Atatürk Anıtı önünde yapılan törene CHP Alanya İlçe Örgütü, Eğitim-Sen Alanya Şubesi, DİSK’e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Alanya Şubesi, SES, ve Tüm Emekli-Sen katıldı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında az sayıda insanın katılımıyla gerçekleşen törende sosyal mesafe kuralına önem verildi. Törene katılanlar 1977 yılı Mayıs’ında hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

“YAŞASIN 1 MAYIS”

CHP Alanya İlçe Başkanı Coşkun Karadağ günün anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Karadağ, “Ne yazık ki bugün koronavirüsün gölgesi altında 1 Mayıs’ı coşkulu bir şekilde kutlayamadık ama o coşku bizim gönüllerimizde ve her zaman yüreğimizde. 1 Mayıslar ve özellikle 1977 yılında katledilen işçi kardeşlerimizin anısını her zaman yaşatmaya devam edeceğiz ve 1 Mayısları her zaman kutlamaya da devam edeceğiz. Koronavirüsten dolayı tabi ki bu sene sönük geçti. Ben buradan özellikle sağlık emekçileri sendikasına bu koronavirüsten dolayı vermiş oldukları mücadeleyi kutluyorum ve onları tebrik ediyorum. Hayatını kaybeden sağlık emekçilerine ise Allah’tan rahmet diliyorum. Anıları devam edecek ve 1 Mayıslarda mutlaka ve mutlaka anılacaktır. Yaşasın 1 Mayıs.” dedi.

“YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İSTİYORUZ”

Alanya Eğitim-Sen Şube Sekreteri Hüseyin Erdem 1 Mayıs’ın önemini aktardı. Erdem, “1 Mayıs 2020 de dünyanın dört bir yanı, insanlığın ortak umutlarını ifade eden işçi sınıfının, büyük meydanlarda olmasa da evlerinde, işyerlerinde belirli sembolik merkezlerde dünyanın bu düzenini değişmesi gerektiğine dair iradesine tanıklık edecektir. Yıllardır söylüyoruz “sağlıkta dönüşüm” başta olmak üzere kamusal hizmetlerin piyasaya açılması, özelleştirilmesi, güvencesizlik, esnek çalışma, performans sistemi, üniversitelerin akademik, bilimsel özelliklerinden uzaklaştırılarak iktidarın arka bahçesine dönüştürülmesi, sağlık, eğitim gibi yaşamsal kamu hizmetlerinin toplumun tüm kesimlerine eşit olarak sunulmasına engel olmuş, yerini paran kadar eğitim, paran kadar sağlık anlayışına bırakmıştır. Bu sömürü düzeninin yol açtığı savaşlar, ekonomik krizler, işsizlik, eşitsizlik, yoksulluk, güvencesizlik, iş cinayetleri, kadın bedeni ve emeği sömürüsü, insanlığı ve dünyayı yok oluşun eşiğine getirdi. Covid-19 salgını bir kez daha bu düzenin nasıl çürüdüğünü ve çöktüğünü, kitlesel ölümlere nasıl sebep olduğunu en açık ve en dramatik haliyle gözler önüne serdi. Bizler, demokrasinin ve özgürlüğün tahrip edilmediği, her türlü ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe ve ötekileştirmeye karşı eşit yurttaşlığın- yurtta ve dünyada barış politikasının benimsendiği yeni bir toplumsal düzen istiyoruz. Halkın sağlığının, işinin ve geçiminin güvence altına alındığı yeni bir toplumsal düzen için 1 Mayıs’ta sesimizi yükseltiyoruz. Yeni bir toplumsal düzeni emek ile bilim ile kuracağız” diye konuştu.

YENİ BİR DÜNYA DÜZENİNE İHTİYACIMIZ VAR

Disk Alanya Sorumlusu Ahmet Uzun’da, “Tek dünya tek 1 Mayıs” diyerek konuşmasını sürdürdü. Uzun, “1 Mayıs 2020 tüm dünyanın ve ülkemizin Covid-19 salgınıyla sosyal, ekonomik, ve yaşamsal sağlık sorunlarıyla savrulduğu, sarsıldığı günlere rastladı. Alanya’da, ülkemizde ve dünyada sezon başlamadan yakalandığımız bu koronavirüs salgını nedeniyle işyerlerimiz, oteller, restoranlar, kafe ve barlar, eğlence yerleri, saunalar, spor salonları, acenteler açılmadan kapandı. İşsiz ve ücretsiz kaldık. İşsizlik sigortası, sosyal yardım fonu, kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin ödeneği dendi, hiç birinden henüz faydalanamadık. Sosyal devleti göremedik. Biz kim miyiz? Biz Turizm işçileriyiz. Bu durum yeni bir Dünya düzenine ihtiyaç olduğu gerçeğini gözler önüne sermiştir. Disk’imizin de üyesi olduğu Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (İTUC) 1 Mayıs’ı Tek Dünya- Tek Mayıs sloganıyla, Dünya işçilerinin birliğine ve dayanışmasına vurgu yapmıştır. Önümüzdeki süreçte en önemli mücadele alanlarımızı; İstihdam, gelir, sosyal güvence olarak açıklamıştır. Bu duygu ve düşüncelerle Türkiye ve tüm dünya işçilerinin 1 Mayıs’ını kutlarım.” ifadelerini kullandı.