Alanya’da son yıllarda muz seralarının artması ve üretimin plansız bir şekilde yapılması nedeniyle üretim fazlası muzlar Alanya Toptancı Hali’nde kaldı. Akdeniz bölgesindeki muz tesislerinde doluluk oranları yüzde 100’e ulaşırken Alanya Halinde 2 haftada yaklaşık 200 ton sarı muz çöpe gitti. Hal böyle olunca üreticinin 2 haftalık kaybı 2 milyon TL olarak kayıtlara geçti.

‘SARI MUZLAR ÇATLADI’

Alanya Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Adem Kaya, “İthal muza kota konulmasını istiyoruz. Alanya’da şu anda sarı muzun satışı 7 TL. Yeşil muzun fiyatı 6 TL. Bazı korsan firmalar ‘Ben muzu 8 TL’ye sattım. Muz 9 TL’ye çıkacak. 9 TL’den aşağı vermeyin’ diyerek üreticileri yanlış yönlendiriyorlar. Bu da üreticinin muzunu tarlada bekletmesine sebep oldu. Bekleyince de muzlar bahçede sarardı ve çatladı. Muz artık satılmaz hale geldi. Biz 8 TL’den aldığımız muzu 7 TL’ye satamıyoruz. Son iki haftaya baktığımızda 200 ton muz çöpe gitti. Üreticinin haftalık kaybı 1 milyon TL. İki haftada 2 milyon TL çöpe gitti. Bu tutar daha da artacak gibi duruyor” dedi.

Başkan Özçelik'ten 23 Nisan Mesajı Başkan Özçelik'ten 23 Nisan Mesajı

‘DAYANACAK MUZLAR BEKLETİLMELİ’

Konuyla ilgili üreticilere seslenen Başkan Kaya, “Son günlerde yoğun muz kesimlerinden dolayı, sarı muz satışları Alanya ve Türkiye genelinde  durmuş vaziyette. Bundan dolayı yeşil muz fiyatları düşüyor, daha fazla düşmemesi için muz kesimlerini bir süre durdurulması, özellik dayanabilecek muzların bekletilmesi tavsiye edilmektedir. Duyarlı olunması rica olunur” ifadelerini kullandı.