Alanya ve Ülke genelinde (afet bölgeleri hariç) aile hekimleri bugün iş bırakma eylemi gerçekleştiriyor. Temmuz’da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı çıkan aile hekimleri iş bırakma kararı almıştı.

Alanya'da Sağlık ocaklarına giden hastalar hafta sonunun da araya girmesi ile birlikte biten ilaçlarını yazdırmak ve muayene olmak amacıyla gittikleri Sağlık Ocağındaki eylemden haberdar olunca isyan ettiler.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) tarafından yapılan açıklamada;

"Değerli arkadaşlar,

Yönerge değişikliği bizler için kazanım değildir.

1 Temmuz öncesi yaptığımız bütün işleri hala yaptığımız halde ekmeğimizden kesilecek %10’dan vazgeçilmesi stratejik eylem planımızda bir değişiklik yaratmayacaktır.

Haksızlığa ve adaletsizliğe karşı mücadelemiz kararlılıkla sürecektir. 

Ceza yönetmeliği ile uygulamaya başlanan; tek kişide toplanan fesih yetkisi, Entegre ve Cezaevinde çalışanların sorunları, gelir kayıpları, sosyoekonomik gelişmişlik katsayı düzenlemesi ile oluşan kayıplar, basına demeç ve röportaj verme kısıtlaması, fesih tehdidi,  katlanır cezalar, saldırgan hastaya karşı kendimizi korumamızın bile suç olması koşulları devam ediyor. Baskı ve dayatma içeren yönetmelik halen yürürlükte.

Son on yılda %60 gelir erimesi ve hak kayıpları varken, tek kuruş ödenmeyen şartsız ek ödeme beklerken, vekâletsiz izin hakkımız hala yokken, kopyala yapıştır yöntemler ile ülkemiz koşullarında uygulanması mümkün olmayan kronik hastalık takip ve izlemler devam ediyor.

Öncelikle bugün sadece tamamına yakın aile hekimliği çalışanlarından haksızca alınan hak edişlerimizin iadesi için, yapılmış bir yanlıştan dönülmüştür.

Söz konusu yanlıştan dönmeyi diyaloga açılan yol olarak kabul ediyoruz. Her zaman diyaloga açık olduğumuzu yineliyoruz. Gelin yanlışlardan geri dönelim önerimiz ile hep birlikte, ortak akılla ülkemizin sağlığının temelini atacak uygulamaları istişare etmeye hazırız. Mevcut hali ile halen yürürlükte olan, 1 Temmuz 2021 tarihinde çıkarılan “ödeme sözleşme yönetmeliğinin” iptal edilmesi durumunda eylem planımızı gözden geçireceğiz.

Kayısı Ağaçları Çiçek Açtı, Ortaya Görsel Şölen Çıktı Kayısı Ağaçları Çiçek Açtı, Ortaya Görsel Şölen Çıktı

Stratejik Eylem planımızın bir parçası olan 16 Ağustos pazartesi iş bırakma eylemimiz Ülke genelinde (genel hayata etkili afet bölgeleri hariç) geniş katılımla gerçekleşecektir.

Devamında yapılacak görüşmelerde olumlu sonuç alınır ve Yönetmelik geri çekilirse eylem takvimimizi gözden geçireceğiz.

Sayın Bakanımızı görüşmeye ve sahanın sorunlarını dinlemeye davet ediyoruz.

Birlikte güçlüyüz ve ceza yönetmeliği geri çekilene kadar mücadeleye devam diyoruz. " denildi.