Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Menderes Türel döneminde yapımına başlanan ve mevcut başkan Muhittin Böcek tarafından yapımına devam edilen yeni Alanya Hal Kompleksi’nin 27 Haziran tarihinde ihaleye çıkarılacak oluşu hal esnafını isyan ettirdi. İhaleye çıkarılmasının yanı sıra 10 yıllık kiraların da peşin istenmesi esnafı çileden çıkardı. Mevcut halde Ticaret Bakanlığı ile 2023 yılının sonuna kadar kira sözleşmelerinin devam ettiğini belirten temsilciler ve esnaf, ihaleye çıkacak yeni Hal Kompleksi kiralarının da TÜFE’ye bakılmaksızın yüzde 354 oranında arttırıldığını söylediler.

‘BU ALANYA HALCİSİNİ BİTİRMEK DEMEK’

Durumun çok ciddi olduğunu söyleyen Alanya Hal Derneği Başkanı Adem Kaya “2023 yılına kadar olan sözleşmemiz devam etmektedir. Yeni yapılan halin inşaatı hala devam etmektedir. Hukuki sürecimiz de devam etmektedir. Hal böyle iken Antalya Büyükşehir Belediyesi, 27 Haziran tarihinde bir ihale kararı almış. Bu kararın içeriği de bizim buradaki kiramızın üzerine TÜFE artışı olması gerekirken, yüzde 354 oranında arttırmışlar. 10 yıllık kirayı da peşin istiyorlar. Bu bir haksızlık ve bir dayatmadır. Bu bir adaletsizliktir. Buna dur demek istiyoruz. Tüm yetkililere sesleniyoruz. Bu Alanya tarımını bitirmektir. Alanya halcilerini bitirmektir. Aynı zamanda ülke ekonomisine de zarar vermektir. Bu yanlışların önüne geçilmesi gerekiyor. Tüm yetkililere tekrar sesleniyoruz. Bu yanlış durdurulsun" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı Duyurdu! Oranın Adı Artık 'İncirlik Üssü' Değil Milli Savunma Bakanlığı Duyurdu! Oranın Adı Artık 'İncirlik Üssü' Değil

‘DÜNYANIN NERESİNDE GÖRÜLMÜŞ’

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, “Bizim burada öncelikli olarak yaptığımız kira sözleşmesi 2016 yılında başlayıp 31 Aralık 2023 tarihine kadar devam ediyor. Biz bu kira sözleşmesini imzalarken yıllık TÜFE oranında artışa göre 1 yıllık ödemeyi 12 ay taksite bölüp her ayın sonunda ödemek kaydıyla aldık. Yeni yerden bize diyorlar ki en az yüzde 354 artışla ki ihaleye başka birileri girerse bu oran yükselebiliyor, 99 bin 120 TL’ye çıkarıyor. Yani yıllık kirayı 100 bin TL’ye çıkarıyorlar. Artı 10 yıllık peşin istiyorlar. Bunun yüzde 25’ini hemen alacaklar. Yüzde 75’ini de 12 takside bölüp bizden almaya çalışıyorlar. Bunu ödeyemeyecek olan içimizde yüzde 80 oranında arkadaşımız var. Bunu ödeme şansları yok. Sadece yüzde 50’si tamamlanmış olan bir hali bize ihale etmeye çalışıyorlar. Var sayalım bu parayı bir yerden bulduk ve verdik, bu hali bize teslim edecekler mi? Edeceklerse ne zaman teslim edecekler? Verilen şirket yapmazsa bizim verdiğimiz paranın teminatını kim verecek? Çünkü görüyoruz ki devletin dahi ihaleye verdiği birçok proje tamamlanmadı. Örneğin, 2004 yılında yapımı biten Dimçayı Sulama Barajı’nın 2022 yılına gelmemize rağmen hala tamamlanmamış olması. Yeniköy Barajı’nın aradan 7-8 yıl geçmesine rağmen hala yapılmamış olması, çevre yolunun hala yapılmamış olması gibi… Varsayalım zorla, bir şekilde biz bu parayı bulduk. Bu proje tamamlanmazsa ne olacak? Bizim paralarımız nereye gidecek? Gidecek olan para 155 milyon TL. Yapımı tamamlanmamış bir yeri ihaleye verme hakları var mı? 31 Aralık 2023 tarihine kadar sözleşmemiz olmasına rağmen bu işi oldu bittiye getirerek neyin peşindeler? Önlerinde büyük bir rant mı var? Aceleleri ne? Dünyanın neresinde görülmüş, TEFE, TÜFE oranında artış yapılması gerekirken yüzde 354 ile bize neden ihaleye vermeye çalışıyorlar?” şeklinde konuştu.

‘BU SOYGUNCULUKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL’

Hal esnafı Ahmet İhtiyar, “Bizim burada şimdiye kadar verdiğimiz kiralar ihale karşılığı mı? Bize ihale ile mi verildi buralar? Burası tahsis olduğundan kira tahsil edildi. Şimdi bizi neden ihaleye çıkarıyorlar? Bizi göçürüyorlar mı, bize yeni yazıhane mi veriyorlar? Bu tamamen yanlış. Şu anda milletin kan ağladığı bir ortamda 10 senelik kirayı bir senede tahsil etmek dünyanın neresinde görülmüş. Ya oturup kirayı ödersin ya kirayı öder oturursun. Bu soygunculuk. Milleti mi istihdam edeceğiz, çiftçiyi mi istihdam edeceğiz, kendimiz ekmek bulup yiyebilecek miyiz? Bütün esnaf perişan olduğu halde sen tut 10 senelik kira iste, ben bu milleti düşünüyorum de. Böyle bir şey olamaz” diye konuştu.

‘NOTER HUZURUNDA KURALARIMIZ ÇEKİLSİN’

Hal esnaflarından İbrahim Top, “Bulunduğumuz dükkanların kirasını arttıracak ise TEFE, TÜFE'ye göre arttırsınlar. Hesabını ve kitabını ona göre yapsınlar. Yeni halde de noter huzurunda kura çekelim. Kuranın sonucuna herkes razı. Tutup da ihaleye vererek bizleri birbirimize düşürmeye, gergin bir ortam oluşturmaya gerek yok. Özellikle idari olarak bir yanlışta olduklarını görüyoruz. Bizim dükkanlarımızı bize, hakkımız olanı bize olduğu gibi versinler. Kendi haklarından da vazgeçmesinler. Yıllık arttırımını TEFE, TÜFE'ye göre ayarlasın. Hepimiz paramızı öderiz. Hangimizden alacakları var? Burada herkes borcunu öder. Tutup da bize ceza verir gibi rencide etmesinin bir anlamı yok. Bizim oraya gitmek istemememizin sebebi mevcut yerin bahsedilen yükü kaldırmayacak olması. Dar olduğu için gidince orada sıkıntı yaşanacağını hep söylüyoruz. Bunu kabul etmediler ve oraya illa ki götürecekler. Tamam gidelim ama ihale ile değil. Noter huzurunda kuralarımız çekilsin. Herkes şansına çıkana razı” ifadelerini kullandı.