Şu anda Alanya’da 14-15 bin dönüm arasında avokado üretimi yapılıyor. Avokado üretimi için bilgi almak isteyen üreticileri Alanya Ziraat Odası’na bekliyoruz. Öte yandan avokado hasat dönemi başladı. Yeşil elmasa sahip çıkalım. Avokado hasat edilirken çok dikkat edilmesi lazım. Avokado olgunlaşmadan kesinlikle hasat yapılmaması gerekiyor. Zutano 15 Eylül, Ettinger-Bacon 15 Ekim, Fuerte 1 Kasım, Pinkerton 1 Şubat, Hass çeşidinin ise 1 Mart tarihinde hasadına başlanması gerekiyor. Bölgemizde maalesef avokado hırsızlığı çok sık yaşanıyor.

Alanya Ziraat Odası olarak avokado tüccarlığı yapanlara, üreticilere, kart çıkartacağız. Her yıl kartın yenilemesini yapacağız. Hal ve pazar esnaflarından ricamız satmak için avokado getirenlere öncelikle ÇKS belgesi olup olmadığını sorsunlar. Elbirliğiyle hırsızlık olaylarının üstesinden geleceğiz. Bu noktada yetkililere de çok büyük görev düşüyor. Hırsızlık suçunun çok fazla yaptırımı yok. Kolluk kuvvetlerimizden devriye yapmasını talep ediyorum” dedi. Alanya’da son günlerde kuraklığın giderek arttığını belirten Göktepe, tropikal meyvelerin yanı sıra üreticilerin zeytin, keçiboynuzu, badem gibi susuzluğu dayanan bitkilere yönelmesi gerektiğini söyledi.