Alanya, her geçen gün gelişen ve inşaat sektörünün ciddi ivme kazandığı bir şehir. Yerli ve yabancı çok sayıda yatırımcı Alanya’da ev sahibi olmak için çaba gösteriyor. İnşaat trafiğinin bu kadar hızlı olduğu Alanya’da beton firmalarının keyfi fiyat artışları ve buna bağlı olarak beton teminin yaşanan zorluklar sektörü olduğu gibi, mülk sahibini, inşaattan ekmek yiyen emekçiyi, kısacası herkesi olumsuz etkiliyor. Konuyla ilgili Yeni Alanya’ya özel açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri, Rekabet Kurulu için bir dosya daha hazırladıklarını ancak bu işin çözümünün sadece devlet kanalından halledilebileceğini söylüyor.

BAŞKAN ŞAHİN KURULA ŞİKAYET ETMİŞTİ

Konuyla ilgili daha önce Yeni Alanya aracılığıyla beton firmalarının peşini bırakmayacaklarını belirten ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, “Biz beton şirketlerini daha önce de Rekabet Kurulu'na şikayet ettik. Rekabet Kurulu 70 milyon lira ceza yazdı. Beton şirketlerinin kendi aralarında anlaşma yapıp havuz oluşturarak fiyatı tekelleştirmesi haksız rekabete neden oluyor. Konuyu araştırıyoruz, gelen talepleri değerlendiriyoruz. Bu tekelleşme devam ederse Rekabet Kurulu'na tekrar şikayet edeceğiz. Beton fiyatlarındaki hızlı ve haksız yükseliş sadece müteahhitleri değil vatandaşlarımızı da etkiliyor, maliyetler artıyor. Bu konunun peşini asla bırakmayacağız" ifadelerini kullanmıştı. Atılan tüm adımlara rağmen inşaatlarda kullanılan beton fiyatları tabiri caizse neredeyse saat başı değişmeye devam ediyor.

‘ARTIK DİSİPLİNE EDİLMESİ GEREKİYOR’

Sektörün bu konuda ciddi bir sorun yaşadığına vurgu yapan Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker, “Bu konunun artık ciddi oranda disipline edilmesi gerekiyor. Çünkü bu sorunun bedelini hepimiz ödüyoruz. İnşaat firmaları bu konuyu ellerinden geldiğince sübvanse etmeye çalışıyor ancak her şey bir yere kadar. Projeye ilişkin bütün planlamalar, hesaplamalar yapılıyor, beton firması fiyat şu diyor. Beton firmaları ‘İstersen yaptırma, betonunu döktüreceksen de bu fiyat’ diyor. Yasal yolları da açık bırakıyor. Yasal yollara başvursan yılları alacak. İnşaatı yarım bırakma gibi bir lüksün yok. Kimse metrekare prim maliyetini hesaplayamıyor. Bu bir üretim. Onlar üretimi engelleyerek istihdamı ve ülkemize kazandıracağımız katma değeri de engelliyorlar. Bu tamamen toplu bir kayıp. Kayıp sadece inşaat sektörünün değil. Mülk sahibi de kaybediyor, evin son sahibi olmak isteyen kişi de. Biz sivil toplum kuruluşları olarak bu sorunu sadece dillendirebiliriz. Bu işi bir tek devletimiz çözebilir” dedi.

Alanya’da Duvarda Asılı Cezalı Otomobile Teklif Yağıyor Alanya’da Duvarda Asılı Cezalı Otomobile Teklif Yağıyor

‘KONUT FİYATLARI DAHA DA ARTACAK’

“Hepimiz mahvolduk” diyen Fenercioğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Aycan Fenercioğlu ise, sektörün sonunun böyle giderse felaket olacağını söyledi. Fenercioğlu, “Şu an her gün zam yapılıyor. Piyasanın gidişatı iyi değil, fiyatlar olağan dışı şekilde artıyor. Döviz fiyatlarının artması ile beton fiyatlarını arttırdılar. Döviz fiyatları düştü ama hala beton fiyat arttırımını sürdürüyorlar. Alanya, Antalya bölgesindeki en pahalı betonu kullanıyor. Araştırsak belki de Türkiye’de betonu en yüksek fiyattan kullanan bölgelerden biri olabiliriz. Manavgat bizden daha ucuza beton kullanıyor. Beton fiyatı her şehirde farklı olur ama Antalya ilçeleri arasında en pahalı kullanım Alanya’da maalesef. Bu kontrol edilemez hale geldi. İnşaatçılara günlük fiyat da verilmiyor ve insanlar ne yapacaklarını da bilmiyor. Şu an neredeyse geçen senenin 3 katına çıktı fiyatlar. Yeni başlayan inşaatların maliyetleri arttığı için maalesef bu da son tüketiciye yansıyacak. Böyle giderse Alanya’daki konut fiyatları daha da artacak” şeklinde konuştu.