Makine Mühendisleri Odası Alanya Temsilciği Yönetim Kurulu Üyesi Yüksek Mühendis Ahmet Musluoğlu, temizliği ve bakımı düzenli yapılmayan güneş enerji sistemlerinin hastalığa davetiye çıkardığını söyledi. Musluoğlu yapmış olduğu açıklamada “Bakterilerin üremesi için en uygun sıcaklık aralığı 20-45 derecedir. Güneş enerji sistemlerinin hatalı tasarlanması, bakım eksikliği ve uygun olmayan işletme koşulları bakterilerinin üremesi için uygun zemin hazırlıyor.” dedi.

Musluoğlu açıklamasında, Alanyamızda çoğunlukla açık sistem güneş enerjisi tercih edildiğini, suyun kolektör içinden geçerek sıcak su tankına aktarılıp buradan kullanmaya imkan sağlayan açık sistem güneş enerji sistemlerinin bakımlarının çok önemli olduğu ve en az yılda bir kez temizlik yapılması gerekmektedir.” diye konuştu.

Dezenfeksiyon için klorlama, ozonlama, ultroviyole gibi uygulamalar olsa da en verimli yöntem periyodik olarak sistemi yüksek sıcaklıktaki su ile temizlemek olduğunu söyleyen Musluoğlu, özellikle lejinoryaya neden olan bakterilerin 70 derece sıcak suya 10 dakika maruz kalmasıyla tamamen yok olacağını belirtti.


Bir su depoasunun içi...